Több mint vendégjáték

 
 

A finnországi Kuopiói Városi Színház Caveman című előadása vendégeskedett a Kisfaludy teremben május 24-én. A monodrámát finn nyelven játszotta Mikko Paananen színész, a nézőket magyar felirat segítette. A különleges előadás elsöprő sikert aratott. 

A szórakoztató, szókimondó komédia a férfi és nő közötti különbségekről szól – egy kis "finn fűszerezéssel". A Caveman  bemutatása azonban több volt mint vendégjáték – ez derült ki az előadás előtti sajtótájékoztatón.

Csak azt vettem észre, hogy itt van pár finn” – mondta mosolyogva Forgács Péter igazgató. Évekkel ezelőtt a Sakk című előadást látta először a kuopiói színház társulata, majd megnézték a Jézus Krisztus szupersztárt és a Doktor Zsivágót is. Forgács Péter februárban vendégeskedett Kuopióban. Rendezői felkérést is kapott. A finn társulattal és alkotótársával, Kováts Gergely Csanád koreográfussal közösen viszik színpadra a Kabaré című musicalt. „Már most nagyon izgulok, hangolódom a Kabaréra. Az előadás terveit 2019. június 18-án mutatom meg az ottani jelmez- és díszlettervezőnek, májusban indulnak is a próbák.” Munkájukat Solymár Eszter kitűnő tolmács segíti majd.

Lelkes rajongója vagyok a magyar színművészetnek, és még nagyobb rajongója Forgács Péter rendezéseinek. Örülök, hogy sikerült rábeszélnünk őt, hogy jövőre nálunk rendezzen” – szólt már a Kuopiói Városi Színház igazgatójának, Pekka Laasonen dicsérete. A két igazgató baráti kapcsolatot ápol, ennek gyümölcse volt a május végi finn vendégjáték is.  

Kuopio Győr testvérvárosa, így az elmúlt években többször jártak már városunkban az észak-európai településről. „A két színház közötti együttműködés élettel tölti meg a testvérvárosi kapcsolatot” – ezt már Pekka Vähäkangas, Kuopio alpolgármestere hangsúlyozta az előadás előtti sajtótájékoztatón. Tervük az, hogy ne csak a városvezetés szintjén, hanem alulról építkezve: sportegyesületekkel, színházakkal, iskolákkal tovább erősítsék a kapcsolatot a magyar és a finn város között. 

Színházunk közelgő felújításával és modernizálásával kapcsolatban a finn delegáció együttműködéséről biztosította a városvezetést és a Győri Nemzeti Színház társulatát. A kuopiói színház 1968-ban épült, és a közelmúltban sikeresen modernizálták. Miután a két kulturális intézmény adottsága sok szempontból hasonló, így szívesen adnak tanácsot a felújítással kapcsolatos kérdésekre.  

Fotó: Fehér Alexandra és Marcali Gábor

2018. máj. 29.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény
  A Győri Nemzeti Színház árverés útján értékesítésre kínálja 2008-as Fiat Ducato autóbuszát. A jármű adásvételi szerződéssel kerül elidegenítésre. A vételár kikiáltási ára nettó 4.500.000,- Ft, mely az árverés eredményeképpen változhat. 
  2021. február 19. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM