Zalán Tibor a Kortársasjáték győztes drámaírója

 
 
Nem egészen egy nap, mindössze 23 óra állt a drámaírók rendelkezésére, hogy írjanak egy fél órás színdarabot, adott témára. Az idei Kortársasjáték drámaíróversenyen ez Zalán Tibornak sikerült a legjobban, az ő drámáját választotta győztesnek a zsűri.

A tavalyinál is több néző előtt zajlott a 2. Kortársasjáték a XVI. Győri Könyvszalon rendezvénysorozat részeként a Nagyszínházban. A színpadra állított darabok témáját a Kisalföld pénteki számának egyik kis színes híre adta. A cikk címe, Kitiltották a drónokat volt és arról szólt, hogy a turisták biztonsága és a műemlékek védelme érdekében kitiltották a távirányított, légi felvételeket készítő eszközöket a kambodzsai Angkor régészeti parkból.
A három meghívott drámaíró - Garaczi László, Pozsgai Zsolt és Zalán Tibor a Könyvszalon rendezvény megnyitóján, pénteken 11.00 órakor ismerhették meg ezt a témát. A Kisalföld címeiből Dragomán György, a Könyvszalon Alkotói-díjas írója sorsolt egyet a számukra. Az írók másnap reggel 10 óráig dolgozhattak a műveken. A rendezők és a színészek szombaton délelőtt 11 órakor kapták meg a sokszorosított szövegkönyveket, és megkezdődött a rohamtempójú próba a színház különböző tereiben.

Szombat este 7 órára létrejött három remek előadás, amit a hálás közönség gazdagon jutalmazott nevetéssel és tapssal.
Elsőként Garaczi László tollából a Drónfosztást láthatták a nézők. Az előadást Szűcs Gábor rendezte, a színészek: Jáger András, Janisch Éva, Fejszés Attila, Kovács Gergely és Sík Frida voltak. A második előadás Pozsgai Zsolt írásából született, a címe Degenerációk, rendezte Bagó Bertalan. A játszók: Rupnik Károly, Járai Máté, Menczel Andrea, Molnár Erik és Nagy Johanna voltak. A harmadik produkció írója Zalán Tibor, az előadás címe Kitiltották a Drónokat. A rendező, Háda János Mihályi Orsit, Bende Ildikót, Sárközi Józsefet, Molnár Zsoltot és Budai Zsófit dirigálta.

A közönség szavazhatott a belépőjegyek megfelelő urnába dobásával, a számlálás után kiderült, a nézők a harmadik előadást választották a legjobbnak. A zsűri; Horváth Sándor Domonkos, Forgács Péter és Egressy Zoltán a legjobbnak ítélt Zalán-dráma mellett legjobb színésznőt is választott, Bende Ildikót jutalmazták a díjjal, aki a harmadik előadásban Drón Margitot játszotta, a legjobb színész pedig a fiát, Drón Jánost alakító Sárközi József lett. A legjobb rendező díját Bagó Bertalan vehette át a Degeneráció című Pozsgai Zsolt írás színpadra állításáért.
A díjátadón Forgács Péter igazgató értékelte az előadásokat. Horváth Sándor Domonkossal, a Könyvszalon főszervezőjével egyetértésben ígéretet tettek arra, hogy jövőre is lesz Kortársasjáték.

Galéria

2016. november 21.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus