Csala Benedekre emlékezünk, halálának 10. évfordulóján

 
 

Tíz esztendővel ezelőtt hunyt el Csala Benedek, a Győri Nemzeti Színház zenei vezetője, karmestere, Örökös Tagunk. Vagyon István, a színház nyugalmazott zeneigazgatója emlékezik rá:

Színházunk a jelenkor művészeinek megbecsülése mellett szeretettel és tisztelettel emlékezik azokra a közülünk már eltávozott kollégákra, akik művészi teljesítményükkel beírták magukat intézményünk történelmébe. A Győri Nemzeti Színházban ilyen ember volt a 2007. február 18-án elhunyt Csala Benedek, aki karmesterként, zenei vezetőként máig ható mély nyomokat hagyott a zenés tagozat működésében. Az Ő zenei vezetésével, közreműködésével mutatta be és játszotta 1978-ban megnyílt új épületében az akkor Kisfaludy, ma Győri Nemzeti Színház zenés darabjait majd 30 éven át. Bence (mert csak így hívta mindenki) múlhatatlan érdemeket szerzett a zenei kínálat operákkal való gazdagításában. Emlékezetes előadások születtek keze alatt évek hosszú során át. Ma, amikor operettek, musical-ek mellett opera is mindig szerepel a repertoire-ban, hálával kell emlékezni Rá, mert Ő volt az, aki az akkori vezetés hathatós segítségével elkezdte, majd hagyománnyá tette e nemes műfajt, az operajátszást a színház életében.

Akik részesei voltunk Bence utolsó fellépésének (Erkel: Bánk bán) az opera 2007. február 16-i nyilvános főpróbáján, nem felejtjük el azt az előadást. Akkor még egyikünk sem tudta, hogy azzal köszönt el tőlünk. Másnap a bemutató után még beszélgettünk, azután hajnalban, otthon, megtért Teremtőjéhez.

Bence, ezután sem felejtünk el!

Vagyon Pista

2017. február 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus