MUS-E foglalkozás a Győri Nemzeti Színházban

 
 
Forgács Péter igazgató különleges élményt kínált a MUS-E program szerencsés kisdiákjainak március 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Ezúttal osztályterem helyett a színház volt soron következő foglalkozásuknak helyszíne.

A 2014/2015-ös tanévben új osztállyal bővült a MUS-E program Győrben. A MUS-E Magyarország által kiírt pályázatra olyan győri tanítók jelentkezését várta a szervezet, akik hátrányos helyzetű és veszélyeztetett sorsú gyermekek nevelésével foglalkoznak.
A pályázat győztese a Kossuth utcai Tulipános Általános Iskola 3.a osztálya lett. Azóta az osztály rendszeresen, órarend szerint találkozik a MUS-E művészeivel, így Szarka Fedor Guido képzőművésszel és Kiss Viktória színésznővel.
A színház épületében tartott nem mindennapi fogalkozás után a gyerekek megnézhették A helység kalapácsa című előadást. A délelőtt legizgalmasabb részének az bizonyult, amikor a gyerkőcök bejárhatták a kulisszát, benézhettek az öltözőkbe, és egy igazi balettgyakorlatra is bekukkanthattak. Az osztály "idegenvezetője", a színház színpadmestere Páros Zsolt felé özönlöttek a kérdések.
A gyerekeknek különleges, új élmény volt a csoda-nap.

A nemzetközi MUS-E (Musique-Europe) multikulturális mintaprogramot 1993-ban Yehudi Menuhin indította útjára, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel.
A magyar MUS-E fontos sajátossága, hogy célcsoportját azok az alsó tagozatos általános iskolások alkotják, akik veszélyeztetett sorsúak és halmozottan hátrányos helyzetűek. Ezek a kisiskolások általában ingerszegény környezetben, kirekesztettségben, sokszor erőszakos körülmények között élnek.
Ma már 12 európai ország hozzávetőlegesen 400 iskolájában alkalmazzák a MUS-E programot, közel 60 ezer gyerek bevonásával, 1000 művész közreműködésével. A magyar MUS-E program 7 városban működik.

altalt
2015. március 18.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény
  A Győri Nemzeti Színház árverés útján értékesítésre kínálja 2008-as Fiat Ducato autóbuszát. A jármű adásvételi szerződéssel kerül elidegenítésre. A vételár kikiáltási ára nettó 4.500.000,- Ft, mely az árverés eredményeképpen változhat. 
  2021. február 19. TOVÁBB OLVASOM
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM