4. Kortársasjáték

 
 
Színházunk idén is megrendezi népszerű, szórakoztató drámaíró versenyét, a Kortársasjátékot. A XVIII. Győri Könyvszalon rendezvénysorozat második napján, november 17-én színészeink a Nagyszínházban mutatják be azt a három kortárs minidrámát, amit a meghívott szerzők alig egy nap alatt írnak meg. A drámaírók a feldolgozandó témát a Könyvszalon hivatalos megnyitóján húzzák ki a Kisalföld megyei napilap aznapi hírei közül.


Drámaírók: Pozsgai Zsolt, Kiss József és Kszel Attila
Rendezők: Radó Denise, Kautzky Armand és Oberfrank Pál
Színészek: Balogh Fanni, Bányoczky Nóra, Bende Ildikó, Bródy Norbert, Dunai Csenge, Fehér Ákos, Fehér Nóra, Jáger András, Kisfaludy Zsófia, Kurucz Dániel, Maszlay István, Mézes Violetta, Molnár Erik, Molnár Zsolt, Nagy Johanna, Posonyi Takács László, Rupnik Károly és Ungvári István

Bemutatjuk az írókat

Pozsgai Zsolt

1960. szeptember 20-án született Pécsett. Drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró. Több színháznak volt művészeti vezetője. Irodalmi és kulturális kiadványok közreműködője. 1992-ben Szép Ernő-díjat kapott. Liselotte és a május című darabjának filmes átiratából készült a Liza, a rókatündér című mozi Balsai Móni főszereplésével.
Néhány műve: Horatio, Fekete méz, Liselotte és a május, Razzia, Konyec (eredeti forgatókönyv), Janus, Kisváros, A nevető ember (színpadra alkalmazta), Abigél (színpadra alkalmazta).
Pozsgai Zsolt rutinos versenyzője a Kortársasjátéknak. Rögtön az elsőn Tengerre, Magyar! című írásával megnyerte a legjobb drámaíró díját a zsűri döntése alapján. Degeneráció című művének rendezéséért Bagó Bertalan átvehette a legjobb rendező díját 2016-ban. Tavaly a szakmai zsűri és a közönség is a Nyerésre állsz, Béla! című írását értékelte a legjobbnak.

Kiss József

1962. március 29-én született Budapesten. Jászai Mari-díjas színművész, rendező, drámaíró és dramaturg. 1981-1985 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, színművész szakon. 1984-1987 között a rendező szakot is elvégezte. Már 1983-tól játszott a József Attila Színházban, 1984-től a Madách Színházban, később a győri Kisfaludy Színházban és a Veszprémi Petőfi Színházban is. 2002-2003 között a Miskolci Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője volt. 2007-től a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője. A Magyar Művészeti Akadémia Aura Egyesületének három éven át elnöke volt, az Akadémia ügyvivő csoportjának tagja, a Magyar Művészeti Akadémia alapítványának kuratóriumi elnöke.
Főbb drámái: A nap fia, Kincskeresők, Hol a pénz?, Az angyalok nem sírnak, Angyalka, A béka csókja, Fantomok és rajongók, La Grange.

Kszel Attila

1969. június 30-án Diósgyőrben született. A Szent István-díjas színész, rendező 26 éve dolgozik a Győri Nemzeti Színházban. Ez idő alatt a színházi, illetve színpadi munkakörök, feladatok széles skáláját bejárta. 2004 óta önálló írásait saját rendezésében, nagy sikerrel tűzi műsorára a Győri Nemzeti Színház. Művei az elmúlt évekből: Hetedhét, A walesi lakoma, Az ember komédiája, A császár keze, Arany, Szemben a nappal, Koldus és királylány, Mágusok és varázslók.
A Győri Nemzeti Színház stúdióját alapítása, azaz 2000 óta vezeti. Egykori tanítványai nagy sikerrel játszanak a győri, illetve más magyar kőszínházakban. Kszel Attila az 1. Kortársasjáték drámaíró versenyen Kiss Csaba: Főnyeremény című művét állította színpadra, ami közönségdíjas lett. A darabot utána megrendezte a Jobaházi Korlátolt Felelősségű Társulattal, Skandináv Lottó címmel, amit TAPS-díjjal jutalmaztak a Kisalföld napilap olvasói 2017-ben.

Idén is az elmúlt évekhez hasonlóan a szakmai zsűri dönt a legjobb drámaíróról, rendezőről, színészről és színésznőről, míg a közönség a legjobb előadásról. A nézők a harmadik előadás után színházjegyük megfelelő urnába dobásával szavazzák ezt meg.

A háromtagú zsűri

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a győri Kortársasjáték ötletgazdája,
Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója,
Egressy Zoltán József Attila-díjas drámaíró. 

2018. november 03.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus