Holokauszt megemlékezést tartanak a Győri Nemzeti Színházban

 
 

A Mensch Nemzetközi Alapítvány 2024. április 16-án 10.00 és 13.30 óra között a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából a magyarországi hivatalos Holokauszt napon megemlékezést tart a Győri Nemzeti Színházban.

A Mensch Nemzetközi Alapítványt és a Mensch díjat 2002-ben hozta létre Geiger András Steven, akinek győri származású édesapját és más családtagjait Győrből deportálták Mauthausenbe, ahonnan az apa a csodával határos módon tért vissza. A Mensch Díjat számos híres és nem híres nemes lelkű ember kapta meg azóta többek között két államelnök is, George Bush és Göncz Árpád.

A megemlékezés keretein belül a Mensch Nemzetközi Alapítvány kitűntetéseket ad át. A Mensch szó a jiddis nyelvben nemes lelkű, tisztességes és becsületes embert jelent. A legnagyobb dolog ez, amit egy ember elmondhat a másikról. A Mensch díj célja tehát, hogy elismerje azok tevékenységét, akik Mensch-ként, Emberként viselkednek és olyan tevékenységet végeznek, mellyel példát mutatnak másoknak, illetve embertársaik segítségére vannak főképp az antiszemitizmus és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésükkel.

A Holokauszt menschei között feltétlenül helye van és ezért Mensch kitüntetésben részesül Apor Vilmos mártír püspök (posztumusz), Berecky Albert Református püspök (posztumusz), Sztehlo Gábor gyermekmentő, Evangélikus lelkész (posztumusz), Nagy István fotográfus, író és Csendes Tünde középiskolai tanár.

A Győri Nemzeti Színházban rendezendő megemlékezésen 400 győri középiskolás diák vesz részt és 250 győri lakos. A megnyitó beszédet tartó Dézsi Csaba András győri polgármesteren kívül számos neves színész és előadó, többek között Koltai Róbert, Betlen János és Kulka János is részt vesz az ünnepségen.

A Széchenyi István Egyetem Zene szakos magánénekesei számos világszerte ismert zeneművet adnak elő élőben. Zongorán és hegedűn a Győri Nemzeti Színház Filharmonikus Zenekarának tehetséges zenészei kísérik őket. A 16 győri középiskolából résztvevő diákok közösen szavalnak el egy Radnóti-verset, és a témához kapcsolódó fogalmazás versennyel járulnak hozzá az emléknap sikeréhez. A legjobb három fogalmazás pénzjutalomban részesül.

Az Emlékműsoron résztvevő diákok ezen kívül egy sorsoláson vesznek részt. A 30 kisorsolt diák egy egynapos autóbuszos tanulmányutat nyer 2024. május 5-ére. A tanulmányút során a diákok részt vesznek a mauthauseni koncentrációs felszabadításának 80. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen. Az ünnepségre több országból érkeznek látogatók, diákok, túlélők és a hajdani rabok leszármazottjai. A buszút során a diákok Salzburgba folytatják útjukat a Muzsika Hangja című musical híresebb színhelyeit látogatják és idézik fel a darab történelmi hátterét. 

Engedje meg, hogy egyúttal meghívjam Önt az Április 16-án a Czuczor Gergely Bencés Iskola Aulájába: Széchenyi Tér 8. április 14-én 17.00 órakor kezdődő EXODUS (1960), 15-én  16.30 órakor AZ ÓRIÁS ÁRNYÉKA és  és 16-án 16.00 órakor Dénes Gábor SZENES HANNA film fesztivál három filmből álló film sorozat keretében lejátszandó filmekre. A filmeket megelőzően a Schinder listájának címdalával nyitja meg élő zenéjével hegedűn a Széchenyi István Egyetem Főiskolai docense, egyetemi tanársegédje zongorakíséretében. A belépés a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Aulájába és a három részes filmsorozatra ingyenes és regisztrációra nincs szükség.

A program keretében a résztvevő VIP vendégek Karácsony Gergely 125 lépés Auschwitz felé című monodrámára és egy díszebre hivatalosak a Pálffy Étterembe. Valamint a Holokauszt során Auschwitzba elhurcolt és meggyilkolt család botlatóköveinek elhelyezésére és azok tiszteletteljes felavatására hivatalosak.

Ezúton szeretnénk Önt meghívni a 2024. április 16-án 10.00 és 13.30 óra között a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre a Győri Nemzeti Színházba, valamint az április 14,15,16-i film fesztivál 3 különböző film vetítésre a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Aulájába. Kérem tekintse meg a csatolt meghívót és a részletes programot. Ha érdeklődését sikerült felkelteni, nagy szeretettel várjuk a műsor helyszínén.

A SZÍNHÁZI EMLÉKMŰSORON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES.

DE!

A BELÉPÉSHEZ: Színházjegyet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ra küldött email helyettesíti. Az emailben a résztevő nevét kell feltűntetni.

Csak az email kinyomtatott formája, vagy elektronikusan a mobil telefonon bemutatott email bemutatása biztosítja a Győri Nemzeti Színházba való belépést a látogatók számára.

 

Tisztelettel:

Geiger András Steven

Alapító Igazgató

Mensch Nemzetközi Alapítvány

2024. április 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Lapozza át online műsorfüzetünket!
    Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
     
    2024. május 08.
    • Bevezető kép
    HOBO - Vadászat 40
    A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
    2024. május 03.