Dráma a Szalonban - kisorsoltuk a címet!

 
 

“Akarsz-e játszani?” - tette fel Kosztolányi Dezső klasszikus kérdését Bakos-Kiss Gábor a 20.Győri Könyvszalon csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Győri Nemzeti Színház igazgatója a háromnapos kulturális eseménysorozat egyik helyszínén, a Kisfaludy Teremben beszélt arról, hogy szombaton ismét megrendezik a színház népszerű drámaíróversenyét.

A nemes és szórakoztató megmérettetés tavaly a járvány miatt elmaradt, idén azonban újraformálódva, megváltozott játékszabállyal, a korábbi években megszokott lelkesedéssel és hangulattal várja a közönséget szombaton 19 órakor a Nagyszínházban. Újdonság, hogy a témákat, illetve a színészcsoportokat a versenybe meghívott szerző-rendezők: Dér András, Olt Tamás és Zakariás Zalán  már a sajtótájékoztatón megismerhették, így a teljes felkészülésre minden résztvevőnek eggyel több napja lesz.

Elhangzott, a 20. Győri Könyvszalon minden rendezvénye a védettségi kártyán túl, maszk használatával látogatható. Professzor dr. Dézsi Csaba András polgármesteri köszöntőjében utalt az erősödő járványhelyzet hozta megszorításokra, hozzátette, még mindig “szabadlábon élhetünk”. A Győri Könyvszalon eseményei “kimozdítják az embert az otthonából és lehetőséget teremtenek arra, hogy társaságban legyen,  közösségbe menjen és valami újat lásson…bízom abban, hogy 21. század ezen nehéz időszakában az írott gondolatok még mindig vonzóak az emberek számára” – fogalmazta meg reményeit a városvezető.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér igazgatója büszkén összegezte  a kulturális eseménysorozat elmúlt két évtizedének sikerét. Elmondta, ehhez hasonló vidéki könyvfesztivál sehol nincs az országban, sok helyről érkeznek hozzánk, hogy  tanulmányozzák a két évtizede tartó győri sikert.

Werner Krisztina, a Kisalföld főszerkesztő- helyettese párhuzamot vont az újságírók napi munkája és a győri drámaíróverseny között. Mindkettő lételeme és sikerének titka, hogy emberi történeteket, sorsokat mutat fel. A  népszerű megmérettetés egyik legszebb pillanata az volt, amikor 2015-ben megelevenedett a színpadon a Kisalföld hasábjairól megismert győri Andraschek házaspár története, akik a szerencsének köszönhetően  váltak a hajléktalan létből milliomossá.

A drámaíróverseny lényege tehát, hogy a Kisalföld megyei napilap címei közül kisorsolják a megírandó mű címét, idén elsőként a szerző-rendező trióhoz húzták ki a színészeket. A Győri Nemzeti Színház gyakorlott versenyzőihez ezúttal csatlakoztak többen a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének I. éves színészhallgatói közül is. A három alkotóstáb a következő:

Dér András: Csapó Borbála, Fejszés Attila, Mihályi Orsolya, Bródy Norbert, Venyige Petra és Rupnik Károly

Olt Tamás: Bende Ildikó, Karácsony Gergely, Juhász Jázmin, Posonyi Takács László, Molnár Sarolta és Kurucz Dániel

Zakariás Zalán: Szalai Katalin, Pörneczi Attila, Mózes Anita, Jáger András, Sóvári-Fehér Anna és Molnár Zsolt

A Kisalföld csütörtöki szalagcímei:

  • Az utolsó kalapos
  • Az üres villa íze
  • Korán érkező babák
  • Roxy, a világjáró kutya
  • Fogas kérdések a doktor bácsihoz
  • Időutazás Kazinczyval
  • Nánási látja a tehetséget

Végül prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester a sokat ígérő Roxy, a világjáró kutya címet húzta ki a gömbből nagy derültség mellett. A Dráma a Szalonban – kortárs drámajáték mindenkinek című előadás november 20-án, azaz szombaton 19 órakor kezdődik színházunk Nagytermében. A zsűri tagjai idén Gyöngyössy Katalin, Werner Krisztina és dr. Horváth Sándor Domonkos.

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 20. Győri Könyvszalon minden rendezvénye és előadása védettségi igazolvánnyal és maszk használatával  látogatható.

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

 

2021. november 18.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus