A magyar kultúra napján díjazták Hegedűs Ildikót

 
 

A magyar kultúra napján a győri önkormányzat hagyományosan minden évben átadja a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó díjakat, valamint elismerésben részesíti a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon dolgozó munkatársakat. A január 21-ei városi ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármestertől emléklapot vehetett át Hegedűs Ildikó, a Győri Nemzeti Színház művészeti főtitkára Győr város életében végzett kimagaslóan eredményes kulturális tevékenységéért.

 Fotó: Ács Tamás

“Végtelen kreativitással születtem” - fogalmaz mosolyogva a kitüntetett, amikor élete nagy céljáról, a színházról kérdezzük. Már az orosházi általános iskolában tagja volt a színjátszó csoportnak,  annak rendje és módja szerint ünnepségeken verset mondott, természetes volt számára a szereplés. Felvételizett a Színművészeti Főiskolára, oda nem, de a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára sikeresen bejutott. Majd jött a nagy találkozás a mesteri színházcsinálóval, Ruszt Józseffel, így került a Szegedi Nemzeti Színház színészképző stúdiójába. A főiskolát levelezőn végezte el, a diploma megszerzése után szerződött a Győri Nemzeti Színházhoz.

“Eleinte játszottam, énekkarban énekeltem. Később Korcsmáros György, az akkori igazgató észrevette, hogy mindenestül érdekel a színház, megvan hozzá az eszem. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az akkor induló Padlásszínház legelső produkciójában, a Hamletben Kiss Csaba rendezőasszisztense lehettem.” Mindig törekedett a rendezőkkel való jó és személyes viszony kialakítására, hiszen ebben a munkafolyamatban fontos a közös nyelv.  “Nagyon jó volt dolgozni Bor Józseffel, Korcsmáros Györggyel, Ács Jánossal és Bagó Bertalannal, illetve Tasnádi Istvánnal. Utolsó munkám  Az öldöklés istene volt az igazgató, Bakos-Kiss Gábor mellett. Nem ismertük egymást, de az első pillanattól kezdve nagyon értettem, hogy mit szeretne. Inspiráló ember, aki olyan alkotói légkört tudott létre hozni, mely megnyitotta a  négy kiváló színészt.”

A járvány sok mindent elvett tőlünk, Ildinek azonban megadatott, hogy a tavalyi évadban rendezhetett a Vill-Korr Sulibérletben. Mark Twain híres regényének  színpadi változata alapján készült el a  Tom Sawyer kalandjai, a remek próbaidőszakon túl az előadást nem tudták közönség előtt bemutatni, felvétel őrzi Karácsony Gergellyel a címszerepben.

Szintet lépett, november elsejétől már művészeti főtitkárként tagozódik a győri színház mindennapjaiba.“Hihetetlen nagy segítséget kaptam az ország többi művészeti titkárától, akikkel havonta egyszer összejövünk, hogy a közös művészeinket egyeztessük. Ilyenkor átbeszéljük  ki hol és mit tud játszani, mindenkinek az a célja, hogy a másiknak jó legyen. Izgalmas és kreatív munka, ahogy összeáll ez a puzzle.”

Ildi a kőszínházi színházcsináláson túl korábban vezette az Arrabona Diákszínpadot, művésztársaival húsz évvel ezelőtt létrehozta a HOLD Színházat, melynek első előadása az Antigoné volt. Közben Veszprémben elvégezte a színháztörténész-bölcsész szakot, illetve tanított a Széchenyi István Egyetem jogi karán.  Bár úgy tűnhet, hogy hedonista ember  módjára “csak” a színháznak él, bevallottan kétkezi ember, aki ha kell, házat szigetel és fest, kertet rendez és gondoz.

A díjazottnak szívből gratulál a Győri Nemzeti Színház társulata!

2022. január 22.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Új helyszínek, bérletes új ülésrend
  Mindenütt otthon vagyunk Az energiagazdálkodásban felmerülő változások színházunkat is jelentős mértékben érintik. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ennek ellenére színházunk tovább tudjon működni, újabb és újabb előadásokkal tudjuk megörvendeztetni Önöket. A…
  2022. november 25.
  • Bevezető kép
  Sajtónyilvános főpróba: Énekes madár
  Az Énekes madár főpróbájára látogatott a Kisalföld.hu. A próbáról készített képgaléria az alábbi képre kattintva érhető el.   Fotó: Huszár Gábor
  2022. november 09.