Sulitúra - csak őszintén!

 
 

Színházunk népszerű Sulitúra sorozata Mosonmagyaróváron zárult le a héten. Hagyományosan az őszi iskolakezdéskor a küldetést évek óta magára vállaló színészünk, Posonyi Takács László járja a győri és környékbeli középiskolákat, hogy izgalmas előadásaival rárúgja az ajtót a Z generációra.

Mindenkinél magasabbra kúszott az ingerküszöb, a posztok, a lájkok és az emojik birodalmában új időszámításban éljük meg az értékes három másodperces pillanatot: döntünk, görgetünk, döntünk, görgetünk… Posonyi Takács László egyből megtalálta a hangot a hunyadis diákokkal. „Van-e bármilyen létalapja a színháznak 2019-ben? Nincs. Az egész világ fent van a neten. Sztrimelünk, közösségi médiázunk, mit keres itt a színház? Azt gondolom, hogy egyetlen esetben van létjogosultsága a színháznak, ha olyan kérdésekről beszél, amiről más platformok nem szólnak”. A reakciókból, a feszült figyelemből az derült ki, értik egymást.

Negyvenöt perces előadásában két darabot járt körbe, Szabó Magda Régimódi történetét és David Seidler A király beszéde című művét. Bár más korok és nemzetek történeteiről van szó, hamar kiderült, sok hasonlóság van köztük. Mindkettő kendőzetlenül beszél a család fontosságáról, az egymás közti szeretetről, vagy épp annak hiányáról. Mindannyiunkban él a vágy, hogy megismerjük saját magunk történetét. Felmenőink dicsőséges, vagy éppen bukott élete magyarázatul szolgálhat jelen életünk boldogságára, vagy épp boldogtalanságára. Szabó Magda egész életében erről írt, saját családjának történetét tálcán kínálta fel az olvasóknak. És milyen jól tette! Amikor családregényét 25 évvel ezelőtt bemutatták a győri színházban, eljött megnézni, utána jókat beszélgetett a színészekkel. Most 102. születésnapján tűztük újra műsorra. Kerek, hiteles, katartikus a történet. Sokakat megérint. Nem könnyű szavakba önteni négy évtized történéseit. David Seidler pedig saját maga dadogásának történetét írta ki úgy magából, hogy megtalált hozzá egy igaz sztorit, mely a brit uralkodóház tagjának és egy rangon aluli „idegennek” a barátságáról szól a második világháború kitörésének előestéjén. Két ember viaskodásának, majd megértésének története egy felelősségteljes, pusztító korban.

Az idei Sulitúra záróelőadásán, a mosonmagyaróvári Hunyadi János középiskolában olyan diákok töltötték meg zsúfolásig az osztálytermet, akik rendszeresen hallgatják Posonyi Takács László izgalmas felvezető előadásait, és többször jártak már a Győri Nemzeti Színház bemutatóin is. „A teátrum nagyon sokat segít nekünk azzal, hogy repertoárjában mindig vannak olyan darabok, amelyek szerepelnek a tananyagban. Tavaly Csehov Sirályát néztük meg, ami egy nehezen olvasható dráma. Az előadás viszont olyan élménnyel ajándékozott meg bennünket, hogy utána hetekig erről beszéltünk irodalomórán. A színház élővé teszi az irodalmat” – mondta a mosonmagyaróvári iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Csicsai Ferenc. Bár a XX. századi tananyagban Szabó Magdára csak néhány perc jut, arra azért mindenképp van lehetőség, hogy akár a győri előadás kapcsán, már egy rendhagyó irodalomórán folytatódjon tovább a most megkezdett párbeszéd. David Seidler darabja pedig szorosan kapcsolódik a múlt századot feldolgozó történelemórákhoz. A Győri Nemzeti Színház nyitott a párbeszédre, a Korok és történetek évadunkban pedig csupa olyan előadást hozunk, amit vétek lenne kihagyni.

Győr+ Tv Híradó - Sikeres a Sulitúra - interjú Posonyi Takács Lászlóval
Mosonmagyaróvári Tv - Sulitúra a Hunyadi iskolában

2019. október 10.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus