Hála és tisztelet egy életen át

 
 

A magyar történelem dicsőséges és viszontagságos korszakai Gloria von Berg (Berg Glória) személyes életét is meghatározzák. A báró Berg család szorosan kötődik régiónkhoz, Glória pedig nemrégiben vehette át Kapuvár Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető címét. A kiváló művész 1997 óta szerződéses tagja a Győri Nemzeti Színháznak. 

A közel 30 éve sikeres együttműködésből mindenképpen kiemelkedik Kszel Attila író, rendezővel kötött örök barátsága. Glória bevallása szerint ennek egyik titka, hogy mind a ketten gyerekek tudtak maradni, és a fiatalokra jellemző őszinteséggel, tisztasággal és hittel fordulnak a mai napig a színház felé, ez jellemzi alkotói kapcsolatukat is. Csak egy példa a sok közül: a Vill-Korr Sulibérletes előadások kiváló, a különböző történelmi korokat megidéző díszletek és jelmezek Glória keze munkáját dicsérik. 

A felvezetés után szóljunk Glória dédapjáról, báró Berg Gusztávról, aki Németországból érkezett még a kiegyezés előtt Kapuvárra, és a városban jelenleg is működő egészségügyi, szociális és ellátó intézmények nagy része bizony az ő kezdeményezéséből születtek meg. A kórház, a gimnázium, az óvoda, az utcák világítása vagy éppen a kaszinó létrehozásának ötlete a dédapa érdeme volt, aki mindig is nagyon szorgalmas, szociálisan érzékeny, a társadalomért tenni akaró, felelősen gondolkodó ember volt. Berg Gusztáv 1883-ban magyar állampolgár lett, a bárói család egykori lakhelye pedig a kapuvári Esterházy-kastély volt. „Magyarországot nagyon megszerette, azóta ez a lokálpatriotizmus jellemez bennünket” – meséli büszkén dédapjáról Glória.

A város pedig meghálálta ezt az elhivatottságot, és nemrégiben neki adományozta a Kapuvár Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető címet. Az otthontalanság érzésével sokáig küszködő művésznek ez bizony nagy elismerés. A II. világháborút követő kitelepítések után szüleivel együtt 1956-ban végül elhagyta az országot, később sem az Egyesült Államokban, sem Ausztriában nem talált új otthonra. „Minden vágyam az volt, hogy visszatérjek Magyarországra. Azóta, amiben csak tudom, segítem a várost, ahol élt a családom. Végre úgy érzem, mint egy viharvert, öreg hajó megérkeztem a kikötőmbe. Kapuvár Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető cím elnyerésével végre magyar állampolgár lehetek!”

A Rábapordányban élő művész a hála és tisztelet jeléül meghívta Kapuvárra színházunk alkotó csapatát, hogy ott is bemutassuk majd Kszel Attila felújított, zenés meséjét. A La Fontaine, avagy a csodák éjszakája című színmű októberben debütál a Korok és történetek első Vill-Korr Sulibérletes előadásaként. Glória vágya, hogy a rábaközi fiatalok is átéljék a humoros darab kínálta öt évszázados izgalmas időutazást, ami azt bizonyítja, hogy változhatnak korok és történetek, az ember mégis mindig ugyanaz az érző lény marad.

2019. június 21.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus