Doktor Zsivágó középiskolásoknak

 
 
Hetedik éve hagyományosan évente kétszer látjuk vendégül a középiskolásokat egy jellemzően a tananyaghoz kapcsolódó színházi előadásra. Az idei évadban a szokásostól eltérően egy musicalt választottunk a Doktor Zsivágó című musicalt. Az első közönségtalálkozóval összekötött alkalom február 16-án volt.
 
Az előadást követő közönségtalálkozót Egressy Zoltán drámaíró, a Győri Nemzeti Színház dramaturgja és Silló István a darab karmestere, a színház zeneigazgatója prezentálták. A beszélgetésben részt vettek Forgács Péter, a darab rendezője, aki egyben Komarovszkij megformálója is, valamint Tóth Angelika (Lara), Fejszés Attila (Jurij Zsivágó) és Nagy Balázs (Pása/Sztrelnyikov).
Egressy a közönségtalálkozó bevezetőjében Boris Pasternakról, az eredeti regény szerzőjéről és a Zsivágó doktor című mű keletkezésének történetéről, a történelmi viszontagságokról beszélt. Forgács Pétert a győri előadás születéséről kérdezte. A direktor elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy Közép-Európában elsőként a Győri Nemzeti Színház mutatta be ezt a művet, a fiatal nézőközönségnek arról is mesélt, milyen nehézségekkel jár megszerezni egy nemzetközi musical játszási jogait, illetve hogyan készült el a Doktor Zsivágó magyar szövege, valamint a végleges partitúra.
Forgács Péter elmondta, a női főszerepekre több mint hetvenen jelentkeztek, majd 26 aspiráns közül választották ki a Larát és Tonyát megformáló színésznőket, Silló István zeneigazgatóval nagy egyetértésben. Silló érdekességeket mesélt a modernkori zeneszerzésről, rávilágított, hogy Puccini idejében egy zenemű megírása jellemzően egy személyhez kötődött, míg a mai korban a zeneszerző munkáját komoly szakemberekből összeállított team segíti, vagyis gyakran előfordul, hogy az alapdallamot megálmodó művész nem készíti el a mű hangszerelését, ezt másik profira bízza. A zeneigazgató nem kisebbítette Lucy Simon nagyszerűségét, dicsérte a melódiákat és saját ízléséhez is közelállónak nevezte a Doktor Zsivágó musicalt. A diákoknak közel 50 éves archiv-videót hozott, melyen a fiatal Lucy Simon testvérével muzsikál (The Simon Sisters).

Fiatalok a színházban - Győr+ TV
2017. február 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Rekordot dönthet az Örökzöld évad
  A Győri Nemzeti Színház társulata megtartotta évadnyitó társulati ülését szeptember 14-én. Az elmúlt hetekben már több jelentősebb eseménynek adtunk otthont, nagy sikerrel itt nyitották meg az országos színházi évadot is.
  2017. szeptember 15. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Színházunkban nyitották meg a 2017/18-as évadot
  Teltház előtt a Győri Nemzeti Színházban nyitották meg hivatalosan az idei évadot. A VI. Országos Évadnyitó gálaműsort Forgács Péter igazgató rendezte. Az est végén átadták az idei Kaszás Attila-díjat. Pénteken…
  2017. szeptember 10. TOVÁBB OLVASOM