2020. október 29.
Posonyi Takács László műsora

Készült a Győri Nemzeti Színház megbízásából.
Felelős kiadó: Forgács Péter
Fényképezte és vágta: Huszár Dániel

SZÍNHÁZ? NEM GÁZ!

Posonyi Takács László műsora

Készült a Győri Nemzeti Színház megbízásából.
Felelős kiadó: Forgács Péter
Fényképezte és vágta: Huszár Dániel

 
 

„Lesz-e közönsége a színházaknak 5-10-15 év múlva, vagy a már most is margóra szorult igényes együttlétről végleg teljes generációk mondanak le? Meg tudjuk-e értetni fiataljainkkal a kritikus gondolkodás, a valódi kérdések felvetésének fontosságát? Tudunk-e bármit a kimondatlan problémáikról, és mi dolgunk nekünk, színházi alkotóknak ezzel? A tíz éves Suli-túra sorozat az idén online térbe szorult, de közös, generációkon átívelő kérdéseink sokasága így is megmaradt. Fel is kell őket tenni, egyenesen, együtt gondolkodva. Talán tovább kételkedve, talán válaszokat találva. Nem tudom, sikerült?”

Posonyi Takács László

Az öreg hölgy látogatása (videó)

1956. Friedrich Dürrenmatt megírja Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiát, ami meghozza számára a világsikert. De mi is ez a máig velünk élő történet? Egy fordított krimi, egy különös hajtóvadászat, melynek során nem a gyilkost kell bekeríteni, hanem az áldozatot? Egy "metoo"-dráma az ötvenes évek Svájcából? Embertelen bosszú vagy jogos igazságszolgáltatás? Vagy ahogyan Brecht mondja: "Előbb a has jön, aztán a morál"? Valóban megvásárolható pénzért egy egész város lelkiismerete?
Ismerős? Vannak válaszaink?
Itt az ideje, hogy legyenek!

Esőember (videó)

Mi bizonyíthatná erőteljesebben az emberi esendőséget, önképünk kiszámíthatatlan változásait, mint Dan Gordon színműve? Lelkünk sérültségére ki is irányíthatna vakítóbb reflektort, mint egy születésétől fogva sérült ember? Charlie és Raymond Babbit különös utazása - mind lelkileg, mind fizikailag - a szeretet, az elfogadás története. Egy komikus és érzelmes pillanatokkal teli családi egymásra találás, ami talán meggyőz bennünket a "te is más vagy, te sem vagy más" igazságáról.

Szerelmes Shakespeare (videó)

Szétesik körülöttünk a világ és egyre mélyebbre nyom le minket a pandémia? Pattanásig feszülő idegekkel liftezünk a karantén és a szabad mozgás között? Mit mondana erre Shakespeare mester, akinek egész életét végigkísérte az újra és újra visszatérő pestisjárvány? Az lehet, hogy kiégett, üres aggyal ült ő is, miközben egy vígjátékot próbált kipréselni magából? De hogyan lett ebből a valaha volt legismertebb szerelmi történet? Tudunk-e a világirodalom egyik legnagyobb alakjáról annyit, hogy még a szerelmes mindennapjait is megmutassuk?
Ha mi nem is, de Marc Norman és Tom Stoppard minden bizonnyal igen! Félelmetes magabiztossággal vegyítik a valóságot és a fikciót, megtörténtet a fantázia világával. Elhisszük nekik? Naná! Kétségünk sincs a történet végén afelől, hogy ez a szerelem így sodorta magával Will Shakespeare-t és Viola de Lesseps-et.
Zsenik találkozása: Shakespeare, Norman, Stoppard.

Baki? Baki! (videó)

"Kitalálod, utána jársz, összerakod, megszerkeszted. Megtanulod, helyszínt találsz, szerkezetét felépíted. Szóval beleteszed a melót, magabiztos vagy, nagyot csapsz a lecsóba.
.....és akkor mi történik? Hát ez! ... Segítség!!!!!!"

Posonyi Takács László