5. Kortársasjáték

 
 

Színházunk idén is megrendezi népszerű, szórakoztató drámaíróversenyét, a Kortársasjátékot. A 19. Könyvszalon rendezvénysorozat második napján, november 16-án színészeink a Nagyszínházban mutatják be azt a három kortárs minidrámát, amit a meghívott szerzők alig 1 nap alatt írnak meg. A drámaírók a Könyvszalon hivatalos megnyitóján húzzák ki a feldolgozandó témát a Kisalföld megyei napilap aznapi szalagcímei közül.

A három drámaíró 2019-ben: Fábián Péter, Formanek Csaba, Pozsgai Zsolt

A rendezők: Benkó Bence, Bródy Norbert, Funtek Frigyes

A színészek: Agócs Judit, Bende Ildikó, Dunai Csenge, Fehér Ákos, Fejszés Attila, Jáger András, Kisfaludy Zsófia, Kiss Tünde, Kurucz Dániel, Maszlay István, Mihályi Orsi, Molnár Ágnes, Molnár Erik, Molnár Zsolt, Mózes Anita, Nagy Gréta, Rupnik Károly és Sík Frida

 

Bemutatjuk az írókat

Fábián Péter

1990-ben született Szekszárdon. Író, rendező, színész.

Sikeresen diplomázott a Kaposvári Egyetem színművész szakán, majd 2014-ben Benkó Bencével közösen megalapította a K2 Színházat, a független társulatnak azóta is művészeti vezetője, írója és rendezője. 2015-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Írásaival, rendezéseivel többször nyerte el a Színikritikusok Díját, 2016-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki.

Szívesen tesz eleget más felkéréseknek, íróként, rendezőként dolgozott már a Miskolci Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak és a Pécsi Nemzeti Színháznak. Most először vesz részt drámaíróversenyen, izgatottan várja a győri játékot. „A K2 Színházzal fogtunk már olyan kísérletbe, hogy az Ördögkatlan Fesztivál jóvoltából összegyűjtöttük helyi idős emberek történeteit, és abból írtunk egy rövid darabot, amit nagy sikerrel mutattunk be a nyári fesztiválon. Az 5. Kortársasjátékon azonban alig egy nap áll a rendelkezésemre, remek érzés, hogy két tapasztalt író mellett vehetek részt ebben a játékban. Az alkotásban mindig a problémafelvetés érdekel, hogy legyen bennem kérdés a témával kapcsolatban, azután találom meg hozzá a műfajt” – mesélte a felkészülésről Fábián Péter.

Formanek Csaba

1979. április 11-én született. Rendező, színész, író.

Eredetileg matematikusnak készült, egyetemi tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetem esztétika szakán végezte 2006-ban. Színház- és filmkritikákat írt a film.hu-nak, a Délnet Online-nak és az Ellenfény című folyóiratnak. A JÁTÉKOS című folyóirat főszerkesztője 2014 óta. Számos mozgásszínházi workshopon vett részt magyar és külföldi mesterek irányításával, és több független társulatnak volt tagja. A Radikális Szabadidő Színházat 2002 és 2013 között vezette. A Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségi tagja és az Új Alkotóműhely Egyesület elnöke. Örkény István drámaírói ösztöndíjjal dolgozik saját színdarabjain (2018-2019). Jelenleg szabadúszó.
Rendezései: Sziveri János: Szelídítés (2019), Hamvas Béla: Nem mind arany, ami réz (2018), Hádész - Látomások az Alvilágból (2017), Senki se mer egyedül élni (2017).

Az alkotásban mindig épít az improvizációra, most is ez, illetve a nyitottság lesz a hívószó. „A Kortársasjátékot izgalmas feladatnak tartom. A legfontosabb ebben, hogy jól kapjam el a megírandó témát, hogy ne fagyjak le. Erre időt kell szánni, ha ez megvan, a dráma kidolgozása ezután már csak szakmai kérdés. Szándékaim szerint egyedi és megismételhetetlen művet sikerül majd leraknom a rendező és a játékosok elé!” – mondta bizakodva Formanek Csaba.

Pozsgai Zsolt

1960. szeptember 20-án született Pécsett. Drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró. Több színháznak volt művészeti vezetője. Irodalmi és kulturális kiadványok közreműködője. 1992-ben Szép Ernő-díjat kapott. Liselotte és a május című darabjának filmes átiratából készült a Liza, a rókatündér című mozi Balsai Móni főszereplésével.
Néhány műve: Horatio, Fekete méz, Liselotte és a május, Razzia, Konyec (eredeti forgatókönyv), Janus, Kisváros, A nevető ember (színpadra alkalmazta), Abigél (színpadra alkalmazta).
Pozsgai Zsolt rutinos versenyzője a Kortársasjátéknak. Rögtön az elsőn Tengerre, Magyar! című írásával megnyerte a legjobb drámának járó díjat a zsűri döntése alapján. Azt követően Degeneráció című művének rendezésért Bagó Bertalan átvehette a legjobb rendező díját. 2017-ben a szakmai zsűri és a közönség is a Nyerésre állsz, Béla! című írását értékelte a legjobbnak, hasonlóan tavaly is, Disznósajt című írásával több kategóriában tarolt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szakmai zsűri dönt a legjobb drámaíróról, míg a közönség a legjobb előadásról. A háromtagú zsűri: Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Benedek Szabolcs József Attila-díjas író. Ők választják ki a legjobb színészt és színésznőt, valamint a legjobb rendezőt is.

2019. november 05.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus