Kortársasjáték

 
 
Drámaíró versenyt rendezünk a XV. Könyvszalon idei programjában, ami a hagyományos rendezvénysorozat újdonsága lesz. Mi a valóság, mi az, ami körülvesz minket, hogyan élünk ebben a világban? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat kortárs drámaírók, akik frissességükkel, humorukkal, éleslátásukkal és bölcsességükkel inspirálják a Győri Nemzeti Színház színészeit. Izgalmas, progresszív, elgondolkodtató és szórakoztató játékra hívjuk a közönséget.

A három drámaíró Kiss Csaba, Pozsgai Zsolt és Vörös István lesznek. November 6-án, a drámaíróverseny első napján, a Könyvszalon megnyitóján témát húznak, mely megadja az egy nap alatt megírandó dráma alapgondolatát. Az urnában, ahogy az ilyen megmérettetéseken hagyományos, különböző aktuális sajtóorgánumok kivágott részletei lapulnak. A három versenyző egy másik urnából felváltva kihúzza a drámát eljátszó színészek nevét. A Győri Nemzeti Színház művészei tizenöten: Mihályi Orsolya, Huber Gabriella, Szina Kinga, Agócs Judit, Budai Zsófia, Molnár Zsolt, Molnár Erik, Ungvári István, Posonyi Takács László, Kovács Gergely, Bródy Norbert, Maszlay István, Sárközi József, Fejszés Attila valamint Menczel Andrea vállalták ezt a játékot.
Végezetül szintén sorsolással dől el a három rendező személye is; ők Kszel Attila, Szűcs Gábor, valamint Tengely Gábor, akit a játékra a győri Vaskakas Bábszínház rendezőjeként hívott meg Forgács Péter. 
A megnyitó ünnepséget követően a drámaírók elvonulnak és másnap délelőtt 10.00 óráig létrehozzák a versenyműveket. November 7-én, szombat délelőttre kész, nyomtatott szövegkönyvvel kell előrukkolniuk, mely alkalmas, hogy az olvasópróbákon felolvassák a leendő szereplők. Az eddigre összeállt, rendezőből, öt színészből, és egy fő kellékesből verbuvált minitársulatok felolvassák a szövegeket 3 külön térben, majd délután 17.00 óráig minden csoport gőzerővel próbálja a számukra írt darabot. Mindhárom készülő produkció lehetőséget kap egy rövid nagyszínpadi próbára, hiszen a nagyjából fél órás minidrámákat a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán kell majd előadniuk, közel 700 néző szórakoztatására. Az előadások 19.00 órakor kezdődnek 3 fős zsűri előtt. Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház Igazgatója, a Kortársasjáték ötletgazdája, Egressy Zoltán József Attila-díjas drámaíró, a győri teátrum dramaturgja és Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi tér igazgatója három díj sorsáról döntenek. Legjobb színészt, legjobb színésznőt és legjobb drámát is választanak majd, illetve kihirdetik a közönségdíjas produkciót is, melyről a nézők a harmadik előadás után döntenek színházjegyük megfelelő urnába dobásával.

Jegyek a Kortársasjátékra 500 Ft-os áron már kaphatóak a jegypénztárban.
2015. október 13.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus