Győrben vendégszerepel a Szabadság, szerelem

 
 

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült koncertszínházi produkció országjáró körútja közkívánatra, idén is folytatódik: a Győri Nemzeti Színházban, március 5-én láthatja a közönség a „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert előadást. Az Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült izgalmas produkcióban a költő és felesége együtt mesélik el történetüket. A Petőfi-versmegzenésítésekkel és táncos betétekkel átszőtt darab azt is bemutatja, hogy Petőfinek milyen fontos volt a szabadság és a szerelem. A költő szerepében Zámbori Soma látható majd, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne alakítja, az előadás narrátora Szabó Sebestyén László lesz. Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Ember Márk, Trap kapitány és a THA SHUDRAS és a The Biebers. A 15 órakor kezdődő, ingyenes előadásra még lehetséges a regisztráció: az érdeklődők jelentkezését a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várja a Kertész Imre Intézet.

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás; Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a sodró lendületű, modern koncertszínházi előadásban, amelynek gerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban. A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A darab országjáró körútjának idei első állomásaként március 5-én a Győri Nemzeti Színházban látható majd. Az előadásokban Petőfi Sándor szerepében Zámbori Somát láthatják a nézők, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne alakítja, a narrátor Szabó Sebestyén László lesz. Az előadások 13 és 15 órától láthatók a Nagyszínházban.

Az előadásban fellép Dánielfy Gergely, Paulina, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi a Romengoból, Ember Márk, Trap kapitány és a THA SHUDRAS és a The Biebers. A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában.

A Petőfi-versmegzenésítések klipjei elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/playlist?list=PLUYu2jHE6jKx7apE2_VRxP-122tFoGT5n

Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, amely március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában. 

A „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.

 

 

2024. február 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus