Csala Benedekre emlékezünk, halálának 10. évfordulóján

 
 

Tíz esztendővel ezelőtt hunyt el Csala Benedek, a Győri Nemzeti Színház zenei vezetője, karmestere, Örökös Tagunk. Vagyon István, a színház nyugalmazott zeneigazgatója emlékezik rá:

Színházunk a jelenkor művészeinek megbecsülése mellett szeretettel és tisztelettel emlékezik azokra a közülünk már eltávozott kollégákra, akik művészi teljesítményükkel beírták magukat intézményünk történelmébe. A Győri Nemzeti Színházban ilyen ember volt a 2007. február 18-án elhunyt Csala Benedek, aki karmesterként, zenei vezetőként máig ható mély nyomokat hagyott a zenés tagozat működésében. Az Ő zenei vezetésével, közreműködésével mutatta be és játszotta 1978-ban megnyílt új épületében az akkor Kisfaludy, ma Győri Nemzeti Színház zenés darabjait majd 30 éven át. Bence (mert csak így hívta mindenki) múlhatatlan érdemeket szerzett a zenei kínálat operákkal való gazdagításában. Emlékezetes előadások születtek keze alatt évek hosszú során át. Ma, amikor operettek, musical-ek mellett opera is mindig szerepel a repertoire-ban, hálával kell emlékezni Rá, mert Ő volt az, aki az akkori vezetés hathatós segítségével elkezdte, majd hagyománnyá tette e nemes műfajt, az operajátszást a színház életében.

Akik részesei voltunk Bence utolsó fellépésének (Erkel: Bánk bán) az opera 2007. február 16-i nyilvános főpróbáján, nem felejtjük el azt az előadást. Akkor még egyikünk sem tudta, hogy azzal köszönt el tőlünk. Másnap a bemutató után még beszélgettünk, azután hajnalban, otthon, megtért Teremtőjéhez.

Bence, ezután sem felejtünk el!

Vagyon Pista

2017. február 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Megvan a könyvszalon dátuma!
    A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal. A legnagyobb vidéki könyvfesztiválon kitűnően érezhetik magukat azok, akik a klasszikusokon túl érdeklődnek a legfrissebb irodalom iránt,…
    2024. szeptember 03.
    • Bevezető kép
    Próbajátékot hirdetünk!
    A Győri Nemzeti Színház próbajátékot hirdet a színház zenekarának II. fuvola/piccolo, váltó I. fuvola posztjára, határozott időre szóló teljes állásra.  Az állás betöltésének feltétele sikeres próbajáték esetén:  egyetemi vagy főiskolai…
    2024. augusztus 23.