Közlemény

 
 

A Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett reagálva a jelenlegi vírushelyzetre szeptember 17-én jelentette meg a mindenkire érvényes járványügyi protokollszabályzatát. A színház újranyitása óta kiemelt figyelmet fordítunk nézőink és munkatársaink biztonságára, az épületet folyamatosan fertőtlenítjük, a bejáratoknál érintésmentes kézfertőtlenítő áll rendelkezésre, munkatársaink maszkban próbálnak és dolgoznak.

Előadások alkalmával a belépő nézők testhőmérsékletét érintésmentesen mérjük. A Nagyszínház nézőterét előadáskezdés előtt fél órával, a Kisfaludy terem nézőterét előadáskezdés előtt 10 perccel nyitjuk meg, hogy elkerüljük a torlódást. A nézőteret és a színpadot UV lámpával és bio hidegköd-képző berendezéssel fertőtlenítjük; a nézőforgalmi területeket, valamint a gyakran érintett felületeket minden előadás előtt és alatt környezetbarát vírus- és baktériumölő fertőtlenítővel tisztítjuk. A színház épületében a nézőknek kötelező a maszk viselése.

A színház vezetősége szabályszerűen jár el mind a járványügyi protokoll, mind az információ szolgáltatás tekintetében. 

Mindezt azért bocsájtjuk előre, mert reagálni szeretnénk a Kisalfold.hu ma megjelent cikkére. Ebben azt írják, hogy „A Győri Nemzeti Színházban igazoltan pozitív lett egy kórusban éneklő Covid tesztje szerda délben. Egy díszítő kollégánál is kimutatták a koronavírust, aki múlt csütörtök óta nem dolgozik panaszai miatt.

Közel százan vesznek részt abban a produkcióban, aminek főpróbája pénteken, premierje szombaton lesz közel 1400 ember előtt. Kontaktkutatásnak nincs értelme, hiszen a próbákon nem viseltek maszkot a színház dolgozói, az ötven négyzetméteres karteremben próbált 25-30 ember, a fertőzöttség feltételezhető.

Délelőtt megtartották a Menyasszonytánc fotós főpróbáját, úgy tűnik, az előadással tervez Forgács Péter igazgató, akit kerestünk telefonon, de nem értünk el” – tette közzé ma cikkében a Kisalfold.hu.

Miután Forgács Péter igazgató szerdán értesült a fertőzés megjelenéséről a társulatban, informálási kötelezettségének eleget téve azonnal értesítette fenntartóit: a győri önkormányzatot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Petz Aladár Megyei Kórház igazgatóságát és természetesen a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Közegészségügyi Osztály osztályvezetőjét, Pékné dr. Széles Klárát, hogy az útmutatásai alapján a járványügyi protokollszabályzatnak megfelelően járjon el az érintettek esetében, és ennek tudatában hozza meg felelősségteljes döntését.

Tegnapi megkeresésére első körben 18 óra 20 perckor érkezett is az ÁNTSZ állásfoglalása, idézzük: „Az énekkar egyik tagjánál a laboratóriumi vizsgálat COVID-19 fertőzést igazolt, ezért 10 napra járványügyi elkülönítésre kötelezett.  Az érintett munkatárs tünetei szeptember 28-án kezdődtek, aki a szeptember 26-i főpróbán részt vett. A járványügyi vizsgálat során az előadóművésszel átbeszéltük a főpróba lefolyását. Az elmondottak alapján megállapítható, hogy a megelőzés szabályait betartották - távolságtartás (az énekkar tagjai a nézőtér első soránál álltak), folyamatosan maszkot használtak, a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított volt.

Ennek alapján a főpróbán résztvevők nem szoros kontaktok, hatósági intézkedésre nincs szükség. Az éberség továbbra is fontos:  figyeljenek a megelőzésre, és ha valakinek panasza van, maradjon otthon, és értesítse a háziorvosát” – tájékoztatott bennünket tegnapi állásfoglalásában Pékné dr. Széles Klára osztályvezető.

Ennek tudatában tartottuk meg ma, azaz csütörtök délelőtt sajtófotós főpróbánkat.

Ebben a napról napra változó helyzetben a Kisalfold.hu mai cikke nem más, mint értelmetlen hisztériakeltés, inkorrekt eljárásnak tartjuk, nemcsak a színházban dolgozókkal, de nézőinkkel szemben is.

Ma, azaz csütörtök délután megérkezett az ÁNTSZ második állásfoglalása is, Pékné dr. Széles Klára osztályvezető mindkét levelét továbbítottuk fenntartóink felé (önkormányzat, EMMI), akik tudomásul vették és elfogadták azokat, illetve jobbulást kívántak az érintetteknek.

A Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett elhatárolódik a további hisztériakeltéstől, a jelenlegi járványügyi helyzetben a legfontosabbnak a közönségünk, művészeink és dolgozóink egészségét, biztonságát tartjuk. A társulatok továbbra is az érvényes protokollszabályok szerint végzik lelkiismeretes munkájukat.

Bízzanak bennünk, várjuk Önöket nagy szeretettel!

A fotók a szeptember 30-i főpróbán készültek.

2020. október 01.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Készül a Kék, kék, kék című tévéfilmünk
  Izgalmasan végződött és izgalmasan kezdtünk neki az idei évnek. Színházunk művészeivel Szűcs Gábor rendezésében tévéfilmet forgatunk Egressy Zoltán Kék, kék, kék című tragikomédiájából. A megfeszített munkát december 27-én kezdtük az…
  2021. január 18.
  • Bevezető kép
  Fájó szívvel búcsúzik a Győri Nemzeti Színház
  Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 64 éves korában elhunyt Vass Gábor színművész, aki felejthetetlen alakításokkal örvendeztette meg a győri közönséget is közel tizenkét évadon keresztül, egészen 2007-ig. A teljesség igénye nélkül…
  2021. január 13.