Bede-Fazekas Csaba a Halhatatlanok között

 
 

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulata. Az  örökös tagokat a nagyközönség szavazza meg azon jelöltek közül, akik sokat tettek a magyar kultúráért, művészetért és a társadalomért. A díjra jelöltek listáját egy szakmai kuratórium állította fel, a négy kategóriában két-két alkotó nyerte el a címet.

Színésznők kategóriában: Lázár Kati és Tiboldi Mária
Színészek kategóriában: Rudolf Péter és Szacsvay László
Táncművész kategóriában: Bodor Johanna és Zsuráfszky Zoltán
Operaénekes kategóriában: Zempléni Mária és Bede-Fazekas Csaba

 

_SZK7614df.jpg

Idén a férfi operaénekes kategóriában a Győri Nemzeti Színház Kossuth-díjas művészét, Bede-Fazekas Csabát szavazták be a megtisztelő társulatba, cipőlenyomatát a Nagymező utcai Budapesti Operettszínház előtti sétány őrzi. A ma is aktív 87 éves művész otthonosan mozog a különböző színpadi műfajokban, elénekelte a zeneirodalom legnagyobb bariton szerepeit, továbbra is  láthatjuk őt prózai művekben a Győri Nemzeti Színház évados előadásaiban, és meghívott művészként a Vaskakas Bábszínház kiemelt produkcióiban.

_SZK6682.jpg _SZK7483.jpg

Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas magyar operaénekes, színész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Sellyén látta meg a napvilágot 1933 karácsonyán. Szülővárosának és Győrnek díszpolgára, számos városi kitüntetés birtokosa. 1968-tól 1974-ig a győri Kisfaludy Színház tagja volt. Egy évadot játszott a debreceni Csokonai Színházban, 1975-ben pedig a győri színház magánénekese lett. Vendégművészként fellépett a Magyar Állami Operaházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a világ több operaszínpadán énekelt. 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2021-től a Győri Nemzeti Színház Művészeti Tanácsának tagja.

 

Bede-Fazekas Csaba – egy rövidebb megszakítással - 1968 óta állandó tagja a győri színháznak. A lényeget fogalmazta meg a Kossuth-díjas Szinetár Miklós, a Halhatatlanok Társulatának kuratóriumi tagja, amikor azt mondta, “Bede-Fazekas Csaba maga Győr”. A köztiszteletnek örvendő művészt  megbecsüli színháza és a város, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy elnyerte a Szent László-, a Szent István-, a Győr Kultúrájáért, valamint a Győr Művészetéért díjakat. „De mind közül a legmegtisztelőbb, hogy a város díszpolgára lehetek - emeli ki. - Kétszeresen birtoklom ezt a címet, hiszen szülővárosom, Sellye is kitüntetett ezzel.”

A Kossuth-díjas művész otthonosan mozog a különböző színpadi műfajokban, országosan is kiemelkedő, hogy operaénekesként, prózát, vígjátékot, operettet és musicalt is játszott. Hozzánőtt Tiborc szerepe Erkel Ferenc operájából. Egyszer egy kritikus azt írta róla, Bede-Fazekas Csaba maga Tiborc. „Szebben lehet, hogy valaki elénekli ezt, de átéltebben, őszintébben, talán senki sem tudja” – vallja az énekes.  A Győri Nemzeti Színházban e műfajtól Verdi Traviatájával köszönt el, Georges Germont szerepében. A művész minden alakításában az igazságot keresi, az olasz szerző operájában a gőgös apa nagy átalakuláson megy keresztül, a végére egy szimpatikus ember lesz belőle. Továbbra is láthatjuk őt prózai darabokban, Kszel Attila ifjúsági bemutatóinak állandó szereplője, rendezésében legutóbb a Szemben a nappal című zsoldosmesében állt színpadra Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóján.

A díjazottnak további jó egészséget kíván a Győri Nemzeti Színház társulata!

2021. szeptember 28.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus