Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki Bellai Eszter operaénekest

 
 

A magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetéssel ismerték el Bellai Eszter operaénekes kiemelkedő zenei és előadóművészeti tevékenységét a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

„Sosem engedtem a 48-ból, mindig alázattal teli maximalizmussal viszonyultam hivatásomhoz, illetve szerepeimhez. Nem tehettem mást, hisz számomra olyan fényesen ragyogó csillagok mutatták az utat, mint a világhíres Montserrat Caballé, akivel 1986-ban több koncerten is együtt énekeltünk Brüsszelben. Az áriák kidolgozásakor mindig úgy gondoltam, csak akkor végeztem jó munkát, ha ő is elégedett lenne. Pályám méltó elismerése számomra a Liszt Ferenc-díj” – nyilatkozta az átadást követően a Győri Nemzeti Színház meghatott kiválósága, Bellai Eszter.

A művésznő az operairodalom szinte minden meghatározó drámai szoprán címszerepét alakíthatta: a pályán töltött harminchét év alatt közel negyven főszerepet formálhatott meg több rendezésben bemutatva – a Magyar Állami Operaházban és az ország fő játszóhelyein, valamint nemzetközi koncertutakon is. Utóbbiak között legszívesebben ausztrál, izraeli, mexikói, argentin és németországi turnéit említi, melyeken németül és olaszul énekelt. Repertoárját az opera- és operettirodalom gyöngyszemei ékesítik, a nőiség ezer arcát mutathatta be többek között kedvencei – az Aida, a Traviata, a Tosca, az Otello, a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Vígözvegy és a Pillangókisasszony címszerepeit magára öltve. Utóbbi, melyért különösen sok szakmai elismerést kapott, igazán fontos számára. Ezt az operát két rendezésben is énekelte a Magyar Állami Operaházban, a most futó rendezést éveken át. Verdi és Puccini, a zeneszerzőzsenik legszebb áriáit összefűzve 1995-ben komoly szakmai visszhangot kiváltó önálló CD-t jelentetett meg „Swinging sentiments – Szárnyaló szenvedélyek” címmel.

„Most újra megtapasztalhattam, hogy a zene varázslata tényleg határtalan. Mindegy, hogy az ember nemzetközi színpadon, Budapesten vagy Győrben hagy nyomot, a fontos végül az, hogy éneklés közben a közönség szívét elrabolja” – összegzett a díjjazott.

Bellai Eszter Liszt Ferenc díj

A drámaian finom piano hangjairól és kivételesen kifejező előadásmódjáról híres énekesnő az operairodalom szinte minden nagyszabású címszerepében elkápráztatta a közönséget. 2024-ben – a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából – mindezért átvehette a rangos Liszt Ferenc-díjat.

Szöveg: Czeiner-Szücs Anita

 1. 03. 14.
2024. március 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Lapozza át online műsorfüzetünket!
  Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
   
  2024. május 08.
  • Bevezető kép
  HOBO - Vadászat 40
  A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
  2024. május 03.