Epilógus - megtartottuk évadzáró társulati ülésünket

 
 

Megtelt a Győri Nemzeti Színház nézőtere, megtartottuk évadzáró társulati ülésünket.  

“Remélhetőleg a következő évadban minden egyes előadást meg lehet tartani, a színészek fent lehetnek a színpadon, és mi nézők lentről csodálhatjuk a darabot” – fejezte ki reményét dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki elsőként köszöntötte társulatunkat. A csütörtöki esemény rendkívülinek számított, hiszen tavaly a járványügyi helyzet miatt nem tarthattuk meg, jelenleg pedig az igazgatóváltás időszakát éljük. „Az igazgató úrnak köszönjük azt a munkát, amit végzett a színházban, amit Győr kultúrájáért tett. Forgács Péter szép alkotópályát futott be Győr városában, ezért hálásak vagyunk, köszönjük, és sok sikert kívánunk neki a következőkben!” – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően egyperces néma felállással emlékeztünk mindazokra, akik már az égi társulatban játszanak: Baranyai Ibolya színésznőre, Horváth András főmérnökre és Vass Gábor színészre, illetve Orbán István műszerészre.

A pandémiában eltöltött két évad mindent felülírt. Ősszel még bemutathattuk közönség előtt Ken Ludwig darabját, A hőstenort, ami csak nyolc  előadást érhetett meg. Majd Forgács Péter rendezésében a klezmer-musicalt, a Menyasszonytáncot, amelyben már a járványügyi előírások mentén, a színészek maszkban játszottak, illetve többszöri nekifutásra egyetlen alkalommal bemutathattuk a Leánder és Lenszirom című mesejátékot közönség előtt. „Próbáltunk, darabokat gyártottunk, jelmezeket, díszleteket készítettünk, magunknak bemutattuk, majd feltettük a polcra.  Szörnyű érzés ez egy színházi ember számára”- foglalta össze az igazgató a pandémia okozta nehézségeket.

Közönség előtt lezárt épületben próbáltunk tovább, online előadásaink, bemutatóink  eredményesek és sikeresek voltak, színházunk  kiváló minőségű felvételeire közel háromezerötszázan vettek jegyet. A legnépszerűbb darab természeseten az örök páros, Járai Máté és Nagy Balázs játékával fémjelzett Primadonnák volt. Online előadásainkra még az óceánonon túl is kíváncsiak voltak, váltottak rá belépőt az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Madagaszkárról is.

 

Forgács Péter emlékeztetett, a Nemzeti Filmintézet pályázatának köszönhetően Egressy Zoltán Kék, kék, kék című színdarabjából még januárban  tévéfilmet forgattak a városban, Szűcs Gábor rendezésében, színészeink főszereplésével. Ennek most az utómunkálatai zajlanak, a tervek szerint a filmet ősszel tűzi majd műsorára a televízió.

Évadzáró társulati ülésünkön elbúcsúztattuk nyugdíjas kollégáinkat, Bóka Tibor gépészt és Domán Lászlóné Gyöngyi öltöztetőt. Köszöntöttük az Örökös Tagokat, Szilliné Orlovits Magdolna zenekari tagot és  Szakács Szabolcs színpadgépészt. Köszönetet mondtunk orvosi, áldozatos munkájáért és törődéséért dr. Tamás László fül-orr-gégésznek, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főorvosának, akit Tiszteletbeli Örökös Taggá választottunk. Álló vastaps kísérte a bejelentést, miszerint Kossuth-díjas művészünket, Bede-Fazekas Csabát a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjául választották.  

Végül Forgács Péter további jó munkát kívánt Pelikán Alexandra ügyvezető igazgatónak, megköszönte az elmúlt tizenkét év munkáját és támogatását a társulatnak, illetve közvetlen munkatársainak.

Felállva, vastapssal búcsúzott tőle a színház.     

Fotók: Fehér Alexandra

2021. június 03.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus