„Mindig új élet lesz a vérből”

 
 

“Mennyből az angyal menj sietve
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok
Ahol nem csillog a karácsony.”

 

Márai  Sándor ismert sorai is felhangzottak ma délelőtt a Bisinger sétányon, a Golgota emlékműnél. A költő New Yorkból, a Szabad Európa Rádión keresztül küldött üzenete, a “Mennyből az angyal” című verse ma is fontos és meghatározó gondolatokkal bír mindannyiunk számára. Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező városi koszorúzási ünnepségen beszédet mondott dr. Pergel Elza alpolgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

Az ünnep hangulatát versszínházi műsorukkal emelték a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének I. éves színészhallgatói.  “Nagyon nagy megtiszteltetés diákjaink számára, hogy felléphettek Győr Megyei Jogú Város 1956-os megemlékezésén – mondta a műsor után Bakos-Kiss Gábor,  színházunk igazgatója és egyben az I. évesek egyik osztályfőnöke. – Mint ismert, a kaposvári egyetemen duális képzés folyik, így minden osztálynak van egy anyaszínháza, a most fellépő I. éves hallgatóink az idei tanévtől a Győri Nemzeti Színházhoz tartoznak. Ez a képzés azt a célt szolgálja, hogy a növendékek minél hamarabb és minél intenzívebben kapcsolódjanak be teártrumunk életébe, hétköznapi gyakorlatába, végül részt vegyenek a színház szakmai munkájában, majd előadásaiban. Büszke vagyok mind a tizenhárom diákomra, hogy ebben az ünnepi és emelkedett pillanatban sikeresen helytálltak, és bemutatkozhattak a győrieknek”.

A lelkes diákoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy találkozzanak és ismerkedjenek az itt dolgozó művészeinkkel, együtt ünnepeljenek velünk a győri bemutatókon, Karácsony Szilveszter főügyelő már körbe is kísérte őket színházunk monumentális terein. Sőt, a Mirandolina rendezője, Vladimir Anton workshopot is tartott nekik. Ahogy haladnak egyetemi tanulmányaikban, úgy hatványozódik és erősödik gyakorlati képzésük is az anyaszínházban. Felsőfokú tanulmányaik elvégzése után az arra érdemesek szerződést és egyben kiváló lehetőséget kapnak arra, hogy ízig-vérig győri színészekké váljanak, gazdagítva ezzel Győr kulturális életét.

Fotók: 
Ács Tamás / Győr+

 

2021. október 23.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus