Járai Máté Szent István-díjat kapott

 
 
Járai Máté, Jászai Mari-díjas színművészünk munkásságát Szent István-díjjal ismerték el. A kitüntető címet A padlás című musical vasárnap esti előadása előtt vehette át  Lanczendorfer Erzsébettől, a Győri Nemzeti Színházért KÉSZ Alapítvány kuratóriumi tagjától.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a KÉSZ 1994-ben a jótékony célú KÉSZ hangverseny bevételéből hozta létre a Győri Nemzeti Színházért – KÉSZ Alapítványt, melynek célja az Alapító Okirat szerint a Győri Nemzeti Színházban folyó alkotó munka során kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó művészek elismerése, díjazása. Az Alapítvány a fent megfogalmazott cél érdekében működteti ezt a díjat, ezen felül egy ösztöndíjat is létesített. A 23 év alatt átadott 41 Szent István-díj és 3 Szent István-ösztöndíj összege összesen 5.910.000 Ft.

Reményeim szerint a kuratórium döntése az Önök egyetértésével fog találkozni. […] Díjazottunk a színművészeti képességek elképesztően gazdag tárházával rendelkezik, és a kapott talentumokat minden szerepkörében maximálisan kamatoztatja, ami átütő sikert garantál a színpadon. S teszi mindezt őszinte szakmai alázattal.” (Lanczendorfer Erzsébet)

Járai Máté, az idei kitüntetett hét éve érkezett a Győri Nemzeti Színházhoz. Erős volt a nyitány. A Kabaré Konferansziéjaként nemcsak a közönség, de a társulat is befogadta, az évad végén megszavazta neki a Kisfaludy-díjat. Rá egy évre a közönség is biztosította szeretetéről és támogatásáról, Taps-díjjal tüntette ki. Azóta estéről estére szeretetével felszántja a színpadot. Minden szerepében óriási erőket, energiákat mozgósít, ez lett az ő védjegye.
Járai Máté a Szent István-díjat A padlás nagyszínházi előadása előtt vette át. Fontos számára ez a musical. Nemcsak azért, mert ezen nőtt fel, és ezzel  A padlás generációjához tartozik, hanem most gyermekkori álmát váltotta  valóra. A legendás magyar musicalben a Lámpást játssza, a szerep kedvéért mondott nemet idén Valló Péter mesterkurzusára, mondván „az nem lehet, hogy nélkülem menjen A padlás ebben a színházban!” Tavaly Valló Péter rendezésében egy teljesen más szerepkörben mutatkozott be a Farkasok és bárányok című előadásban, olyan partnerek oldalán, mint a Nemzet Színésze, Almási Éva. Járai Máté ars poeticája: kizökkenteni, megnevettetni, megsiratni.
Nemcsak táncos komikusként, de drámai szerepekben is „színházi feleségével”, Mózes Anitával az oldalán biztonságban érzi magát az előadásokban, kiválóan tudja mozgósítani azokat az energiákat, melyek nemcsak megszokott kettősükre hatnak frissítően, de magukban hordozzák a közönségsikert is. Csak néhány cím az elmúlt évadokból: A padlás, Bál a Savoyban, Farkasok és bárányok, Mágnás Miska vagy éppen A muzsika hangja, amiben Max Detweilert alakította. A musical decemberi bemutatóján átvehette a Kardirex-díjat 2015-ben.
Járai Máté eddigi talán legjobb alakítását a Primadonnák előadásában nyújtja. Ken Ludwig nagysikerű bohózatát ő ajánlotta az igazgató, Forgács Péter figyelmébe. A darab 2015-ös bemutatása óta telt ház kíséri Nagy Balázzsal közös jutalomjátékukat. Jack Gable szerepének megformálásáért megválasztották a legjobb színésznek a Thália Humorfesztiválon 2016-ban.
Óriási áttörés volt számára, hogy Balikó Tamás rendezésében eljátszhatta Billy szerepét az ír kortárs drámában, A kripliben. Máté saját bevallása szerint azonban adósa maradt a rendezőnek, aki azt kérte tőle, hogy Billy figuráját itassa át némi negatív tulajdonsággal, hiszen ő a fogyatékosságát kihasználva megvezet másokat. Ezt Máté nem tette meg, mert azt akarta, hogy ezt a fiút mindenki szeresse, szánja, és szakadjon meg úgy a szíve, ahogy az övé, amikor játssza. Billy szerepének megformálásáért elnyerte a legjobb színészi alakításért járó díjat a Thália Humorfesztiválon 2014-ben, és még ebben az évben Jászai Mari-díjat is kapott, ami óriási szakmai visszaigazolás és elégtétel volt számára.

Járai Máté Szent István-díjához szívből gratulál a Győri Nemzeti Színház társulata!

2017. december 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus