Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítás

 
 

PKÜ_logo.png

2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a 125 éve született Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson. Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája révén került be. Ebben a kiemelt évben ezen is szeretnénk változtatni, közönségbarát, van, hogy játékos, van, hogy látványos formában bemutatnánk ezt a gazdag és sokszínű életművet. 

Tamási125.jpg

A Bölcső a hegyek között - Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás, melynek kurátora dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, s ami az író életét mutatja be, Tamási munkásságára fókuszálva mutatkozott be a Költészet napjához kapcsolódva, elsőként Budapesten, ezután indult erdélyi turnéra: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Torockón találkozhatott vele a közönség. Szeptemberben a MOMKultot követően a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon ismerheti meg minden irodalomkedvelő látogató, és értékes könyvnyereményekért játszhat a diákokat megszólító, Tamási nyomában csapatjátékon is, majd Debrecen után Győrbe érkezik a sokszínű, irodalmi tárlat.

A kiállítás november 11-én, pénteken este 18.00 órakor nyílik meg a Győri Nemzeti Színház előtt, hogy egy hónapig a győri közönség találkozhasson a 16 táblát tartalmazó, nagyszabású szabadtéri kiállítással, bízva minél több diák látogatásában. A kiállítás esély arra, hogy még közelebb kerüljünk az idén 125 éve született kiváló író, Tamási Áron életművéhez és esély arra, hogy felfedezzük ennek a kivételes életműnek a hatását és erejét a saját valóságunkban, 2022-ben.   

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség által jött létre.

A kiállítást a kurátor és szakértő, prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész nyitja meg a Petőfi Kulturális Ügynökség részéről. 

2022. november 10.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Caramel újra Győrben!
  Caramel 2019 óta először tér vissza Győrbe és ad egész estés koncertet a Győri Nemzeti Színházban! Molnár Ferenc Caramel 2005-ben került a zenei köztudatba, 17 év elteltével a hazai zenei…
  2023. március 20.
  • Bevezető kép
  Patchwork Fesztivál lesz Győrben
  Április 17. és 23. között kerül sor az ifjúsági előadásokat bemutató Patchwork Fesztiválra a Győri Nemzeti Színházban. Az esemény egyszeri és megismételhetetlen, hiszen komoly, nemzetközi elismeréssel rendelkező külföldi művészek válogatottja…
  2023. március 03.