2015. december 29.
Sárosi István:
komédia 2 részben

Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ

Rákfene

Sárosi István:
komédia 2 részben

Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ
 
 
Szerémy professzor   RUPNIK KÁROLY
Dr. Bartos   ÁTS GYULA
Dr. Kenéz Ibolya   MÉZES VIOLETTA
Dr. Rizsányi   SZIKRA JÓZSEF
Dr. Saláta   JÁGER ANDRÁS
Dr. Bencze   PÖRNECZI ATTILA
Főnővér   DÓSA ZSUZSA
Flóri bácsi   TÖRÖK ANDRÁS
Dönde néni, a flelesége, takarítónő   GERBERT JUDIT
Rityike   MOLNÁR VIRGINIA
Pipiske   VÁRKONYI ANDREA
Leposáné   FIALA LILLA
Miniszter   MASZLAY ISTVÁN
Államtitkár   KOTÁNY BENCE
Nénike   BENDE ILDIKÓ
Bácsika   SZILÁGYI ISTVÁN
Apolló   VARGA VIKTOR
Rab   PINGICZER CSABA
Fegyőr   BOGNÁR ATTILA
Beteg   SIMON GÉZA
Műtősnő   ZSEMLYE FLÓRA
Munkás   KARÁCSONY SZILVESZTER
     
Díszlettervező   BÁTONYI GYÖRGY
A jemezeket összeállította   BORBÉNYI JÁNOSNÉ
Súgó   VLASICS RITA
Ügyelő   KARÁCSONY SZILVESZTER
Rendezőasszisztens   MÁTÉ RICHÁRD
     
Rendező   BALIKÓ TAMÁS

Premier: 2007. december 15. 19 óra NAGYSZÍNHÁZ
Az előadás várható időtartama: 105 perc.

Eltűnt beteg, egy adag lenyelt szög, miniszteri látogatás és sztrájkoló építőmunkások – mind szerepel a tragikomédiában. És még annyi más, kínosan ismerős helyzet, szöveg, figura.

A vígjátéki fordulatokban bővelkedő, darabban megmutatkoznak mai életünk rákfenéi, kórképet kapunk politikai, társadalmi, gazdasági helyzetünkről is, de főként azokról, akik ezeket a szituációkat túl akarják élni: ki gyáván, ki fennhéjázón, ki közönyösen, más kiszolgáltatottan, vagy félelemmel telve.

De akármennyire nevetünk, szórakozunk is az egészen, azért előbb-utóbb eszünkbe jut, hogy itt mégiscsak emberéletekről van szó…

A drámaíró és kardiológus

Dr. Sárosi István belgyógyász, kardiológus, intenzív terápiás szakorvos , a Pécsi Tudományegyetem ÁOK I. számú Belgyógyászati Klinikájának Intenzív Terápiás osztályát vezeti. 195-ben született Salgótarjánban, docens, szakterülete az akut kardiológiai kórképek és a tüdőembóliák kezelési lehetőségei. Számos orvosi szakcikke jelent meg magyar és angol nyelven.

Írói pályája 1984-ben kezdődött Az Áldozat (Szodoma) című dráma pécsi bemutatójával, melyet a nagy port kavart Tv-játék , a Zsákutca bemutatása követett 1985-ben. Az MTV filmnovella pályázatán díjazott írásból készült tv-játékot később számos országban is bemutatták. Aztán újabb sikeres színházi bemutatók következtek: A húszmilliomodik év, a Rákfene, A Gonosz bennünk él, s végül 2003-ban a Pécsi Szabadtéri Színházban bemutatott fergeteges komédia, a Kolosi csoda.

„… életem legnagyobb élményei közé tartoznak azok a hetek, hónapok, amikor valamelyik darabom megszületett, az elképzeltből és kitaláltból valóság lett, amikor láttam megelevenedni az addig csak a képzeletemben élő személyeket, helyzeteket, jeleneteket.”

„Örömömre a pécsi színházigazgató, Balikó Tamás vállalta a rendezői feladatokat. Balikó szakértő kézzel nyúl a témához, profi módon teszi a dolgát. Ezért nem is szoktam próbákon alkalmatlankodni... Legfeljebb akkor szólalok meg, ha úgy vélem, hogy az orvosi szakma megjelenítése nem kellően hiteles, ha a vizsgálat nem ül, a diagnózis félreértelmezhető. Tőlem joggal elvárják, hogy ilyesmiben ne hibázzak.”