A Co-Opera produkciója meghódította Olaszországot

 
 

Boldogan és elégedetten tért vissza társulatunk a mesés Verbániából, ahol március 15-én nagy sikerrel mutatkozott be a Co-Opera produkciója, Szabó Máté rendezése, Mozart Figaro házassága.

 

„Nagyon nagy várakozással indultunk neki ennek a külföldi vendégszereplésnek – meséli Silló István zeneigazgatónk, az előadás karmestere. Ugyanis 2007 óta a hazai vendégszerepléseken túl, ez a társulat nem járt külföldön. Egy olaszországi bemutatkozás mindenképpen meghatározó zenei együttesünk életében.” A meghívás a Co-Opera társulás és a legnagyobb milánói koncertszervezői cég együttműködésének gyümölcse. Az olasz partner részéről pedig ez volt az első operaelőadás, amit szervezésükben mutattak be Verbania rendezvényközpontjában.

Vidáman, jó hangulatban utazott a győri társulat az észak-olaszországi város felé, ami az Alpokban fekvő Maggiore-tó partján található. A mintegy 12 és fél órás buszutazás bizony összekovácsolta a társulatot, végre lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre.

Verbania 21. századi Il Maggiore multifunkcionális rendezvényközpontja jól szolgálta az operaelőadást. Színpadtechnikailag jól felszerelt, süllyesztett zenekari árokkal rendelkezik, nagy tetőteraszáról pedig pazar kilátás nyílik a lebilincselő tájra, az ország második legnagyobb tavára. „Már a próbán érezhető volt, hogy mindannyiunkban benne van a zabszem - folytatja beszámolóját Silló István -, hogy az opera hazájában miként fogadják a győri társulatot. Kíváncsiak voltunk a „hírhedt” olasz közönségre, hogyan reagál majd. Ahogy egy énekesünk befejezte az áriát, rögtön érkezett rá a hangos tetszésnyilvánítás, hangos bravóval jutalmazott bennünket a közönség.”

Mozart vígoperáját eredeti, olasz nyelven játszotta a társulat. A milánói koncertszervező cég tekintettel a szövevényes történetre, felirattal is segítette a közel három és fél órás darab teljes befogadását. Már az előadás „nyitánya” is remekül sikerült, hiszen követve a rendezést, ami egy borászatba helyezi a mozarti történetet, a szervezők egy-egy pohár vörösborral fogadták a nagyérdeműt.

A főszereplők döntő többsége már énekelte az operát olaszul. A grófot alakító Kendi Lajos rutinos énekes, többször játszotta ezt a szerepet külföldön, többek között Olaszországban is. Nagy köszönet jár a Figarót éneklő Pataki Bencének, aki egy hónap alatt tanulta meg a szerepét olaszul, és hiba nélkül teljesítette a feladatát. A felkészüléshez hozzátartozik, hogy a teljes társulat az utazás előtt még egy hetet próbált Budapesten.

Március 15-én este az Il Maggiore nézőteréről közel ötszázan követték Szabó Máté rendezését, ami meghódította az értő közönséget, álló tapsos fogadtatásban részesültek művészeink. A Co-Opera társulás és ezzel a győri társulat is letette névjegyét Olaszországban. A külföldi bemutatkozások sora folytatódik, július 4-én az Armel Operafesztivál keretében láthatja a bécsi közönség a Co-Opera produkcióját, a Figaro házasságát, olasz nyelven.

 

2019. március 18.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény - VISSZAVONVA
  A GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ a 2021. március 16-ra meghirdetett – az intézmény tulajdonában lévő Fiat Ducato autóbusz eladására vonatkozó – árverési hirdetményt a 104/2021. (III.5.) Korm. rendeletre hivatkozva visszavonja. A…
  2021. március 08.
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM