2022. április 21.
Irmgard Keun

A műselyemlány

Irmgard Keun
 
 
Bemutató: 2022. MÁJUS 24. kedd 19:30
PADLÁSSZÍNHÁZ

Az előadás időtartama 1 óra 10 perc.

A darab főhőse, Doris, csinos, fiatal lány, gépírónő egy pattanásos arcú ügyvéd irodájában. Titokban naplót ír, és nem éri be a kisvárosi lét nyújtotta lehetőségekkel, többre vágyik. Hirtelen döntéstől vezérelve elemel a színházi ruhatárból egy méregdrága bundát, és ezzel kezdetét veszi szenvedélyes-kétségbeesett ámokfutása a börtön elől - a "nagy nővé" válás irányába.
Az időpont 1931-1932, az utolsó pillanatok Hitler hatalomra jutása előtt. A helyszín Berlin, a világváros, az utcákon pazarló pompa és elképesztő méretű munkanélküliség, a fejekben totális zűrzavar. Doris pedig úgy próbál boldogulni, ahogyan tud, jobb híján férfiről férfire szállva.

Irmgard Keun műveit 1933-ban a nácik betiltották és máglyára dobálták, a szerző pedig emigrálni kényszerült. Csak a 70-es évek végén fedezték fel újra, diadala azóta is töretlen, olvasóinak rajongó szeretetétől és az írótársadalom megbecsülésétől övezve halt meg 1982-ben, 77 éves korában.

A Győri Nemzeti Színházban MIHÁLYI ORSOLYA kelti életre Dorist, aki arról álmodozik, hogy „nagy flanc lesz belőle.”

Irmgard Keun regényéből Gáspár Margit fordítását és Gáspár Ildikó színpadi változatát felhasználva, a szövegkönyvet készítette Mihályi Orsolya és Ungvári István.

Az előadás zenei vezetője: KERTES ANNA

Rendezte: UNGVÁRI ISTVÁN

Az előadás támogatói:

  tamogatok separator kardirex_favicon_152x152.jpg tamogatok separator  
    KARDIREX EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT - GYŐR