Több mint vendégjáték

 
 

A finnországi Kuopiói Városi Színház Caveman című előadása vendégeskedett a Kisfaludy teremben május 24-én. A monodrámát finn nyelven játszotta Mikko Paananen színész, a nézőket magyar felirat segítette. A különleges előadás elsöprő sikert aratott. 

A szórakoztató, szókimondó komédia a férfi és nő közötti különbségekről szól – egy kis "finn fűszerezéssel". A Caveman  bemutatása azonban több volt mint vendégjáték – ez derült ki az előadás előtti sajtótájékoztatón.

Csak azt vettem észre, hogy itt van pár finn” – mondta mosolyogva Forgács Péter igazgató. Évekkel ezelőtt a Sakk című előadást látta először a kuopiói színház társulata, majd megnézték a Jézus Krisztus szupersztárt és a Doktor Zsivágót is. Forgács Péter februárban vendégeskedett Kuopióban. Rendezői felkérést is kapott. A finn társulattal és alkotótársával, Kováts Gergely Csanád koreográfussal közösen viszik színpadra a Kabaré című musicalt. „Már most nagyon izgulok, hangolódom a Kabaréra. Az előadás terveit 2019. június 18-án mutatom meg az ottani jelmez- és díszlettervezőnek, májusban indulnak is a próbák.” Munkájukat Solymár Eszter kitűnő tolmács segíti majd.

Lelkes rajongója vagyok a magyar színművészetnek, és még nagyobb rajongója Forgács Péter rendezéseinek. Örülök, hogy sikerült rábeszélnünk őt, hogy jövőre nálunk rendezzen” – szólt már a Kuopiói Városi Színház igazgatójának, Pekka Laasonen dicsérete. A két igazgató baráti kapcsolatot ápol, ennek gyümölcse volt a május végi finn vendégjáték is.  

Kuopio Győr testvérvárosa, így az elmúlt években többször jártak már városunkban az észak-európai településről. „A két színház közötti együttműködés élettel tölti meg a testvérvárosi kapcsolatot” – ezt már Pekka Vähäkangas, Kuopio alpolgármestere hangsúlyozta az előadás előtti sajtótájékoztatón. Tervük az, hogy ne csak a városvezetés szintjén, hanem alulról építkezve: sportegyesületekkel, színházakkal, iskolákkal tovább erősítsék a kapcsolatot a magyar és a finn város között. 

Színházunk közelgő felújításával és modernizálásával kapcsolatban a finn delegáció együttműködéséről biztosította a városvezetést és a Győri Nemzeti Színház társulatát. A kuopiói színház 1968-ban épült, és a közelmúltban sikeresen modernizálták. Miután a két kulturális intézmény adottsága sok szempontból hasonló, így szívesen adnak tanácsot a felújítással kapcsolatos kérdésekre.  

Fotó: Fehér Alexandra és Marcali Gábor

2018. május 29.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus