Ungvári István afrikai mesét olvas

 
 
A kenyai író, Ngũgĩ wa Thiong’o A két lábon járás forradalma, avagy miért járnak felegyenesedve az emberek című írása a legtöbb nyelvre lefordított novella az afrikai irodalom történetében. Ezt a novellát meg is hallgathatják Ungvári István színművész előadásában, ha az alábbiakban található linkre kattintanak.

A novellát közel hatvan nyelvre fordították le eddig, magyarra Nagy Andrea ültette át. Ngũgĩ wa Thiong’o eredetileg kikuju nyelven ír, de ő maga fordítja műveit angolra, amelyből aztán a különböző népek számára elérhető fordítások születnek.
A Jalada Africa nevű pánafrikai társaság gondozza a folyamatosan születő fordításokat, amelyből többet meg is hallgathatunk, köszönhetően a különböző nyelvű felolvasásoknak.
Kattintson az alábbi linkre és meghallgathatja a mesét Ungvári István előadásában.

A két lábon járás forradalma (The Upright Revolution: Or Why Humans Walk Upright)

Ngũgĩ wa Thiong’o magyar fordítását a győri Tarandus Kiadó karolta fel; náluk jelent meg áprilisban a már évek óta a Nobel-díjra esélyesek között számon tartott író regénye, a Közöttünk a folyó.

Életrajz:

Ngugi wa Thiong’o kenyai író, költő, drámaíró, publicista, 1938-ban született, James Ngugi néven. Kálvinista missziós iskolákban, majd független anyanyelvi iskolában tanult. Egyetemi tanulmányait Ugandában, majd Angliában végezte, közben különböző újságoknak írt. Első regénye, a Weep Not, Child (1964; Búcsú az éjtől, Európa, 1971) elnyerte az Első Néger Művészeti Fesztivál (Dakar, 1966) nagydíját. 1967-től a Nairobi Egyetem tanára. 1977-ben politikai okból letartóztatják. A börtönben, vécépapírra írja első gikuju nyelvű regényét, az Ördög a kereszten-t. Emigrálni kényszerül, de az írást az anyanyelvén (is) folytatja, ma a Kaliforniai Egyetemen az International Center for Writing and Translation Intézet vezetője. 2004-ben ismét megpróbál hazatérni, de miután őt és családját is erőszakos támadás éri, visszaköltözik Amerikába.
2016. október 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Megvan a könyvszalon dátuma!
    A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal. A legnagyobb vidéki könyvfesztiválon kitűnően érezhetik magukat azok, akik a klasszikusokon túl érdeklődnek a legfrissebb irodalom iránt,…
    2024. szeptember 03.
    • Bevezető kép
    Próbajátékot hirdetünk!
    A Győri Nemzeti Színház próbajátékot hirdet a színház zenekarának II. fuvola/piccolo, váltó I. fuvola posztjára, határozott időre szóló teljes állásra.  Az állás betöltésének feltétele sikeres próbajáték esetén:  egyetemi vagy főiskolai…
    2024. augusztus 23.