Kapcsolat a színház nyelvén gyermek és természet között

 
 

Polyglot Theatre - Ants / Hangyák

Tirese Ballard, a Polyglot Színház művésze

Tirese 1997-ben szerződött a Polyglot színházhoz szerzőként és tervezőként. Azóta megtapasztalta, hogy milyen gyermekekkel alkotni, és előadóművészként és tanárként együtt dolgozni a társulattal. A közös munka során az számára a legfontosabb, hogy valódi, játékos és vizuálisan kiemelkedő alkotásokat hozzon létre. A hazai és nemzetközi turnék során a Polyglot Színház “Hangyák” és “Papír Bolygó” nevű előadásai kapják tőle a legnagyobb figyelmet, mindezek mellett a “Méhecskék” című előadás elkészítése is különleges feladatai közé tartozik. Tirese továbbá besegít a “Hangyák” produkciót betanító szakemberek munkájában, és workshopokat tart felnőttek számára, amik a szakmai fejlődésüket segítik elő. Régre visszanyúló kapcsolata van a “Born in a Taxi” (“Egy taxiban született”) elnevezésű színházi társulattal, és az utóbbi időben kifejlesztette a “Művészet után projekt”-et, amely keretein belül vizuális alkotásokat készít multidiszciplináris alkotókkal Melbourneből és Victoriából.


Honnan jött az ötlet az előadáshoz, mi volt a legfőbb inspiráció?

A “Hangyák” abból a felismerésből született, hogy a gyerekek legelső kapcsolata a természettel a hangyákon keresztül jön létre. Ahogy kíváncsisággal és őszinte csodálattal figyelik a rovarokat, amint egyedül, vagy kis csapatokban összegyűjtik kolóniájuknak az élelmet. A hangyák világa jól szemlélteti azt a fajta kíváncsiságot, ami a gyerekeket ösztönzi, hogy megtanuljanak egyedül és társaságban is játszani. Az előadás lehetővé teszi számukra, hogy tagjai legyenek egy képzeletbeli kolóniának. Az instrukciókon keresztül játékosan gyakorolják a döntéshozást, és azt, hogy hogyan dolgozzanak együtt egymással csapatként, hogy kreatívan elhelyezzenek több száz galacsint. A “Hangyák” játékos módon testesíti meg a csodálatos káoszt, és rendrakással járó elégedettséget.

A célközönség ismerete befolyásolja-e a művészi megnyilvánulás kifejezőeszköz rendszerét, mennyiben alkot másként a művész, ha tudja, hogy gyerekeknek alkot?

Igen, nagy mértékben befolyásolja, szignifikáns a különbség. Színházunk tudatosan igyekszik újradefiniálni a felnőttek hatalmát, és pozícióját a világban a produkcióinkon keresztül. A gyerekek szükségszerűen függenek a felnőttektől, ennek ellenére nagyon értékeljük, hogy mire képesek, hogy hogyan alkotják, és vezetik az előadást, és vesznek részt a művészeti értékek létrehozásában és a kultúra gazdagításában. Ha lehetőséget kapnak arra, hogy önállóan, egyedül irányítsák magukat, felnőtt alkotók támogatásával és segítségével, olyan színházi előadást tudnak létrehozni, ami fenntartások nélkül egyedülálló és lenyűgöző.

Miként zajlik a nézői reakciók vizsgálata, az új generáció szokásai; online jelenlétük miképpen befolyásolja a színház műfaját?

A gyermek, mint vezér a Polyglot filozófiájának középpontja, ez támasztja alá az egész munkánkat, és már egészen pici kortól folyamatosan konzultálunk gyerekekkel. A PIPS (Polyglot Inspriáló Emberek Közössége - Polyglot Inspring People Society) egy olyan, fiatalokból álló csoport, akik kreatív közreműködőink, tesztelik az ötleteinket és visszajelzést adnak az új, és a korábbi munkáink fejlődéséről. A visszajelzési folyamatunk fontos része továbbá, hogy iskolákkal teszteljük munkáinkat, folyamatosan monitorozzuk a szülők és tanárok visszajelzéseit, és kérdőíveket készítünk.

Biztosítjuk, hogy az alkotásaink párhuzamban legyenek a mostani generáció gyermekeinek érdeklődési köreivel, gondolkodásmódjával és tapasztalataival. Nagyon fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy minek vannak kitéve ebben az időszakban a gyerekek, mint például a pandémia utólagos hatásai. Ez a kritikus időszak újraértelmezte a közönség szükségleteit és érdeklődését, ironikus módon, a “képernyő bámulás” előidézett egy fajta vágyat a valódi, élőszereplős színház iránt.

Hogyan változik a gyermek-és ifjúsági előadások alapanyaga? Mennyire van szó szimpla adaptációról, és mennyire vannak hatással az alkotói folyamatra az adott korosztály aktuális problémái?

A Polyglotnál olyan lebilincselő előadásokat készítünk, ahol a gyerekek generálják és irányítják az improvizatív előadás létrejöttét, egyszerre lehetnek színészek, és a közönség tagjai, ki-belépve az alkotás folyamatába, ahogy kedvük tartja. Az előadásaink tele vannak vizuális, implicit elemekkel, amik arra ösztönzik a gyerekeket, hogy részt vegyenek benne. Például a “Hangyák” című előadásban, a papírgalacsinok szerepe magától értetődő, mivel ahogy a gyerekek megfigyelik az életnagyságú hangya figurákat, egyből megtalálják a saját szerepüket az előadásban. Egy változatos kapcsolódási struktúra kialakítása az előadás alapja, ez lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy természetes módon integrálják a saját, mindennapi életüket az előadásba.

Hogyan alakítanak ki kapcsolatot az adott korosztállyal, mik lehetnek a fő kapcsolódási pontok?

A gyermek vezérelt, gyakorlatra való fókuszálás a Polyglot legfőbb kapcsolódási pontja a gyermekekkel. Az, hogy kíváncsiak vagyunk rájuk, komolyan vesszük a véleményüket és az ötleteiket, és követjük is őket, a legjobb út a velük való kapcsolódáshoz. Ez a megközelítés segít a gyerekeknek kapcsolódni a saját működésükhöz, és arra ösztönzi őket, hogy csatlakozzanak az előadáshoz. Olyan kapaszkodókat, segédanyagokat is alkalmazunk a “Hangyák”-ban, mint dobozok, papír, ragasztó, papírgalacsinok, amik azonnal segítenek ledönteni a korlátokat. Az ismerősség érzése az egyik legjobb út a kapcsolódáshoz, megadja a gyerekeknek a magabiztosságot, hogy sikeresen tudnak részt venni, miközben egyszerre kihívások elé is állítja őket.

2017 IMAGE Ants MelbourneMuseum TheresaHarrison 20170714 566

Tirese Ballard, Artist, Polyglot Theatre
Tirese started with Polyglot Theatre in 1997 as a maker and designer. She has since relished creating with children and working with the company as a performing and teaching artist. Working collaboratively as an ensemble creating physical, playful, and visually striking work is of most interest to her. Touring nationally and internationally with Polyglot’s Ants and Paper Planet are a highlight; and developing Bees has been the biggest buzz. Tirese also assists with training performers in Polyglot’s Ants work as well as facilitating professional development workshops for adults. Other highlights include long-term relationship with physical theatre company Born In A Taxi; and recently developing the Postal Art Project, creating visual works with other multi-disciplinary artists across Melbourne and Victoria.

Where did the idea for Ants come from? What was the main source of inspiration?

Ants arose out of recognising that some of children’s first connections with the natural world is with ants. Watching the insects with curiosity and wonder, observing them individually and collectively work at the task of sourcing food for their colony. The Ant world translates well into how children follow their curiosity and desire lines in the pursuit of solo or collaborative play. Ants creates the opportunity for children to immerse in an imaginative ant colony. The children playfully take on industrious roles in decision-making and collaborating to creatively organise hundreds of crumbs. Ants joyously embodies the magnificent drama of chaos and the satisfaction of order!

Does the fact, that you know exactly who your target audience is, affect the way you express your art? How much difference does it make, to create something especially for children?

Yes, it does make a significant difference. Polyglot is consciously committed to de-centering adults’ position of power in the production of our works. Children are necessarily dependents, but we value deeply what children are capable of and have to offer in being part of generating and leading play and art-making and enriching our culture. When given the chance to independently self-direct and lead, with support and facilitation of adult art makers, they make theatre play that is unreservedly unique and compelling.

How do you examine feedback from the audience? How do the habits of the new generation, such as massive online presence affect the existence of the theaters?

The child as leader is central to Polyglot’s philosophy and underpins all of our work, and we consult children from the early stages of a development. The Polyglot Inspiring People Society (PIPS) is a group of young people who creatively contribute, test out ideas, and give feedback on the development of our new and existing works. Testing work with schools, sourcing parents and teacher’s feedback, and conducting surveys are also essential to our feedback process.

We ensure the works we create are in line with the current generation of children’s interests, thinking and experience. Maintaining awareness of what children are exposed to in their era is absolutely necessary and the impact of the pandemic is a great example of this. This critical time prompted a reassessment of our audiences needs and interests, and ironically ‘screen fatigue’ instigated a greater desire to return to live theatre.

How do the fundamentals of a play, created for children (and the youth) change? How much of the creation process is based on simple adaptation, and how much do the everyday lives, and the current problems of the youth affect it?

At Polyglot, we make immersive works where children are leaders and generators of the improvised theatre-making, they can be both actor and audience, stepping in and out of the creation as they desire. Our works have visual invitations implicit in the materials used that motivate children into participation. For example, the presence of crumbs in Ants does not need explanation; because once the children have a moment to observe the larger-than-life Ant performers, they find their own way into the work. Establishing a mercurial structure for engagement is the ‘fundamentals’ of the show and allows children to naturally integrate their current everyday lives and selves into their play.

How do you connect to children and young individuals? What are your main ways of connection?

Focusing on child-led practice is central to Polyglot’s way of connecting with children. Being curious and taking their opinions and ideas seriously, and following children’s lead is an empowering pathway to connection. This approach connects children to their own personal agency and enthuses them into joining in on the play. We also use readily available materials in children’s worlds, such as boxes, paper, tape, elastic, and cushion-like crumbs in Ants that immediately breaks down barriers. Familiarity is the bridge for connection and gives children the confidence that they can participate successfully, whilst also offering challenges.

2012 IMAGE Ants 12ANT034 GavinDAndrews

2023. április 07.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Bérletújítás
  Kedves Bérleteseink! Április 28-tól kezdetét veszi a bérletújítási időszak. Jól megszokott ülőhelyeiket május 31-ig tudjuk biztosítani. 
  2023. április 26. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Előadások- és bérletek 23/24

  MÉLYEN TISZTELT NAGYÉRDEMŰ!

  Mindnyájunkban, színházszerető emberekben, időről időre felmerül a kérdés: mi az, amit a színház ad? Én azt gondolom, hogy hitet, az életbe vetett hitet és ennek örömét. Van az úgy, hogy nem tudjuk meglátni a nehézségeken túli boldog pillanatokat, legyen ilyenkor a színház a lámpásunk, a sötétségből kiáramló fény, amely jelzi: a nehéz pillanatok múlandóak, bármely szituációban meg lehet találni az örömet, és a boldogságot keresni érdemes. Szüntelenül. Amikor felgördül a függöny, azt kívánom, ezzel a hittel teljen meg a színház terme, és a lelki utazás könnyedséget, felszabadult mosolyt hozzon nézőink mindennapjaiba. A következő évadban azon fogunk dolgozni, hogy egy színes, változatos repertoárt állítsunk színpadra, tele zenével, vidámsággal és még több humorral. Az idei évadban történt pozitív változásokat igyekszünk tovább vinni és folyamatosan fejleszteni, a kedvezőtleneket pedig kiküszöbölni. Legfontosabb feladataink közé tartozik az is, hogy közönségünk ismét a megszokott körülmények között tudja élvezni előadásainkat, a színház saját épületében. Legyen ez az évad a hité, az örömé és felhőtlen pillanatoké! Tartalmas kikapcsolódást kívánok mindenkinek, a Győri Nemzeti Színházban!

  Bakos-Kiss Gábor
  Jászai Mari-díjas
  A Győri Nemzeti Színház igazgatója


  KEDVES KÖZÖNSÉGÜNK!

  Művészetünk estéről estére új világokat teremt számunkra, de nem rohanhatunk el a minket körülvevő valóság elől. Szembe kell néznünk azzal, hogy most nem a kísérletezés és a próbálkozás időszámítása érkezett el. Ezért is nyúlunk most vissza a 2023/24-es évadban egy, már ismert történethez – Nathaniel Hawthorne klasszikusa alapján készített A skarlát betű előadásunkhaoz –, s fejtjük fel újra a történet szövetét, és éljük át újra a bűnbeesés, a bűntudat, az erkölcsi vezeklés és a megtisztulás örök tapasztalatát. Woody Allen mondta egyszer: „A klas - szikusok jellemzője, hogy ezerszer olvassa őket az ember, és mindig talál bennük valami újat.” Szerencsésnek mondhatja magát a Győri Balett társulata, hiszen hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló és sokszínű repertoárral rendelkezik. Ez az évek alatt megteremtett érték jelen van minden mozdulatunkban, minden előadásunkban. Azonban a táncművészet a pillanat művészete, ahogyan nincs két egyforma mozdulat, úgy nincs két egyforma előadás sem. Minden az akkor és a most hatalma alatt áll, melyet megismételni nem, újra átélni azonban mindannyiunk lehetősége! Tartsanak hát újra Velünk! Váltsák meg bérleteiket!

  Velekei László
  Seregi- és Harangozó-díjas,
  Érdemes művész
  A Győri Balett igazgatója


  Bérletújítás

  Bérlet- és jegyárak 23/24

  Bérletek előadásai 23/24

  Tájékoztató Kiss Bazsa és Lelkes Dalma bérleteseinknek

  Kapcsolódó sajtóanyagok

  Lapozza át online műsorfüzetünket!


  REPERTOÁR


  NAGYSZÍNHÁZ

  A helység kalapácsa

  vígopera | rendező: Zakariás Zalán  

  Fejenagyot, a helység kovácsát templomba zárják, mivel elaludt az istentisztelet végén. Főkolompos az ügyben Harangláb, az egyházfi, aki puszta heccből segíti szerelmi beteljesülésében az otthon elnyomott, lágyszívű kántort, kinek felesége az amazontermészetű Márta. Az alapkonfliktus tehát, szerelmi huzavona: Fejenagy szíve választottja Erzsók, kocsmárosné, akiért rajong a kántor is. Petőfi stílusparódiája ezúttal vígoperaként lép színre. A Cooperával koprodukcióban készülő előadás hang és dallam által is megeleveníti ezt a fura, kifordított, komikus álomvilágot, melyben Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes Művésze díjas operaénekest, színházunk korábbi Bánk bánját újra viszont láthatják a Nagyszínházban

  Tervezett bemutató: 2023. szeptember 15.


  Friedrich Schiller

  Ármány és szerelem

  romantikus dráma I rendező: Ivan Urivsky 

  Schiller nagyívű drámájához saját szerelmi élete szolgáltatott alapot. A színműben egy eszményinek ígérkező szerelem lesz semmivé a környezet előítéleteinek tüzében. A dráma mélyén húzódó szálak a társadalmi nyomás, a lelki kiszolgáltatottság és az egyén boldogságkeresésének keresztmetszetében találkoznak. A történet felütésében a nemesi származású Ferdinánd és a középosztálybeli Lujza közötti szerelem kibontakozását láthatjuk. Kettejük boldogsága azonban hamar hanyatlásnak indul a körülöttük kavargó ármánykodás és intrika hatására. Schiller története megérinti a szívet, miközben figyelmeztet: a lélek szabadsága mindennél fontosabb. Az előző évadból elhalasztott előadásunkat az ukrán színház fiatal üstököse, a 10. Színházi Olimpia díszelőadásának rendezője állítja színpadra.

  Tervezett bemutató: 2023. október 6.


  Győri Balett

  A skarlát betű

  balett I koreográfus: Velekei László 

  Az Új-Angliai Boston lakossága izgalmas napra ébred: a városi tömlöc kapuján a házasságtörő Hester Prynne lép ki újszülött csecsemőjét magához szorítva. Útja a főtéren álló pellengérhez vezet, ahol a gyalázkodó tömeg azt várja, hogy feltűzzék ruhájára a skarlátvörös A betűt. A szégyen jelét élete végig, egyedül viseli, hiszen társát a bűnben nem nevezi meg. Már csak azért sem, mert az a közösség nagy tiszteletben álló fiatal lelkésze: Arthur Dimmesdale…

  Tervezett bemutató: 2023. október 27.


  Csiky Gergely

  Buborékok

  vígjáték I rendező: Bakos-Kiss Gábor 

  Csiky Gergely drámájában különböző generációk, világnézetek, jellemek és szerelmek szövik hálójukat. Akkor az élet egy kicsit másabb volt, egy kicsit lassabb, egy kicsit őszintébb, egy kicsit könnyebb, vagy mégsem? Egy földbirtokos apa, aki családjának anyagiaskodó szeszélyeit igyekszik kielégíteni, fennhéjázó életük útvesztőjébe kerül. Miközben a család minden eszközzel igyekszik úri világuk látszatát fenntartani, a buborék lassan elpattan, és a valóság színre kerül, az anyagi csőd pedig elkerülhetetlennek látszik. Az előadással Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész és Csankó Zoltán Jászai Mari-díjas színész kettőse tér vissza a színpadra.

  Tervezett bemutató: 2023. november 24.


  Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth

  Valahol Európában

  musical I rendező: Bozsik Yvette 

  A történetben egy maréknyi árva gyerek kószál a háborús front kellős közepén biztonságra, hajlékra és élelemre vágyva. Céljuk a túlélés, kilátásaik azonban nem túl biztatóak. Útjuk során nemcsak ellenséggel, de jóakarókkal is találkoznak, akik segítenek meglátni az emberséget a legembertelenebb időkben is. Hűség, barátság, bátorság csak néhány a megszerzett kincsek közül, amikre bukkannak kis hőseink, valahol Európában vándorolva. A Valahol Európában az azonos című film musical-adaptációja, ami színházunk egykori igazgatója, Korcsmáros György írói örökségét is őrzi.

  Tervezett bemutató: 2023. december 15.


  Szerb Antal

  Képtelen királyság

  zenés tévelygés Velencében I rendező: Zakariás Zalán 

  A szabadságvágy mindenkiben él, sőt, az ember létezésének alapvető feltétele. Az ember időtlen törekvése a boldogságkeresés, ami saját életünk irányításából fakad. Erre törekszik egy, a hivatására ráunt király, VII. Olivér is. De mit tegyen, ha semmi máshoz nem ért? Hát játszik… Eljátssza, hogy forradalom van, eljátssza, hogy el kell hagynia a trónt, megpróbálja eljátszani a zsiványt, de az nem megy. Azonban közbelép a sors, így ismét játszhat, ezúttal önmagát. Az előadás Szerb Antal regényét dolgozza fel, előtérbe helyezve Sanoval, a festő szemszögét, aki mindezt vászonra álmodja, és mindvégig segíti a királyt az útkeresésében

  Tervezett bemutató: 2024. március.


  Jeffrey Lane – David Yasbek

  A Riviéra vadorzói

  musical-komédia I rendező: Mészáros Tibor 

  A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

  Tervezett bemutató: 2024. május.


  KISFALUDY TEREM

  Ray Cooney

  Pénz az égből

  bohózat I rendező: Kis Domonkos Márk 

  A miniszter félrelép kortárs brit drámaírója, Ray Cooney bohózata az álmokról, a reményről szól, illetve arról, hogyan reagálnak karakterei, ha tapintható közelségbe hozza a sors őket vágyaikkal. A pénz mindenkit megvezet: a vagyon-hajsza fokozatosan válik abszurd bohózattá, rávilágítva mindarra, amit egy légből kapott bőrönd pénz hozhat az ember életébe. Henry Perkins szürke, hétköznapi élete hirtelen fordulatot vesz, amikor egy vonatutazás során tévedésből más táskáját megragadva hagyja el a pályaudvart. A felesége által gondosan felpakolt szendvicsek helyett vastag pénzkötegek párnázzák a táska belsejét.

  Tervezett bemutató: 2023. szeptember 9.


  PADLÁSSZÍNHÁZ

  Sławomir Mrozek

  Strip-tease (sztriptíz)

  kortárs dráma I rendező: Zakariás Zalán 

  Az abszurd színháza. A Strip-Tease, két egyszerű üzletemberről szól: Férfi A-ról és Férfi B-ről, akiket egy nap rajtaütésszerűen kergetnek be egy üres terembe, ahol időnként egy nagy, fenyegető kéz ruhadarabjaiktól fosztja meg a két eltévedt alakot, mígnem csupán a fehérnemű marad rajtuk. A két férfi megpróbáltatásainak forrása nem egyértelmű. A kéz mögött rejtőző láthatatlan arc utasításait követő két ember problémája nem a mindenkori hatalom jelenléte, sokkal inkább az önálló gondolatok hiánya, valamint a bennük kavargó kérdések visszafojtottsága. Az előadás a probléma plasztikus megtestesüléseként szólítja közös párbeszédre nézőit.


   VILL-KORR SULIBÉRLET ELŐADÁSAI  

  Kormos István

  A Pincérfrakk utcai cicák

  rendező: Szabó Sebestyén László

  Kormos István meséje a gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó Móra Ferenc Kiadó legendás időszakának egyik ékköve. Az eredeti kötetet Heinzelmann Emma grafikái díszítették, de e macskameséből készült népszerű diafilm is. A Pincérfrakk utcai cicák – a Hétrettenetesek – legádázabb ellenségei a Cincérfark utcai kutyák. Erről az ősi viszályról szól ez a szürreális hangvételű mese, amelyet vers- és dalbetétekkel kívánunk színre vinni, a fiatal és a régebb óta fiatal nézőknek. Kormos humora olyan, mint a dupla fenekű bőrönd: a gyermekek megtalálják benne az izgalmas nyelvi játékokat és a mesék ősi igazságait, a szülők pedig a kedves történet mögött rejlő derűs életbölcsességet.

  Tervezett bemutató: 2024. április


  Hedry Mária - Bereczki Ágota

  Virtuália

  rendező: Móczár Bence

  A Virtuália egy aktuális témán keresztül szólítja meg a fiatal generációt: az elektronikus eszközök mindennapi használata és ennek hatásai a gondolkodásra, valamint a fizikai egészségre. Az előadásban szereplő két főhős, Jancsi és Juliskaként éli újra a boszorka okozta megpróbáltatásokat, más térben és időben. Ebben a történetben a rájuk leselkedő legvalósabb veszély: a korlátlanul használt technológiai eszközök vonzása, melybe igen sokszor belefeledkezik az azt felhasználó személy. Vajon létezik olyan megoldás, mely középutat kínál a kütyük labirintusában bolyongóknak? Erre világít rá az előadás.

  Tervezett bemutató: 2024. március.


  Kszel-Ferenczi-Szücs

  Tűzön vizen át

  rendező: Kszel Attila

  Arany János és Petőfi Sándor igaz barátok, úgy is mint pályatársak, és úgy is, mint emberek. E két költőóriás a barátságot választotta a versengés helyett, költői lelkiismeretük, a nép, a haza és a szabadság ügye melletti kiállásuk, valamint egymás tehetsége iránt érzett kölcsönös rajongásuk vezette őket. Sándor jelzőtűz volt, János őrláng. A tüzeik már régen kihunytak, de a fényük örökké világít. E zenés színmű nekik állít emléket.

  Tervezett bemutató: 2023. október 21.


   

   

   

  2023. április 26.