Győr Művészetéért díjat vehetett át Szikra József

 
 

Győr Művészetéért díjat vehetett át Szikra József


A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ekkor adja át a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó kitüntető címeket, valamint idén posztomusz díjat is kiosztott. Ezenfelül elismerésben részesítette a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársakat. A járványügyi korlátozások miatt az ünnepi műsort felvételről közvetítette Győr Város hivatalos facebook oldala és a Győr+ Tv.


A Vaskakas Művészeti Központban rögzített eseményen köszöntőt mondott dr. Dézsi Csaba András. A polgármester Rózsavölgyi Lászlóval, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökével adta át a város kitüntető elismeréseit. Győr Művészetéért díjat vehetett át Szikra József, a Győri Nemzeti Színház Örökös tagja, aki pályafutását teátrumunkban 1982-ben kezdte, és 2020-ban vonult nyugdíjba. A díj átvételekor elmondta, reméli, hogy élete több mint a felét kitevő győri munkássága nem telt el hasztalanul. Hozzátette, a gyerekszínházi előadások révén több ezer diákhoz juttatott el maradandó értékeket, emellett rádiós és publikációs tevékenységét is igyekezett a legjobb tudása szerint végezni.

Győrött jelentős alakítást nyújtott a Padlás, a Csárdáskirálynő, a Légy jó mindhalálig, a Nóra, a Macska a forró bádogtetőn és a Marat halála, illetve a Csoda című darabokban, mindig is a műfaji sokszínűség jellemezte. Szerepeit aprólékosan, belülről építette fel, mindig meg akart felelni saját és a rendező, illetve a közönség elvárásainak. “Nagyon jólesett, és meg is lepett, hogy egy nyugdíjas színész díjat kap. Legnagyobb köszönet feleségemet, Ágit illeti, aki 16 évig elviselte, hogy többet voltam Győrött, mint idehaza. Életem és szerelmem a színház, és attól, hogy nyugdíjba mentem, ez nem változik, nem lehet ezt a negyven évet sutba dobni” – vallja a díjazott.

A művész legutóbb Vincenzót, a halkereskedőt alakította Goldoni Chioggiai csetepaté című előadásában, a társulat tavaly szeptemberben 13-án búcsúztatta el. Sok-sok maradandó élmény fűzi bázisához, a Győri Nemzeti Színházhoz. Városunkban 1982-ben indult el gazdag karrierje, mostanra már legtöbb kortársa az égi társulatban játszik. ”Nagyon sok óriás ment el közülünk, mindig rossz ebbe belegondolni, hogy már csak a maradéka vagyok, az egykori fantasztikus csapatnak.”

A koronavírus-járvány megpróbáltatásait a színművész jól viseli, napjait felesége és kutyája társaságában tölti festészettel, könyvolvasással. Ropit a nézők is megismerhették a Semmi pánik!, illetve a Mágusok és varázslók című darabból, a fehér kutyus a Győri Nemzeti Színház 40 éves gáláján pedig nemes egyszerűséggel elvitte a show-t gazdája elől.
A díjazottnak szívből gratulál és jó egészséget kíván a Győri Nemzeti Színház társulata!

Fotó: Marcali Gábor

a magyar kultúra napja díjátadó mg 009

2021. január 22.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus