A színpad, a zene összetartó erő

 
 

Ma már nagyon nehéz lenne elképzelni színház nélkül az életünket. Napjaink színházi repertoárja pedig zenés darabokat is tartalmaz. Zenés darabok pedig nem létezhetnek énekkar, egészen pontosan énekkari tagok nélkül: nekik is a színpad jelenti a művészet szolgálatának és az önmegvalósításnak a kifejezését.

…És megszületik a csoda

A nagymama által hátra hagyott pianínónak köszönhető, hogy a Ludván-család észrevette a kis Csilla muzikalitását. Nem csoda, hogy zenei tanulmányoknak szentelte legifjabb éveit, a hegedű és a zongora tudományában elmélyedés után magánének szakon szerzett főiskolai diplomát. Ma is szívesen leül a zongora mellé akár kedvtelésből is, és a klasszikus hangszer jól szolgálja a betanulást, hiszen Ludván Csilla összesen 33 éve gyakorol, próbál és vesz részt előadásokon a Győri Nemzeti Színház énekkarának kötelékében.

„Külsősként még gátlásos voltam, ezt a színpadi szereplések oldották fel, és sikerült végül is a gyakorlatban kamatoztatni a tanultakat – vallja pályafutásáról. - Az opera, az operett és a musical műfaji különbségeit is kedvelem, és menet közben derült ki, hogy a táncos szerepekre sem vagyok alkalmatlan. A sok előadásból szívesen emlékszem a Parasztbecsületben rangosnak számító Lucia szerepére, amelyet egyedül adhattam elő. Énekkarunk egy sokszínű, sok egyéniségből álló, egymást kiegészítő csapat, amelyet a színpad, a közös munka tart össze. Mindegyikünk azon fáradozik, hogy a közönség számára is megszülessen a csoda.”

Ludvan Csilla2

 

Élete kész történelem

A 43. évadánál tart Illemszky Lajos: kétségkívül a leggazdagabb énekkari pályafutást tudhatja maga mögött a színház 70. életévében járó örökös tagja. A katonaság után a Valastyán Mihály által irányított Liszt Ferenc Kórusban tűnt fel szép magas tenorhangja. Az 1978-ban átadott mai színházba az opera tagozat létrehozásának terve vonzotta, mely később, Bor József igazgatása alatt az operettel együtt teljesedett ki. A Bocaccio című produkcióban kezdett, évekig énekelt a híres bécsi Jeunesse kórusban is, szerepelt Ausztrián kívül Franciaországban. A Győrben hamarosan műsorra kerülő Bánk bán öt különböző rendezői előadásában lépett fel.

Kedvenceim egyike a Csárdáskirálynő, a Rigolettóban háromszor énekelhettem, mellette operában Puccini Turandot-ja tette rám a legmélyebb hatást - foglalja össze pályafutásának emlékezetes állomásait. - A My Fair Lady-ben partnere voltam Vass Gábornak, szerettem a Légy jó mindhalálig ellenszenves Báthory tanár urát alakítani, ebben a csaknem három évtizedes győri előadásban két gyerekszereplő fiammal együtt hajolhattunk meg az előadás végén a közönség előtt. Emlékezetes volt számomra a La Mancha lovagjában hat magas a-t és három magas  c-t énekelni, együtt szerepelni néhány éve Pécsen Plácido Domingóval. Csak megköszönni tudom mindazok munkáját, akik hozzásegítettek ehhez a szép életúthoz, amely nekem a kapott adottságok következtében élményeket, a közönség kiszolgálását, szórakoztatását jelenti a mai napig.”

Illemszky2

 

Mindig van új kihívás

A fiatal korosztályhoz tartozik Radvan Eszter. A győri egyetem zeneművészeti intézetének magánének tanári szakát végezte el, egyik vizsgája után 2016-ban szólította meg Balogh Eszter színházi karvezető, hogy három szoprán hang kellene a Háry Jánosba: két kollégájával együtt örömmel vállalták az izgalmas feladatot. Majd egy évvel később kapott egy telefonhívást két évre szóló főállású énekkari tagság ajánlatával, hozzá három napot a döntésre. Igent mondott, és nem bánta meg, a színpadi éneklés a mellette meglévő tatabányai énektanítással együtt szépen kiegészítik egymást.

Fél lábbal még az egyetemen nem volt könnyű a kezdet, ráadásul eleinte Budapesten szerettem volna folytatásra találni – mondja a kezdetekről. – Amikor lekerült a műsorról az István, a király, amelyben táncos feladataim is voltak, már éreztem, hogy a helyemen vagyok. Megfogott a színházi lét kívülről sokszor irigyelhető légköre, a főállású éneklés, a szólóének álmokat pedig egyelőre parkoló pályára tettem. Estéről estére a legjobbunkat kell adni, a közönség elismerése a kedvező visszajelzés. Sok darab került közel hozzám a néhány év alatt, nagyon szerettem énekelni például a közelmúltban az Elisabeth című musicalben. Azt szoktam mondogatni, hogy jó benne lenni a játékban, mert az énekkari szereplés is mindig tartogat új kihívásokat.”

Radvan Eszter 2

 

Feltöltődésnek hangszeres zene

Bár a Bercsényi Gimnázium vasútüzemi szakán érettségizett, de sohasem készült mozdonyvezetőnek Szabó Balázs. A zene közelébe 14 évesen a gitározás megtanulásának igénye hozta, majd három év múlva, 1991-ben hirdetés nyomán felvételt nyert az akkor fénykorát élő ötventagú Rába kórusba. Vezetője, Bojtárné Gál Anikó már színházi karigazgatóként dolgozott, így nem csoda, hogy a jó hanggal megáldott fiatalember hamarosan debütált a Tosca, majd a Luxemburg grófja és az Álarcosbál előadásaiban. A Rába-beli szereplése 2008-ig tartott, idén 27. éve főállású énekkari munkatárs a színházban, és nem felejti, hogy ilyen minőségében először a Florentin kalap című vígoperában állhatott a közönség elé.

Ha jól számolom, közel százra tehető azon darabok száma, amelyekben a három évtized alatt részem volt – tekint vissza eddigi pályafutására a 48. születésnapjához közeledő énekes-zenész. -  Sarastro basszusát énekeltem a Varázsfuvolában, Kajafást a Jézus Krisztus Szupersztárban. Vonzottak ugyan közéleti szerepek is, de mindig volt egy felsőbb erő, amely a családos embernek nem könnyű időegyeztetések mellett, a sajátos életformája következtében is ezen a pályán tartott. Család, otthon, munka egysége, a szeretet és az összetartozás a legfontosabbak az életemben. A győrújfalui római katolikus templom énekkarában is játszom és énekelek, feltöltődésnek ott az örömzene Jáger András színész barátommal a Dressing Room formációban. Köszönöm Istennek és a sorsnak, hogy ezt csinálhatom.

Szabó Balázs

 

Munka melletti kikapcsolódás

Összeállításunk nem lenne teljes, ha nem ismerkednénk meg valakivel, aki negyed százada folytatott hivatása, az ötvös mesterség – továbbá több, a gépészethez köthető szakma – mellé illesztette be külsős formában a színházi énekkar munkájában részvételt. Az 53 esztendős Pálmay Zoltánt is elkísérte fiatal korában a muzsika iránti érdeklődés, de csak húsz éves korára érlelődött meg benne az elhatározás az éneklés tanulására. Magánének szakon tanult a Liszt Ferenc Zeneiskolában, majd folytatta a konzervatóriumban is.  Még Korcsmáros György volt az színházigazgató, amikor néhány „konzis” társával együtt meghívót kapott szereplésre, de az Álarcosbállal kezdődő időszaka csak rövidre sikeredett.

Tíz éve újult meg a kapcsolat, amikor Balogh Eszter énekkari vezető invitálására azonnal igent mondtam – meséli a folytatásról. – Bevallom, hiányzott a semmivel sem pótolható színpadi szereplés, mert számomra a külsős feladatok is teljes értékkel bírnak. Kiszakítanak a mindennapok monotonitásából, egy egészen más jellegű, más közegben, egymásra utalt szereplőkkel végzett tevékenység. Ehhez még tegyük hozzá a lelátóról érkező tapsot, a közönség mindig jól eső köszönetét. Általában operai előadásokban jutok szerepekhez, így a Bánk bánban is, és szívesen jövök, amíg szükség van rám. Sőt, akiknek jó hangjuk, affinitásuk lehetővé teszi, azoknak ajánlani is tudom, hogy alkalomadtán vágjanak bele: érdemes…”

Palmay

 

Mohay Gábor

2022. január 26.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus