Lázin Beatrix otthonra talált Győrben

 
 

Jubileumi visszatérés: Gertrudis harmadszor

A fővárosból érkezett fiatal drámai szoprán pályafutása kezdetén még nem sejtette, hogy Győrben és a Győri Nemzeti Színházban majd végleg otthonra lel.  Aztán jött a Tosca, a Carmen, a Parasztbecsület, a Bánk bán, Rigoletto, Hoffmann meséi, huszonnégy Turandot előadás, a pécsi Traviata Plácido Domingóval…  Emlékezetes szerepe volt a János vitézben és a Háry Jánosban, az operett műfajban megtalálta a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Maya. Huszadik győri évfordulóját a Bál a Savoy-ban Tangolitájaként ünnepelte, több musicalben is énekelt. Az egykori élvonalbeli labdarúgó játékvezető lánya, Lázin Beatrix több mint tíz éve abszolút győrinek vallja magát, és az újabb jubileumot Gertrudisként köszöntheti a mostani Bánk bánban.

 

Bánk bán portré Kisalföld LázinBea

 Fotó: Csapó Balázs

 

Hiányzott már a győri közönségnek. Kölcsönös volt a hiányérzet?

Mint operaénekesnek, abszolút! Két évaddal ezelőtt bemutattuk a nagy sikerű Elisabeth musicalt, amelyben Zsófia főhercegnőt alakíthatom, és rendkívül szeretem ezt a szerepet. Azonban két év telt el opera előadás nélkül, az ismert körülmények miatt. Nagyon megviselt a 2020 tavaszától kezdődő időszak. Egyszerre minden megszűnt, ami addig egy művészember életét mozgatja, a teljes bizonytalanság átírta a hétköznapokat is. Amikor egy énekes kiesik a tréningből, nagyon nehéz visszaszereznie a régi, színpadi kondícióját.  Ezek után jött el most a Bánk bán bemutatója Gertrudis szerepével, aki minden tekintetben súlyos, drámai karaktere az operának.  A színház rám bízta az első számú nemzeti operánk egyik főszerepét, ami nagy felelősség, de magamnak is bizonyítani kellett a reménytelen hónapok után, hogy képes vagyok jól énekelni és kifejező, amit a színpadon csinálok. Örömmel tölt el, hogy a szerződtetésem huszonötödik jubileumát ezzel a darabbal és szereppel ünnepelhetem.

Mennyire ismerte a Katona József drámájából Erkel Ferenc által megzenésített remekművet?

Pályám kezdetén megtanulhattam Gertrudist arra az esetre, ha valami történne az első szereposztással, akkor háromszor énekelhettem. Ezeket az előadásokat ma is vállalom, de nyilvánvaló, hogy ehhez az alakításhoz hangi és színpadi érettség kell. Másodszor, már „felnőtt” énekesként, biztos alapokat kaptam az akkori rendező Bor Józseftől, ami abban is segített, hogy a Coopera mostani kész produkciójába a nagyszerű énekes partnerek közé rövid idő alatt be tudjak állni. Úgy érzem, a jelenlegi Gertrudis a legkiforrottabb, Vidnyánszky Attila rendezése tovább árnyalta a darabról és a szerepekről alkotott képem.  Párhuzamosan zajlanak cselekmények, olyan szimbólumokat használ, melyek gondolkodásra késztetnek.  Különböző rétegek jelennek meg a színpadon, ami talán nem megszokott a korábbi operajátszásban, de ez mindig hozzátesz és nem elvesz az értelmezésből.

Ezek szerint Lázin Beatrix számára jól kezdődött az év?

Tulajdonképpen az előző is jól végződött. A pandémia idején darabszerződéses vállalkozóként anyagilag is kicsúszott a lábunk alól a talaj.  Azon az évek óta tarthatatlan állapoton, miszerint a színészek az egyedüli vállalkozók az intézményben, sikerült a közelmúltban gyökeres változtatást elérni. Egy színházban nagyon fontos a felelős háttérmunka, nincs működés irodai és műszaki személyzet nélkül. Sokuknak ez nemcsak pénzkereset, hanem szerelem is: ezért nekik köszönet jár! De ha nincs, aki estéről estére felmegy a frontvonalra, azaz a színpadra, akkor egy egész intézmény válik okafogyottá. Ezért éltük meg egyfajta csodaként Bakos-Kiss Gábor igazgató bejelentését, mely szerint december elsejétől alkalmazott munkavállalók vagyunk. Művész kollégaként érezte át a problémánkat, majd meggyőzően képviselte érdekeinket a javaslatot elfogadó fenntartóknál: a minisztériumnál, a városvezetésnél.

Hogy látja az operajátszás jövőjét?

A Bánk bán előadásunk széles korosztályban sikeres. A diákok ovációval, az idősebb korosztály álló tapssal fejezte ki tetszését, ezért bizakodóak vagyunk! Tudom, igazgatónknak is szívügye az opera műfaja, sokat dolgoznak azon zeneigazgatónkkal, Silló Istvánnal, miként lehet a bonyolult feltételek mellett is saját előadásokat létrehozni, újabb nézőket meghódítani. Megtartani a dicsfényt, hiszen régi és szép hagyományai vannak a győri operajátszásnak.

Mohay Gábor
2022. február 04.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus