Meghalt Áts Gyula

 
 
Hosszan tartó súlyos betegség után, 78 éves korában meghalt Áts Gyula, Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja.

Áts Gyula 1939. március 20. született Csíkszeredán.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán egy évet végzett el. 1960 és 1968 között az Állami Déryné Színháznál játszott, ezután egy-egy évadot töltött el a győri Kisfaludy Színháznál, illetve a szolnoki Szigligeti Színháznál. Azt követően a kecskeméti Katona József Színháznál 1970 és 1973 között dolgozott. Innen a  Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött, 1973-78-ig volt ott társulati tag, majd 1978-ban újra csatlakozott a győri Kisfaludy Színházhoz. Ebben az évben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Ezután még játszott az egri Gárdonyi Géza Színházban, majd visszatért Győrbe, haláláig a Győri Nemzeti Színházban dolgozott. Színházunk 2017-ben Örökös Tagjai közé választotta. 

Pályafutását zenés előadásokban kezdte. Kacsóh Pongrác daljátékában énekelte Kukorica Jancsit és Bagót is. Operettekben bonviván szerepeket osztottak rá. Ezt követően találtak rá a nagy, veretes drámák. Közel hatvan éves pályafutása alatt számos előadásban nyújtott emlékezetes alakítást. Címszereplője volt a Bánk bánnak, a Tartuffe-nek, A makrancos hölgyben Petruchiót alakította. Osztrovszkij Viharában Törőcsik Mari volt a partnere. Gorkij Éjjeli menedékhelyében Lukát, később pedig Szatyint formálta meg nagy sikerrel.
A győri színpadon álladó női partnere Gyöngyössy Katalin volt. A közös játék számára a teljes nyugalmat és bizonyosságot jelentette. Tolsztoj Anna Kareninájában alakítottak utoljára férj-feleséget a színpadon, Csiszár Imre rendezésében 2015-ben.
Bagó Bertalan rendezővel többször dolgozott. A nagysikerű Gogol komédiában, A revizorban Dobcsinszkij birtokosként partnere Bede-Fazekas Csaba volt. Színészetének humoros, ironikus vonulatát ismét megcsillanthatta 2017-ben, amikor is egy kivételesen jó csapat jött össze, és így született meg Tasnádi Csaba rendezésében Schwajda György remek darabjából a győri Kisfaludy termes Csoda, amiben Schuszter Vilmost alakította.
Életének utolsó felvonásában, 2017-ben Kszel Attila darabjában, a Szemben a nappal című zsoldos mesében Szinán pasát játszotta rengeteg humorral tűzdelve. A rendezővel kölcsönös tisztelet övezte közös munkájukat, az író-rendező több darabjában is játszott. A császár kezében Brúdermannt, míg Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült színpadi műben Geréb apját alakította.

Pályatársai a felkészült kollégát ismerhették meg benne, jobbnál jobb színházi sztorikkal. „Már az első próbára pontos szövegtudással érkezett, remek volt vele próbálni. Fantasztikus színész, és egy kiváló jó barát volt. Egymás mellett öltöztünk huszonhárom évig – emlékezik vissza Ungvári István. 2006 óta apának szólítottam. Sohasem fogom elfelejteni kettősünket Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn című drámájában, ahol apát és fiát játszottunk, lubickoltunk ebben az előadásban, mámoros boldogság volt.”

Áts Gyula a színház mellett a sportot nemcsak szerette, de fiatalon profi szinten űzte is. Vízilabdásként a BVSC csapatát erősítette, sérülése miatt azonban abba kellett hagynia a versenyzést, a napi sportolást azonban nem adta fel. Emellett imádta a magyar focit is. A magyar labdarúgó válogatott 1954. május 23-i mérkőzését a budapesti helyszínen szurkolta végig. A játékosokat személyesen is ismerte.
Fenyő Miklós és Tasnádi István 2012-es Aranycsapat című darabjában Stopli bácsit alakította. Ez a szerep telitalálat volt.

Színpadi szerepei mellett, több tévéjátékban és filmben is szerepelt.
Utolsó interjúját tavaly októberben adta a Győr+Tv Kulisszák mögött című műsorának.


Emlékét szívünkben őrizzük.
2018. március 15.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus