Lobban Balázs balladája

 
 
A hagyomány idén is folytatódott, lépcsős teltház mellett óriási siker fogadta színházunk drámaíró versenyét, a 5. Kortársasjátékot. A Nagyszínházban bemutatott három minidráma közül a szakmai zsűri és a közönség is a fiatal versenyző, Fábián Péter balladáját értékelte a legjobbnak.


A 19. Győri Könyvszalon keretén belül megrendezett 5. Kortársasjáték szerzői, Fábián Péter, Formanek Csaba és Pozsgai Zsolt a Kisalföld megyei napilap pénteki számának kihúzott címe alapján írták meg színpadi műveiket, alig egy nap alatt. A témát Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja sorsolta ki számukra Kárpitos leszel, doki? címmel.

A rendezők és művészeink szombaton 10.00 órakor kapták kézhez a kész szövegkönyveket. Benkó Bence, Bródy Norbert és Funtek Frigyes megkezdte a színészcsoportokkal a koncentrált munkát. A délelőtti olvasópróba után a minitársulatok három különböző helyszínen dolgoztak. A szombat esti bemutató előtt a csapatok a műszaki stábbal csupán egyszer próbálhatták végig produkcióikat a nagyszínpadon.

Elérkezett a nagy pillanat. A Kortársasjáték sikerének híre rég bejárta már a várost, este szó szerint még a csilláron is lógtak. A kihúzott Kisalföld cikk tartalmát Forgács Péter igazgató ismertette a közönséggel az előadások előtt. Egy diplomás jogász, egy közgazdász, egy tudós-szociológus, egy marketinges és egy asztalos döntött úgy, hogy maguk orvosolják az egyelőre megoldhatatlannak tűnő problémát, az egész országot sújtó szakemberhiányt. A diplomás csapat tagjai nagyot álmodtak és belevágtak, hogy OKJ-s képzéssel kárpitos végzettséget szerezzenek maguknak két éven belül, így kisebb-nagyobb javítási munkákat ők is el tudnak végezni szűkebb környezetükben. Sőt, az ötfős évfolyamból ketten úgy tervezik, hogy ebből a szakmából élnek majd meg a jövőben.

Lobban Balázs balladája – ez volt a címe Fábián Péter páros rímű tragikus költeményének. Az apokaliptikus vízióval indító mű egy gázkonvektor ürügyén vezetett vissza bennünket a 2010-es évekig, ahol is felsejlik egy romantikusnak induló szerelmi szál, majd szépen lassan kibontakozik a családon belüli erőszak és a gyilkosság tragédiája. Benkó Bence rendező a számára ismeretlen társulattal nagyon szépen dolgozott, a ballada szereplőit is mélyen megérintette a drámai, sötét tónusú történet. Fejszés Attila, Mózes Anita, Bende Ildikó, Jáger András, Sík Frida és Nagy Gréta szerepelt az első darabban.
Formanek Csaba írását, A nemzet hangját nem titkoltan az ország egyik legszebb orgánuma ihlette. Szalóczy Pál magyar újságíró, riporter, rádió- és tévébemondó jellegzetes, mélyen zengő orgánumát hallhatjuk a fővárosi metrókban, valamint a magyarországi vasúti pályaudvarokon is. A black comedy a mellőzöttségről, az öregedésről szólt. A fanyar humorú játékban a szerző partnerére lelt a rendezőben, Funtek Frigyesben és a címszereplőben, Rupnik Károlyban, akit sokan a város hangjaként is ismernek. Az emberi történetben még Molnár Zsoltot, Molnár Eriket, Kisfaludy Zsófiát, Kiss Tündét és Agócs Juditot láthattuk.

Az első szünet után következett a Kortársasjáték rutinos versenyzőjének írása, Az utolsó álom. Pozsgai Zsolt nem először fogalmazza meg gondolatait az idősödő férfiak társas magányáról, szűkebb környezetükben betöltött meg nem értettségükről. Darabjában egy átlagosnak tűnő magyar értelmiségi családban a szürke, álmoktól megfosztott sorsok egy éjszaka alatt szembesülnek az élet legnagyobb kihívásával. Az előadást társulatunk művésze, Bródy Norbert állította színpadra, aki rendezőként most debütált, színészeink pedig örömmel és nagy fegyelemmel követték instrukcióit. A tragikomédiában Maszlay István, Molnár Ágnes, Dunai Csenge, Kurucz Dániel, Mihályi Orsi és Fehér Ákos játszott.

A sikeres bemutatókat követően a nézők szavaztak. Döntésük értelmében a legjobb előadás a Lobban Balázs balladája című írás lett. A szakmai zsűri: Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Benedek Szabolcs József Attila-díjas író választotta ki a legjobb drámaírót, aki a ballada szerzője, Fábián Péter lett. A legjobb rendező díját Funtek Frigyesnek ítélte oda a zsűri, aki Formanek Csaba művét állította színpadra. A Kortársasjáték történetében harmadjára nyerte el Bende Ildikó a legjobb színésznőnek járó kitüntetést, míg a legjobb színésznek a város hangját, Rupnik Károlyt választotta a grémium.

A Győri Nemzeti Színház teljes stábjának Forgács Péter igazgató köszönte meg az egész napos feszített munkát, melynek estére beérett a gyümölcse. A nézők hálásan és nagy örömmel fogadták a három minidráma bemutatóját. A szombat este teljes színházi élménnyel gazdagította a közönséget, benne volt a teljesség: sírás, nevetés, bolondozás, zene és bizony még több lélekfacsarás.

 

 

2019. november 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus