Decemberben érkezik az Aréna

 
 
A rock and roll stílus hazai megteremtője, a szakma doyenje, Fenyő Miklós szinte már hazajár Győrbe. Eddig három musicaljét mutatta be nagy sikerrel a Győri Nemzeti Színház. Tartolt a Hotel Menthol (2000), a Made in Hungária (2008) és az Aranycsapat is (2012). Aréna címmel a társulat most egy ősbemutatóra készül.

Fenyő Miklóshoz csatlakozott a Portugál szerzője, Egressy Zoltán József Attila-díjas író, Novai Gábor zenei producer, Forgács Péter igazgató, rendező és Kováts Gergely Csanád koreográfus. Az alkotók a keddi olvasópróbán ismertették a szereplőkkel a mű koncepcióját, a premiert decemberben 15-én tartjuk a Nagyszínházban.

A legendás Hungária együttes a Rock and Roll Party és a Hotel Menthol albumok után jelentette meg Aréna című nagylemezüket, ami hangulatában eltért az előző kettőtől. Fenyőék akkor már nem az amerikai életérzésről énekeltek, hanem az ötvenes évek Magyarországáról, valós budapesti helyszínekkel, szereplőkkel. Sok dalba Fenyő Miklós kamaszkora is belekerült. Az Aréna tehát mindenképpen személyes ügy. „Aréna című nagylemezünk 1982-ben jelent meg, ezek ma is ugyanolyan jó dalok, jó dumákkal, akkori szlengekkel, vagánykodásokkal” – mesélt saját élményeiről a népszerű énekes.

Ezekre a jó dumákra csapott le az író, Egressy Zoltán. „Az Aréna a kedvenc Hungária lemezem. Írói szempontból erős világgal rendelkezik, a dalok konkrét figurákról szólnak, mindegyiknek megvan a saját története.” A beszédes neveket élő karakterekké gyúrta. Alkotói munkáját segítette, hogy jól ismeri a győri társulatot, így a szerepeket ismét rájuk írta. Következzék csak néhány a parádés szereposztásból: Buzogány Árpád színművészt Járai Máté; Flippert, a repülőst Nagy Balázs; Hideg Sándor másodosztályú futballistát Fejszés Attila; Mancika szőke eladót Mózes Anita; Bögre színművészeti főiskolást Kiss Tünde; Kókuszt, a laboránst Nagy Gréti alakítja az országos ősbemutatón.  

Az album mindenképpen egyfajta korlenyomat. Az Aréna bár az ötvenes éveket idézi meg, Egressy története a hatvanas évek elején, a „tranzisztor-kor hajnalán” játszódik. Illegális rádióadás-kísérlet, a világ első jampista pártjának szervezése, sok-sok humor és szerelmi kavarodások tarkítják a darabot. Az Aréna nem egy amerikai, akrobatikus rock and roll musical lesz, annál jóval kifinomultabb: ízében, zamatában hordozza azt az angol humort, ami a Beatles.hu előadásunkat jellemezte.   

Az országos ősbemutatót egy jubileumhoz is köthetjük. Húsz évvel ezelőtt, 1998-ban készült el a Budapesti Operettszínházban az első Hungária dalokra épülő musical, a Hotel Menthol, ami Fenyő Miklós és Novai Gábor legnépszerűbb dalait tartalmazta, mintegy kétszáz előadást megért, a főszerepben Forgács Péterrel. A darabot két év múlva a Győri Nemzeti Színház is műsorra tűzte. A musical több évadon keresztül futott, sőt még a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is bemutattuk. Reméljük ez a sikerszéria vár majd az Arénára is.

Az ősbemutató olvasópróbáján Forgács Péter igazgató, a darab rendezője bemutatta Bátonyi György díszlettervező makettjét. A nagyszínházban megelevenedik a Szent István Park és a Palatinus strand, néhol felvillan majd egy-egy furcsa, rikító színben pompázó kandeláber. „Ez az úgynevezett pop art stílus, ami nagyszerűen fejezi ki a darab játékosságát, az egész hatvanas évek felhőtlenségét. Akkor még nem volt annyi problémánk, mint manapság” – fogalmazott a rendező.

Forgács Péter állandó alkotótársa, Kováts Gergely Csanád 18 dal koreográfiával készül. Azt is megszokhatta már a néző, hogy Csanád esetében semmi sem az, aminek elsőre látszik. Most sem a Hotel Menthol című musical táncait készül újraálmodni. „Ezt mindenképpen kihívásként élem meg. A szövegkönyvet olvastam, nagyon jó, Egressy története remekül passzol a dalokhoz. Én 1979-ben születtem, édesapám igazi jampi volt, tisztán emlékszem a cipőjére, fésűjére, arra az illatra, ami körbelengte őt. Ezeket az érzéseket rakom bele a mozgásokba is.” Nos, aki ismeri a koreográfus munkáját, az tudja, hogy a próbákat 120%-kal kell végigdolgozni. Ez vár hamarosan a Győri Nemzeti Színház tánckarára és a 18 színészre is. „Ezt nem lehet elbagatellizálni, a rock and roll életérzést nem lehet megúszni, úgyhogy mindenki már most álljon neki keményen edzeni!” – szólt végezetül az életviteli tanács a keddi olvasópróbán.

Győr+ Tv Híradó - olvasópróba

 

Galéria

2018. október 10.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény - VISSZAVONVA
  A GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ a 2021. március 16-ra meghirdetett – az intézmény tulajdonában lévő Fiat Ducato autóbusz eladására vonatkozó – árverési hirdetményt a 104/2021. (III.5.) Korm. rendeletre hivatkozva visszavonja. A…
  2021. március 08.
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM