Válaszd a nehezebb utat, még akkor is, ha az a keskenyebb!

 
 
Elismerő szavak Werner Krisztina tollából…
 

Válaszd a nehezebb utat, még akkor is, ha az a keskenyebb! - Adósságot törlesztett ma a Győri Nemzeti Színház társulata, ami egy egész város és több nemzedék tartozása. Mindenkinek mindene címmel ősbemutatót tartottak. Boldog Apor Vilmos mártírhalált halt püspök emlékét gondos kegyelettel őrzi az egyházmegye, de közjelenléte az 1991-es posztumusz díszpolgári rangraemelésén túl, nem volt áttörő.

Nehéz az írói út, ami egy szentéletű, egyházi méltóság életét dramatizálja, mert a keskeny mezsgyén jó aránnyal kell adagolni a pátoszt, a drámát, a játékot és a jelen esetben választott kiegészítő műfajt a filmet. Dér András írta az életrajzi drámát, ősbemutatóját ma este tartották a Káptalandombon. A kétrészes műben dinamikusan vezeti végig a történelmi eseményeket, kordokumentumokkal hitelesít. A valóság és a fikció határait olyan elegánsan mossa össze (tőle tudtam meg), hogy egy dramaturgiailag fontos szereplő, Pimeczné, a gyulai kofa - Mézes Violetta, az ő kitalált figurája. Dér András rendezőként tudta, ha nem ír színházi jeleneteket az életrajzhoz, tisztes iskolai ünnepségnél többet nem tud színpadra tenni. Filmben is gondolkodott és filmrendező- operatőrként nagy magabiztossággal, úgy vágott jelenetekbe filmrészleteket, hogy azokat a színpadi dialógusokhoz kreálta. Bátran vetített a lebegő függönyre fontos karaktereket (taxisofőr - Bródy Norbert, rendőr - Pörneczi Attila, Mária királyné - Molnár Judit). Beleállt olyan teológia kérdésekbe, amiket hívők is felteszek (hol az Isten, mikor gyilkol az ember?) és olyanba is, amit szemérmességből nem szokás (lehet szerelmes a pap?).

Minden látszólagos mellékszál azért született, hogy Apor Vilmos püspököt - Bakos-Kiss Gábor tiszta hite, szilárd értékrendje, önzetlen szeretete, bátorsága, következetes harca a rossz hatalommal szemben és önfeláldozása hőssé tegyen.

A győri közönséget az első színpadra lépésével kiváratta az évad végéig a színész-igazgató, így Bakos-Kiss Gábor a nehezebb utat választotta. Egy könnyed bonviván szerepben is rögtön megkedveltük volna, de ő Apor Vilmosként tette le névjegyét egy hangsúlyos darabban. Az impulzív játék és a hibátlan beszédtechnika volt a kulcs, amivel fenntartotta a folyamatos figyelmet és kellett is ez a rutin, mert az író többször monológokba duzzasztott fontos gondolatokat Apor hitvallásáról. A szerep már a bemutatón hálás lett a színészének, a közönség következik.

Öröm volt, hogy megtelt a Bazilika előtt felépített nézőtér és bár próbára tette a koncentrációt a "Jerevánból" átúszó zene, a

Genius Loci, a helynek a szelleme is segített, hogy Boldog Apor Vilmos áldozata személyes üzenetként, egy megélt élet példájával mutassa meg a jó utat. Azt a nehezebbet, ami a tiszta lelkűeket vezeti...

Az előadás szombaton este 9 órakor ismét a Bazilika előtt látható, a színházi évadban a Kisfaludy terembe költözik.

A Gyulai Várszínházban július 1-én és 2-án mutatják be.

Az előadás fotóit Jakab Anita készítette.

 

2022. június 25.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Programajánló: Jaurinum Összművészeti Fesztivál
  2022. június 24. és 26. között kerül megrendezésre a Jaurinum Összművészeti Fesztivál.  A fesztivál részletes programja alább olvasható:   Mindenkinek mindene - Apor Vilmos Ősbemutató Június 24-én pénteken mutatjuk be…
  2022. május 17.
  • Bevezető kép
  Lapozza át a 2022/23-as évadunk műsorfüzetét online!
  Bérletújítás 2022. május 3-tól május 31-ig. Új bérletvásárlóinkat 2022. június 2-tól várjuk. Bérlet- és jegyárak 22/23 Lapozza át online műsorfüzetünket!
   
  2022. május 13.