Évadnyitó társulati ülés 2019.

 
 
A Győri Nemzeti Színház társulata csütörtökön megtartotta évadnyitó társulati ülését. A díszasztalnál Markó Angéla ügyvezető igazgató, Forgács Péter igazgató, Radnóti Ákos alpolgármester és Silló István zeneigazgató foglaltak helyet. Az eseményre elfogadta meghívásunkat Győr Megyei Jogú Város képviseletében Sándorfi Róbert, a Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály főosztályvezetője, valamint Hermann-né Gesztrich Nikoletta, a Kulturális Osztály osztályvezetője.

Társulatunkat elsőként Radnóti Ákos alpolgármester köszöntette. Méltatásában kiemelte, a jól és sikeresen működő színháznak szüksége van minden dolgozójára, azok elhivatott, lelkiismeretes munkájára. A Győri Nemzeti Színház jól működik, a jegy- és bérleteladások ezt bizonyítják, és sikerrel szólítja meg az ifjúságot évadról évadra. Szólt arról is, hogy a Szent Imre út és a Magyar utca csomópontjában található körforgalom megszépült. A látványos installáció a város ikonikus művészeti intézményeire: a Győri Nemzeti Színházra, a Győri Balettre, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumra, a Győri Filharmonikus Zenekarra és a Vaskakas Bábszínházra hívja fel az arra járók figyelmét.

Forgács Péter igazgató röviden szólt a közelgő felújításról, az információk szerint május 30-ig kell kiköltözni az épületből. Ehhez kapcsolódóan számolt be arról is, hogy önerőből megépült a Czuczor Gergely utcában található Padlásszínház. A kamaratermi előadások ezen az új helyszínen, már az átköltözés idején, a 2020/2021-es évadtól indulnak.

Gőzerővel zajlanak a próbák. Szombaton debütál a Korok és történetek évadunk első nagyszínházi premierje, a Szibériai csárdás, azt követi a Kisfaludy termes bemutató, A király beszéde, majd október 5-től láthatja a nagyérdemű Szabó Magda Régimódi történetét a Nagyszínházban. Október közepétől indul a Vill-Korr Sulibérlet első meséje, a La Fontaine, avagy a csodák éjszakája és már zajlanak az Elisabeth című musical korrepetíciós próbái.

Az igazgató beszámolt az idei Sulitúra sikeréről is. Posonyi Takács László színész minden évad elején meghívást kap a város és a környék középiskoláiba, hogy izgalmas előadásaival felhívja a figyelmet a Diákbérlet bemutatóira.
„Köszönjük Posonyi Takács Lászlónak a Győri Nemzeti Színház vezető művészének, hogy minden évben ellátogat hozzánk, és rendhagyó irodalom óra keretén belül igyekszik felkelteni 9. évfolyamos diákjaink érdeklődését a színház világa iránt, hozzájárul fiataljaink kultúra iránti fogékonyságának kialakításához. Az idei téma Szabó Magda Régimódi történet és David Seidler A király beszéde kapcsán a család működése, a családi kötelékek fontossága. A család előrevivő vagy éppen visszahúzó szerepe az ember életében.”
(Forrás: krudy.gyor.hu)

A kormány nagy sikerrel hirdette meg a Lázár Ervin programot. Az állami támogatásnak köszönhetően az idei évadtól ingyenesen olyan gyermekek is eljutnak színházi előadásokra, akiknek erre nincs lehetőségük. A programnak köszönhetően régiónkból mintegy 6034 általános iskolást látunk majd vendégül.

Színházunk folyamatosan pályázik. Legutóbb a nagy történelmi eseményeket bemutató darabokra szóló kiírásban, az Elisabeth című musicalre nyertünk anyagi támogatást. A közeljövőben a színészlakások felújítására nyújtunk be pályázatot.

Forgács Péter végül beszámolt finnországi rendezéséről. Állandó munkatársával, Kováts Gergely Csanád koreográfussal meghívást kaptak Győr testvérvárosba, Kuopióba. Az ottani társulattal a Cabaret című musicalt mutatták be a múlt héten nagy sikerrel. Mint fogalmazott, élmény volt a közös munka, sokat tanultak a gyümölcsöző együttműködésből.

Az évadnyitó végén köszöntöttük új tagjainkat: Kohán Lili, Kisbakonyi Anett és Száraz Dávid tánckari tagokat, Arany Veronika, Molnár Johanna és Pőcz Ákos zenekari tagokat, Horváth Marianna férfi szabót, Rigó Levente hangosítót, Schwarcz András és Uszléber Ádám kellékeseket, Tóth Attila asztalost, Csata Szidónia és Görözdi Rita díszletfestőket, Termeczky Alfréd lakatost, Némethné Lőkös Enikő főpénztárost, Tóth Péter gépészt, valamint Komáromi Zoltán marketing menedzsert. Az eseményen szintén köszöntöttük a nyugdíjba vonuló Pusker Miklóst.

Fotó: Mészáros Mátyás

2019. szeptember 20.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus