1 nap a kulisszák mögött IX.

 
 

Óriási siker és érdeklődés övezte színházunk idei nyílt napját. Az 1 nap a kulisszák mögött IX. rendezvényén kulisszajárással, színházi activityvel, interaktív stúdiós foglalkozással, tánctanítással, színpadtechnikai show-val, primadonnás gyorsöltözéssel és remek társasjátékokkal vártuk kíváncsi közönségünket. Nagysikerű nyílt napunkat a Kisfaludy termes önálló produkciók és a legendás Csoportterápia zárta.

 

Némileg szakítva az eddigi hagyománnyal, az 1 nap a kulisszák mögött programsorozatát április 26-ra hirdettük meg. A pénteki egész napos rendezvény a reggeli kulisszajárással kezdődött, művészeink és műszaki munkatársaink vezetésével. A 2020 nyarától induló történelmi felújítás-átépítés előtt sokan voltak kíváncsiak a 40 éves színházépület méreteire, adottságaira és egyben titkaira.

Számos újdonsággal is készültünk. Délelőtt a Nagyszínházban vidám hangulatban, három csoportba osztva színészeink a lelkes közönség bevonásával activity-t játszottak, a megfejtendő fogalmak természetesen a színház világából kerültek ki. Nagy örömünkre a nézőtér középiskolásokkal telt meg, ezúton is köszönjük, hogy ezen a fontos napon velünk tartottatok! Mindeközben a Kisfaludy teremben Kszel Attila és Sík Frida interaktív stúdiós foglalkozást tartottak, majd a Próbateremben alig egy óra leforgása alatt elkészült egy tánckoreográfia Molnár Ágnes, azaz Baba dalára az Aréna című Fenyő musicalből. Fekete Miklós és a tánckar nemcsak ezzel a meglepetéssel készültek. Az azt követő színpadtechnikai bemutatón, világosító kollégáink vadonatúj fényshow-jára mutatták be izgalmas, önálló produkciójukat.

A déli nagyszínpados programot Páros Zsolt színpadmester vezényelte le. Ken Ludwig nagy sikerű bohózata, a Primadonnák az az előadás, amit a takarásban is látni kell. A nyílt napon ez is megtörtént: Járai Máté és Nagy Balázs szupergyors öltöztetőink segítségével felfedték a nagy kulisszatitkot, és bemutatták, hogyan lesz másodpercek leforgása alatt férfiből nő, majd nőből újra férfi. A karmesteri pálca ezután Silló István zeneigazgatónkhoz került, Brahms magyar tánca után felcsendült a virtuóz mű, Monti Csárdása, Németh Csaba koncertmesterünk előadásában. A színpadot és a nézőtérről érkező szeretetet ezután Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas művészünk gyűjtötte be, aki Kacsóh Pongrác Rákóczi megtérése című nótáját énekelte el.

Péntek délutánra a Csillár-szintre kitehettük volna a megtelt táblát. Csak úgy, mint otthon egy jól sikerült közös ebéd után, a kihelyezett asztaloknál színészeink és vendégeink nyugodt, laza hangulatban társasjátékoztak. Az együtt töltött idő alatt többen meséltek magukról, volt olyan is, aki elmondta, szeretné, ha többször nyílna lehetőség ilyen jellegű találkozásokra.

Némi szusszanásnyi idő, és kezdetét vette az önálló estek sorozat. Elsőként Posonyi Takács László állt a nézők elé a Kisfaludy teremben. Mint rutinos Sulitúra előadó, most a felnőttekhez szólt, a következő évad három fontos szerzőjéről tudhattunk meg tőle izgalmas tényeket. Szabó Magda, Agatha Christie és Wolfgang Amadeus Mozart életéről és halálukat követő hiedelmekről beszélt rendkívül izgalmas stílusban, egy órába sűrítve tucatnyi könyv lexikális anyagát.

A meglepetések folytatódtak. Színházunk két kiemelkedő művésze vizsgaelőadással készült a nyílt napra. Szina Kinga Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásait szerkesztette egybe, majd Mihályi Orsi A műselyemlány című zenés estet mutatta be. Előadásuk mindenképpen mérföldkőnek számított, nemcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett tanulmányaikat zárták le ezzel, hanem bizonyították, önálló est keretén belül is megállják helyüket a színpadi térben, valamint bőven akad mondanivalójuk magukról és a világról.

Este a Nagyszínházban lépcsős teltház fogadta ismét a Csoportterápia szereplőit. Akik lemaradtak volna az előadásról, azoknak talán csöppnyi remény: a magyar mjuzikelkámedit még két alkalommal, május 23-24-én játsszuk, utána azonban elbúcsúztatjuk Simon Kornél rendezését.

 

Képek hamarosan.

2019. április 27.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus