A középiskolások megszerették a matulás lányokat

 
 
A Győri Nemzeti Színház életében már hagyomány, hogy évente két előadásra meghívja a fiatalokat azzal a szándékkal, hogy népszerűsítse körükben a teátrumot. Színházunk április 4-én közel 1300 diákot látott vendégül a város és a környék iskoláiból, hogy megtekintsék Szabó Magda népszerű regényéből, az Abigélből készült ősbemutatót. Az egymást követő előadások után a rendező, Forgács Péter igazgató és a szereplők kötetlen beszélgetésre várták a fiatalokat.

A hazai oktatási intézményekben nem kötelező olvasmány Szabó Magda ifjúsági regénye, ezért a rendező gyorsan megszondáztatta a fiatalokat, hányan ismerik az Abigélt? A fiatal nézők közül alig páran tették fel a kezüket. A legendás tévésorozatot Zsurzs Éva rendezésében viszont már többen látták. A közönségtalálkozón mesélt a diákoknak arról, hogy Szabó Magda életének fontosabb vonásai miképp jelennek meg a regényben, hogy a Matula szigorú, zárt világában például a híres debreceni Dóczi Leánynevelő Intézetre ismerhetünk rá, ahol Szabó Magda 12 évig tanult. A regénynek két kulcsfigurája van: az egyik Vitay Georgina, a másik Kőnig tanár úr, akit az író franciatanáráról mintázott meg.

A regényből az idei évadban egy drámai alkotás született, a színpadi átiratot Pozsgai Zsolt író készítette el. Forgács Péter hozzátette, az ősbemutatótól nézőként ne a regényt vagy a tévéjátékot kérjük számon. A színmű létrehozása egyfajta szabadságot kínált az alkotóknak, szerették volna például nyomatékosítani, mit jelenthetett fiatalként a második világháború fenyegetettségében élni. Erre szolgálnak az előadás álomképei, amit az egyik néző, egy révais diák nagyon szemléletesen meg is fejtett. „Kuncz Ferike alakjában a háború értelmetlenségét látjuk.”

A Matula zárt közegébe való beilleszkedés nehézségeiről már a Kőnig tanár urat alakító Posonyi Takács László mesélt, aki színházunk Suli-Túra sorozatában az ifjúsági regény fontosságáról már beszélt  a győri iskolásoknak. A mostani alkalommal az író személyes életéből hozott egy példát arra, hogy aki egy nevelési intézmény kötött szabályai ellen vét, az semmi jóra nem számíthat, arra a megszégyenítés vár.

Gina és a matulás lányok minden bizonnyal belopták magukat a közel 1300 diák szívébe. A közönségtalálkozón Forgács Péter azt is elmondta, hogy az improvizáció a próbafolyamat szerves részét képezte, hiszen egységgé kellett kovácsolni a nyolc lányt. A matulás lányok, Ginával (Dunai Csenge) az élen nevetve meséltek arról, hogy a bakik és a kiszólások hogyan kerülnek bele, akár észrevétlenül is a közös jelenetekbe, így a lányok közti összhang, cinkosság és jókedv a mai napig töretlen.

A közönségtalálkozón további kulisszatitokra is fény derült. Adódott egy vis major helyzet, ugyanis az olvasópróbán derült ki a rendező számára, hogy a Horn Micit alakító Töreky Zsuzsa nem tudja vállalni a ráosztott feladatot. A helyzetet Agócs Judit mentette meg, aki kiválóan hozza a hadiözvegy szerepét estéről estére.

A matulás tanárok között igazi meglepetésnek számít a Hajdú tanárnőt megformáló Bellai Eszter alakítása. Elmesélte, jól esik számára, hogy a 2012-es Apácák előadás után egy újabb vicces és szórakoztató szerepben, más oldaláról tud most bemutatkozni.

Csankó Zoltán a tőle megszokott profizmussal alakítja Gina édesapját, Vitay tábornokot. Két nagy jelenete van, a köztes szüneteit pedig a színpad hátterében fel-alá járkálva tölti, mert szereti hallgatni az előadást, a matulás lányok helyes csacsogását. Mint mondta, az ősbemutató méltó módon hordozza Szabó Magda szellemiségét.

2018. április 05.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény
  A Győri Nemzeti Színház árverés útján értékesítésre kínálja 2008-as Fiat Ducato autóbuszát. A jármű adásvételi szerződéssel kerül elidegenítésre. A vételár kikiáltási ára nettó 4.500.000,- Ft, mely az árverés eredményeképpen változhat. 
  2021. február 19. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM