Az erősebb meghódította Erdélyt is

 
 

Nem mindennapi feladatra vállalkozott két kiváló színművésznő kollégánk, Szina Kinga és Mózes Anita, amikor elfogadták - az egyébként ideálisan az újra benépesülő Padlásszínház körülményeire termett - August Strindberg dráma, Az erősebb szerepeinek eljátszását……

„Művészeti vezetőnk, Zakariás Zalán ötlete volt az egyfelvonásos darab színre vitele, rendezőként kettőnkkel képzelte el a megvalósítást – mondja az előzményekről Szina Kinga. – Strindberg művébe Bereczki Ágota dramaturg Csehov Három nővéréből, Ibsen Nórájából és Strindberg Julie kisasszonyából emelt be jeleneteket azzal a céllal, hogy a két színésznő kapcsolata, közös múltja érzékelhetőbb legyen. Két részletben, december végén és februárban tartottuk a próbákat, harmonikus, egymásra hangolt folyamat eredménye az előadás, amelyet a többszöri játék után mind gyakorlottabban tudunk játszani.”

„Kingával sokat szerepeltünk együtt az évek folyamán - fűzi hozzá elgondolkodva Mózes Anita. -  Nagyon eltér a kettőnk személyisége, habitusa, létezése, de egy közös bennünk, a színház mindenek feletti szeretete, a közös munka iránti odaadás.  De azt soha nem gondoltam volna, hogy lesz egy darab, amely ilyen közel hoz minket egymáshoz. Ez a szerep nekem a barátságról is szól.”

Minden színészt érdekli, miként reagálnak a nézők a játékára, milyen érzelmeket vált ki belőlük a bemutatott mű. „Pozitívnak éreztem a győri közönség reakcióit is – válaszol a ki nem mondott kérdésre Szina Kinga. – Az alkotásban izgalmas, hogy szó sincs kötelezően elfogadandó véleményről, mindenkiben más-más személyes húrokat pendítenek meg a jelenetek. Nyilvánvalóan nem könnyű anyag az egész, ugyanakkor van egy fanyar humora, amely tabutémákat érintve mind jobban komorul el az életük traumáiban elmélyedő szereplőkben. Kétféle sors, de a végén nyitva marad a kérdés: két külön személy története-e, vagy egy élet két lehetséges útja Az erősebb című darab lényege?”

Mózes Anita mindezt a maga részéről a következőkkel egészíti ki: „Én a valóságosabbat érzem magamhoz közel: azt, hogy két nő egy férfit szeret, és mindketten boldogtalanok, mind a munkában, mind a magánéletben. A jelenetek abszolút visszaemlékezések, és a közöttünk lévő problémákat taglalják. Pályám során nagyon sok kiváló alkotásban volt részem, amiért hálás vagyok. Egy kis ékszerdoboz ez az előadás. Különleges helyet foglal el a szívemben, kicsit visszarepít az egyetemi éveimhez, ahol négy évig pont ilyen fekete falak és szeretet vett körül.”

A két nő egymásnak feszülése, folyamatos státuszváltásaik nem maradtak hatástalanok a két erdélyi előadás közönségében sem. „Rengeteg különlegessége volt a székelyudvarhelyi fellépéseknek – meséli Mózes Anita. – Az egész darabot, nézőkkel együtt felhelyezték a nagyszínpadra. Ha valaki előadás alatt benéz a nagyterembe, színház a színházban érzése lett volna. Izgalmasnak és kreatívnak éreztem. Lehet, hogy a színészi teljesítmény kívülről különlegesnek tűnt, de nincs annál természetesebb és tiszteletteljesebb, mint figyelni a kollégádat, a barátodat, amit aztán vissza is kapsz tőle. Hadd tegyem hozzá, az erdélyi város gyönyörű, az udvarhelyiek rendkívül kedvesek voltak hozzánk, csak jól érezhettük magunkat.”

Szina Kinga kis mosollyal zárja a mondandóját: „Az első fellépést a szokatlan környezet miatt kissé óvatosan indítottuk, meg kellett találni azt az intimitást, amely a hátsó sorokban ülőknek is érezhető, értelmezhető. Másodszorra már csak a szokásos lámpaláz maradt, a fogadtatást pedig szeretettel telinek éreztük. Stábunk az összesen négy napos út végén igazán kellemes élmények után térhetett haza.”

 

2023. május 26.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Lapozza át online műsorfüzetünket!
  Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
   
  2024. május 08.
  • Bevezető kép
  HOBO - Vadászat 40
  A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
  2024. május 03.