A Co-Opera produkciója meghódította Olaszországot

 
 

Boldogan és elégedetten tért vissza társulatunk a mesés Verbániából, ahol március 15-én nagy sikerrel mutatkozott be a Co-Opera produkciója, Szabó Máté rendezése, Mozart Figaro házassága.

 

„Nagyon nagy várakozással indultunk neki ennek a külföldi vendégszereplésnek – meséli Silló István zeneigazgatónk, az előadás karmestere. Ugyanis 2007 óta a hazai vendégszerepléseken túl, ez a társulat nem járt külföldön. Egy olaszországi bemutatkozás mindenképpen meghatározó zenei együttesünk életében.” A meghívás a Co-Opera társulás és a legnagyobb milánói koncertszervezői cég együttműködésének gyümölcse. Az olasz partner részéről pedig ez volt az első operaelőadás, amit szervezésükben mutattak be Verbania rendezvényközpontjában.

Vidáman, jó hangulatban utazott a győri társulat az észak-olaszországi város felé, ami az Alpokban fekvő Maggiore-tó partján található. A mintegy 12 és fél órás buszutazás bizony összekovácsolta a társulatot, végre lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre.

Verbania 21. századi Il Maggiore multifunkcionális rendezvényközpontja jól szolgálta az operaelőadást. Színpadtechnikailag jól felszerelt, süllyesztett zenekari árokkal rendelkezik, nagy tetőteraszáról pedig pazar kilátás nyílik a lebilincselő tájra, az ország második legnagyobb tavára. „Már a próbán érezhető volt, hogy mindannyiunkban benne van a zabszem - folytatja beszámolóját Silló István -, hogy az opera hazájában miként fogadják a győri társulatot. Kíváncsiak voltunk a „hírhedt” olasz közönségre, hogyan reagál majd. Ahogy egy énekesünk befejezte az áriát, rögtön érkezett rá a hangos tetszésnyilvánítás, hangos bravóval jutalmazott bennünket a közönség.”

Mozart vígoperáját eredeti, olasz nyelven játszotta a társulat. A milánói koncertszervező cég tekintettel a szövevényes történetre, felirattal is segítette a közel három és fél órás darab teljes befogadását. Már az előadás „nyitánya” is remekül sikerült, hiszen követve a rendezést, ami egy borászatba helyezi a mozarti történetet, a szervezők egy-egy pohár vörösborral fogadták a nagyérdeműt.

A főszereplők döntő többsége már énekelte az operát olaszul. A grófot alakító Kendi Lajos rutinos énekes, többször játszotta ezt a szerepet külföldön, többek között Olaszországban is. Nagy köszönet jár a Figarót éneklő Pataki Bencének, aki egy hónap alatt tanulta meg a szerepét olaszul, és hiba nélkül teljesítette a feladatát. A felkészüléshez hozzátartozik, hogy a teljes társulat az utazás előtt még egy hetet próbált Budapesten.

Március 15-én este az Il Maggiore nézőteréről közel ötszázan követték Szabó Máté rendezését, ami meghódította az értő közönséget, álló tapsos fogadtatásban részesültek művészeink. A Co-Opera társulás és ezzel a győri társulat is letette névjegyét Olaszországban. A külföldi bemutatkozások sora folytatódik, július 4-én az Armel Operafesztivál keretében láthatja a bécsi közönség a Co-Opera produkcióját, a Figaro házasságát, olasz nyelven.

 

2019. március 18.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Folytatódnak az előadások
  Tisztelt Nézőink!Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy előadásaink újraindulhatnak a Kisfaludy teremben és a Nagyszínházban egyaránt. Az októberben elmaradt előadások egy részét már novemberben pótolni tudjuk. Az új időpontokat megcsillagozva jelöltük november havi…
  2020. október 22. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Október 15-i tájékoztató
  Tisztelt Nézőink! Sajnálattal közöljük, hogy a fennálló járványügyi helyzet miatt elmarad az október 18-ra tervezett Menyasszonytánc premier előadás, az október 21-i Primadonnák, az október 23-ra meghirdetett dupla István, a király…
  2020. október 15. TOVÁBB OLVASOM