DUNA FESzT

A II. DUNA FESzT programjaiért kattints ide!

Az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál  különböző nemzetek színházi identitásának bemutatását tűzte ki célul. Szeretnénk a művészeten keresztüli összetartozást hirdetni, összehívva a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat, hogy képviseletükben egy-egy reprezentatív színház vegyen részt a Győrben megrendezésre kerülő fesztiválon. 
A fesztivál a 10. Színházi Olimpia keretein belül került megrendezésre.

Click for English version  Flag of the United Kingdom


Előadások


EXIT

Magyar nyelven

A nő teste, mint csatatér a boszniai háborúban

Tomcsa Sándor Színház

Június 6., 19:00 | Kisfaludy terem      JEGYVÁSÁRLÁS.png  

Az élet, történjék bármi, megállíthatatlan, keresnénk a kijáratot, de minden ajtó zárva, benne ragadtunk. Dorra, a boszniai lány, egy megrázó élményen esett át; Kate, az amerikai nő, úgyszintén: az egyik saját testén keresztül tapasztalta meg a fájdalmat, ami húsáig hatolt és lassú növekedésnek indult benne, a másik a lelkének széthullásában. Mindketten a kiutat keresik. Azonban a legnagyobb sötétben ismerszik meg a fény, ez a széthullás ajándék is lehet, ha felismerjük, elfogadjuk és szeretjük.  EXIT: kijárat az életből az életbe.

Az előadás egy felvonásból áll, hossza 1 óra.
Az előadást 14 éves kor felett ajánljuk.


Férj, pirítva

Német nyelven, magyar felirattal

Stadttheater Ingolstadt

Június 7., 18.00 | Kisfaludy terem     JEGYVÁSÁRLÁS.png

Más ágyában jobban forr a vér. Vallja Kenneth, a középkorúságát nehezen megélő házas férfi, aki sem fiatalkori szívtipró énjét, sem Elvis rajongását nem kész feladni az évek előrehaladtával sem. Az életközépi-válság egyre nyomottabbá teszi mindennapjait, mire megtalálja a megoldást: húszévnyi házasság után szeretője lesz. Első pillantásra a fiatal Laura mindent megtestesít, amit Hilary, a feleség, nem. Laura kalandvágyó, csinos és rajong Kenneth-ért. Mégis, van egy hiányossága: nem tud főzni. Ez viszont, sok bonyodalomnak lesz az okozója.

Az előadás egy felvonásból áll, hossza 100 perc.
Az előadást 12 éves kor felett ajánljuk.


Passió

Nonverbális, táncelőadás

Szlovák Nemzeti Táncegyüttes

június 7., 20.00 | Nagyszínház      JEGYVÁSÁRLÁS.png

Festői freskó az élet és halál harcának két archaikus formájáról. Az első a hagyományos népi kultúra, a naptári szokások képeivel, amelyek a váltakozó tél ciklusához és az új, éltető tavasz beköszöntéhez kapcsolódnak. A második formát a bibliai újszövetségi történet képviseli Jézus Krisztus árulásáról, üldöztetéséről, elfogásáról, vértanúságáról és keresztre feszítéséről.

Az előadás egy felvonásból áll, hossza 70 perc.
Az előadást 14 éves kor felett ajánljuk.


Énekes madár

Magyar nyelven

Győri Nemzeti Színház

Június 8., 19:00 | Nagyszínház     JEGYVÁSÁRLÁS.png

Székely szerelmes játék formáját választja Tamási Áron, a 20. század elismert népi írója, hogy a fiatal erőt elnyomni szándékozó emberi varjak seregéről meséljen. Magdót és Mókát az isten is egymásnak teremtette, nem így vélekedik azonban az őket körülvevő világ. Tiszta érzéseikkel, őszinteségükkel rávilágítnak az immár tíz éve házasodni készülő, idősödő párok -Eszter és Lukács, valamint Regina és Máté- kapcsolatának felszínességére. Ennek köszönhetően, a fiatal szerelem beteljesülése ellenállásba ütközik Magdó nővérei és választottjuk részéről, ám ahogyan a mesékben lenni szokott a “minden jó, ha vége jó” is elérkezik, kissé másabb megvilágításban.

Az előadás két felvonásból áll, hossza a szünettel együtt 2 óra 40 perc.


Láthatatlan kölykök

Magyar nyelven

Újvidéki Színház

Június 8., 19.00 | Kisfaludy terem      JEGYVÁSÁRLÁS.png

Két fiú érkezik az üres vajdasági kisvárosba. Menekülnek, futnak, végtelen utak húzódnak mögöttük. Az életük nehéz, a lábuk véres, iszonyú dolgok rejlenek a fájó izmok mélyén.
Három lány izeg-mozog egy játszótéren. A fiúk és a lányok találkozásából meg-nem-értés, közeledés, talán vonzalom születik, de a rémálmok, amik mozgatják őket, egyre sodorják őket tovább. Ahogy lassan megismerjük a két fiú múltját és be-bekacsintanak a történetbe a felnőttek, egyre jobban értjük, miféle láthatatlansággal küzdenek ezek a kölykök.

Az előadás egy felvonásból áll, hossza 80 perc.
Az előadást 14 éves kor felett ajánljuk.


Hajótörött

Román nyelven, magyar felirattal

Teatrul Maria Filotti

Június 9., 19.00 | Kisfaludy terem     JEGYVÁSÁRLÁS.png

A HAJÓTÖRÖTT egy közösségi vágy beteljesüléseként született előadás. Létrehozása által szerettük volna kiemelni Donald Margulies tehetséges, azonban kevéssé ismert kortárs szerző szövegét, Romániában elsőként. Az alkotóstábbal közös erőfeszítést tettünk, hogy a közönségnek egy olyan “tiszta” színházi formát kínáljunk, amelybe beleszerethet és amely egy követhető, érthető történetet tár elé, megmozgatva őket érzelmeikben. Ahogyan a rendező fogalmaz: “Azt gondolom, hogy sikerült egy olyan előadást létrehozni, ami mindenkihez szól, anélkül, hogy feláldoznánk azon magaslatokat, ami csak néhányunkhoz.” Kövessük együtt tehát egy fiatal kalandor történetét, egy visszafojtott kisgyerektől, a magabiztos felnőtté válásig.


Balkán szindróma

Bolgár nyelven, magyar felirattal

Drama Theatre "Sava Ognyanov"

Június 10., 19.00 | Nagyszínház      JEGYVÁSÁRLÁS.png

A „Balkán szindróma” című darabot 1987-ben írták.A Szovjetunióban a „peresztrojka” a rendszer megmentésére törekszik. Bulgáriában az elit csendben várja, hogy mindez véget érjen. A színpadon, ahogy felemelkedik a függöny, egy újabb hazai történet veszi kezdetét, mígnem hirtelen egy férfi bukkan elő a közönség soraiból, majd egy második, egy harmadik, még egy... A színpadon szereplő színészek minden igyekezete a darab folytatása érdekében kudarcra van ítélve. A közelmúltig névtelen emberek nem akarnak tovább hallgatni. Nem hallgathatnak tovább az életük igazságtalanságairól. A „közönség” látni akarja problémáikat, drámáikat.

Az előadás két felvonásból áll, hossza szünettel együtt 2 óra.
Az előadást 12 éves kor felett ajánljuk.


Külváros

Magyar nyelven

Komáromi Jókai Színház

Június 11., 15.00 | Nagyszínház      JEGYVÁSÁRLÁS.png

Franci, a külvárosi pincér, táncos karrierről álmodik, induló pályafutása azonban zátonyra fut, amikor haverjai belerángatják egy rablásba, s börtönbe kerül. Egy év után szabadul, és visszatér régi lakásába, ahol már Anna lakik. Anna, mivel kirúgták irodai állásából, prostitúcióból tartja el magát. A két külvárosi fiatal egymásba szeret, ám egy alkalommal Franci véletlenül megöli Anna egyik ügyfelét. A gyilkosságot sikerül balesetnek álcázni, s valójában senki nem sajnálja az áldozatot, ám Franci lelkiismerete nem nyugszik meg, újra és újra beszélnie, szembesülnie kell a bűnnel, amit elkövetett.

A Külváros Martin Huba, színész, rendező, a pozsonyi Színházművészeti Főiskola egykori professzora tizedik rendezése a Komáromi Jókai Színházban.

Az előadás két felvonásból áll, hossza szünettel együtt 2 óra 50 perc.
Az előadást 14 éves kor felett ajánljuk.

 

A fesztivál a 10. Színházi Olimpia keretein belül kerül megrendezésre. 

Partnerünk a Szlovák Intézet. 

 

 Logo Slovensky institut final modre HU kópia 003