Isten éltessen, Győri Nemzeti Színház!

 
 

Bizony megadtuk a módját! Ünneplőbe öltöztettük kedves színházunkat, s vele együtt magunkat is, boldogan vettük hát birtokba az oly régóta ismerős tereket. A Győri Nemzeti Színház 1978-ban Illyés Gyula Fáklyaláng című darabjával nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az ünnepi eseményre meghívtuk az egykori és jelenlegi társulati tagjainkat, volt színházigazgatókat. Velünk ünnepelt Cserhalmi Imre és Korcsmáros György is, megidéztük Bor József emlékét, akinek vezetése alatt vált a Kisfaludy Színházból Győri Nemzeti Színház. Velünk ünnepeltek mindazok, akik hűséges és kitartó munkájukkal építik a maradandót, és hisznek abban, hogy alkotni csak szeretetben lehet.

A nagyszabású jubileumi gálán egy korabeli film segítségével felidéztük a kezdeteket. Innen, 2018-ból is lenyűgöző az akkori építészeti bravúr és bátorság, aminek köszönhetően a színház modernitása, és nagyszínpadi technológiája mindenkit zavarba ejtett és lenyűgözött. A filmből megtudtuk, hogy maga Illyés Gyula is ellátogatott a Fáklyaláng próbájára, kíváncsi volt az új, lenyűgöző térre. „Az ember reméli és várja, hogy a szellem beköltözzön a csillogó falak közé… Győr mindig kitűnő fészke volt a magyar művelődésnek” – méltatta az író az ipari város kulturális életét.

Az est nyitányaként felhangzó Művészhimnusszal már az alapító negyven éves társulatot köszöntöttük. A fekete-fehér felvétel a színház büszke, egyedülálló épülete előtt készült, a mostani közönség némán pásztázta a kivetőt, keresett és talált is rajta ismerősöket. Az emlékkép mögött aztán már a 2018-as teljes társulat állt, majd az idő kerekét visszafelé forgatva – most először és utoljára – a tagok szerződtetésük éve szerint, sorban hajoltak meg és vonultak le a színpadról.   

Áldott pillanat, hogy még ma is köszönhetjük, és együtt dolgozhatunk az élő legendákkal. Bede-Fazekas Csaba magánénekes 1969 óta, Bende Ildikó színésznő 1974 óta, Rupnik Károly színész 1976 óta és Györgyfi József magánénekes 1977 óta vallja első otthonának a győri színházat. A művészek egy számukra meghatározó élménnyel ajándékoztak meg bennünket, amit vastapssal jutalmaztunk. 

Az ünneplő társulatot Borkai Zsolt polgármester is köszöntötte. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Program keretében 2020-tól teljesen megújul a negyven éves épület és a II. János Pál tér. Reményét fejezte ki, hogy 2023-ban a színház művészei már az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városban alkothatnak. Végezetül társulatunk színvonalas munkáját emléklappal ismerte el.

Cserhalmi Imre, színházunk első igazgatójának elévülhetetlen érdeme, hogy akkoriban a korszak legnagyobb alakjait láthatta itt a győri közönség, és hogy 1979-ben útjára indulhatott a Győri Balett. A jubileumi épületben már a kezdetek óta egymást segítve működik a két társulat, Kiss János igazgató is nagy szeretettel köszöntötte az ünneplő közönséget. Az est második felében Korcsmáros György őszinte szavait hallgattuk. Vezetőként életének kitörölhetetlen része az itt eltöltött tizenöt év, sőt sokan neki köszönhetik, hogy elindulhattak ezen a rögös, de annál szebb színészi pályán.

Az est műsorvezetői Agócs Judit és Forgács Péter igazgatónk egymást jól kiegészítve, szeretettel, néha pedig fanyar humorral fűszerezve vezették az érzelmekkel átszőtt időutazást. A műsorban a teljesség igénye nélkül kaptak lehetőséget színészeink, énekeseink, az énekkar és a tánckar tagjai, hogy élményeikkel, anekdotáikkal színezzék a zenés és prózai produkciókat. Egy-egy történet sokunk számára volt ismerős, hol nevettünk, hol sírtunk a meghatódottságtól.

Bizony a szív is belefacsarodott, amikor a kivetítőn egymást követték azon kollégáink fotói, akik már nem lehetnek velünk. A büfében, az öltözőben vagy a folyosón egy-egy kitörő nevetés mögött megbújik néha a szomorúság, szeretett munkatársaink fájó hiánya soha el nem múlik. 

A nagyszabású esten kiváló hangulattal ajándékozott meg bennünket zenekarunk, Silló István és Medveczky Ádám vezényletével. A négyórás gálát az ország legjobb ügyelője, Karácsony Szilveszter irányította a takarásból. Lelkiismeretes, szakmai munkájával 1978 decembere óta szolgálja a győri szentélyt.

Boldog születésnapot mindannyiunknak!

2018. november 22.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus