Példás győri összefogás

 
 

“Szájmaszkokat varrnak a győri hölgyek a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház számára”– sokakhoz eljutott a múlt heti hír, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a helyi egészségügyi intézmény hőseit segíti Bogdányi Mária jótékony akciója.

Az evangélikus lelkészt, lelkigondozót Ványik Tünde, a kórház diplomás ápolója kérte arra, hogy több fővárosi egészségügyi intézmény kezdeményezéséhez hasonlóan szervezze meg, hogy aki teheti, varrjon otthon szájmaszkot. Az adományokat a győri kórház is szívesen fogadja, mert a jelenlegi kiélezett helyzetben nagy szükség van rájuk az intézményben. A példás győri összefogásból a Győri Nemzeti Színház is kivette részét. 

Nagyné Vass Katalin, színházunk jelmezfelelőse, a férfi szabótár vezetője tizenkét varrodai önkéntesünkkel fogott a mintegy kétnapos munkába. Ennek köszönhetően a hétszáz, házi készítésű szájmaszkot becsomagolva kedden le is adta a kórház Magyar utcai portáján. Az adományokat az egészségügyi intézményben kimossák, fertőtlenítik és szükség szerint felhasználják.

A jótékony akcióban színházunk negyven méter lepedővásznat és rövidárut bocsátott munkatársainknak rendelkezésére, akik a maszkokat otthonukban varrták meg. Az interneten több szabásminta áll a varrónők rendelkezésére, ami egy gyakorlott szakember számára pillanatok alatt elkészíthető. A legmegfelelőbb anyag a világos színű pamutvászon, de bármilyen otthon fellelhető textil is megteszi. Egy lepedőből sok-sok szájmaszk varrható, lényeg, hogy bírja a kifőzést, fertőtlenítést.

A jótékony akció koordinálója, Bogdányi Mária abban is segít, hogy összehozza a feleket, azokat, akik nem tudnak varrni, de rendelkeznek a célnak megfelelő anyaggal és azokat is, akiknek varrógépük van, de elég anyaguk nincs. A nemes győri összefogás jegyében továbbra is szívesen fogad felajánlásokat textilboltokból és további szabad kapacitású varrodáktól.

2020. március 25.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus