Háromszor Győrben a Nobel-díjas író művéből készült előadás

 
 

Június elején három alkalommal is láthatja a közönség Győrben a Színházi Kritikusok Céhe által 2021-ben legígéretesebb pályakezdőnek választott Nagy Péter István rendezésében a Knut Hamsun Éhség című regénye alapján készült előadást.

A norvég író világirodalmi remeke, az Éhség 1890 óta rengeteg nyelven látott napvilágot, az éhező fiatal író története megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen értéke a modern prózairodalomnak. Szerzőjét több mint megkérdőjelezhető tettei miatt mégis lépten-nyomon, a mai napig próbálják megkerülni. Ezt a kettősséget is témájává teszi a Sándor Júlia–Nagy Péter István szerzőpáros által jegyzett új színpadi változat.

Videóelőzetes a darabról az alábbi képre kattintva elérhető:

EDV 9091



Knut Hamsun, norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről.
1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát.
Hamsun önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és az író időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az előadás problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is.


„A szerzőpáros láthatóan olyan történetet keresett és írt, amelyen keresztül saját korosztályukról, a saját társadalmukról beszélhetnek. Nem rejtették véka alá ezt a törekvést, de tökéletesen kiegyensúlyozták a darabban a politikát és a pszichológiát. Míg egy koherens lélektani drámát követhetünk nyomon, a magyar társadalom számos forrongó kérdésébe botlunk. (...) A kikívánkozó mondandó fontos, időszerű, de az előadást nem ez teszi igazán bravúrossá és emlékezetessé, hanem a játékban párosuló fiatalos lendület és tűpontos fogalmazásmód.” Fehér Anna Magda: Bravúros

„Az Éhség új előadása kitűnő csapatmunka. Domokos Zsolt a főszerepben ritkán látható formátumos, nagy alakítást nyújt. A többiek több karaktert is visznek. Pálya Pompónia mesterien vált finom polgárasszonyból közönséges prostituáltba, Dunai Csenge finoman, érzékenyen jeleníti meg Ylajali kisasszony, „a koplaló költő életén átsuhanó leányka” összetett, ellentmondásos karakterét. Nagy Norberttől a legemlékezetesebb figura a (végén a pikszisből kieső) cinikus bértollnok, Pallag Márton hentesnek, lapszerkesztőnek, rendőrnek egyaránt kiváló. Öröm látni, hogy a más generációt képviselő Galkó Balázs milyen tökéletesen illeszkedik a fiatalok játékstílusába, az öreg hamsuni alak mellett érdekesen adja a szerkesztőség titokzatos „fura urát”, és otthonosan-hitelesen a kitaszított éhező munkanélkülit.” Kutszegi Csaba: Hozzátok vissza a színvonalat

EDV 8601


Június 2-án 19.00 órától, június 3-án 15.00 és 19.00 órától, a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében vendégeskedik a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és a székesfehérvári Vörösmarty Színház együttműködésében létrejött intenzív sodrású, álomszerű ámokfutásba csavarodó múlt századbeli történet. A főszereplő fiatal és időskori énjét Domokos Zsolt és Galkó Balázs játssza, a többi szerepben a győri közönség számára számos helyi előadásból ismerős Dunai Csenge mellett Hunyadi Máté, Pálya Pompónia és a Junior Prima-, illetve Gábor Miklós-díjas Pallag Márton látható. Az operatőr Vincze Alina, őt kamera asszisztensként Tóth Artúr segíti. A látvány Devich Botond, a zene és hangzás Dargay Marcell és Csizmás András munkája. Az előadás időtartama 2 óra (szünet nélkül).

Az előadás részletes színlapja ide kattintva érhető el.

Előadások:
június 2. 19.00
június 3. 15.00
június 3. 19.00

Helyszín:
Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy terem


Jegyvásárlás: https://gyoriszinhaz.jegy.hu/program/ehseg-trafo-kortars-muveszetek-haza-135572/827749

2022. május 30.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus