Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítás

 
 

PKÜ_logo.png

2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a 125 éve született Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson. Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája révén került be. Ebben a kiemelt évben ezen is szeretnénk változtatni, közönségbarát, van, hogy játékos, van, hogy látványos formában bemutatnánk ezt a gazdag és sokszínű életművet. 

Tamási125.jpg

A Bölcső a hegyek között - Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás, melynek kurátora dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, s ami az író életét mutatja be, Tamási munkásságára fókuszálva mutatkozott be a Költészet napjához kapcsolódva, elsőként Budapesten, ezután indult erdélyi turnéra: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség. Szeptemberben a MOMKultot követően a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon ismerheti meg minden irodalomkedvelő látogató, és értékes könyvnyereményekért játszhat a diákokat megszólító, Tamási nyomában csapatjátékon is, majd Debrecen után Győrbe érkezik a sokszínű, irodalmi tárlat.

A kiállítás november 11-én, pénteken este 18.00 órakor nyílik meg a Győri Nemzeti Színház előtt, hogy egy hónapig a győri közönség találkozhasson a 16 táblát tartalmazó, nagyszabású szabadtéri kiállítással, bízva minél több diák látogatásában. A kiállítás esély arra, hogy még közelebb kerüljünk az idén 125 éve született kiváló író, Tamási Áron életművéhez és esély arra, hogy felfedezzük ennek a kivételes életműnek a hatását és erejét a saját valóságunkban, 2022-ben.   

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség által jött létre.

A kiállítást a kurátor és szakértő, prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész nyitja meg a Petőfi Kulturális Ügynökség részéről. 

2022. november 10.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Új helyszínek, bérletes új ülésrend
  Mindenütt otthon vagyunk Az energiagazdálkodásban felmerülő változások színházunkat is jelentős mértékben érintik. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ennek ellenére színházunk tovább tudjon működni, újabb és újabb előadásokkal tudjuk megörvendeztetni Önöket. A…
  2022. november 25.
  • Bevezető kép
  Sajtónyilvános főpróba: Énekes madár
  Az Énekes madár főpróbájára látogatott a Kisalföld.hu. A próbáról készített képgaléria az alábbi képre kattintva érhető el.   Fotó: Huszár Gábor
  2022. november 09.