Tavaszt varázsoltak a prágai őszbe

 
 

Héttagú győri színházi küldöttség utazott a napokban az őszi cseh fővárosba: az előkészületekről, az élményekről, a sikeres előadásokról a küldöttség három színész szereplője számolt be portálunknak.

„Az év elején ismerkedtem meg az ismert győri építész és művészetbarát Rosta S. Csaba unokatestvérével, Edittel, aki Prágában él, és látta Győrben Mihályi Orsi Műselyemlányát. – avat be a részletekbe a turné ötletgazdája, Ungvári István. – Miután a cseh fővárosban elég jelentős magyar közösség él, hamar szóba került az ottani vendégszereplés lehetősége. Megkezdődött a szervezés, ebbe már bevontuk Jáger András kollégánk Álmom az Isten című darabját is, a két előadás együtt adhatta a műsor egészét. Megkezdődött a szervezés, Rosta S. Csabán kívül csatlakozott a támogatók csapatához dr. Vasas Norbert, Zaveczki Tamás, dr. Szabó Ákos, Csütörtöki Tamás, Lamperth-Varga Rita és Illés Zoltán, általuk elhárult minden akadály, a díszletekkel együtt utazhattunk el Prágába, és tölthettünk el az úttal együtt három felejthetetlen, eseményekkel teli napot.”

A prágai várban.jpg

A győri színjátszás képviseletében a három színművész mellett Kertes Anna zenei vezető, Tóth Csaba és Csalogány Zsolt világosítók, valamint Osztronkovics Gergő műszaki mindenes alkották a Divadlo Kolowrat felújított palotájának száz nézőt befogadó színháztermében a vendégek együttesét. Telt ház vastapsa köszöntötte mind a két, egy-egy órás előadást, amely a darabot játszók érzelmi világában is mély nyomokat hagyott:

„Számomra A műselyemlány egyébként is a pályafutásom csúcsának számít – mondja nem titkolt büszkeséggel Mihályi Orsi. – A darab a saját alkotásom, mondhatni a gyerekem. Diplomamunkám volt a színművészeti egyetemen, saját szövegkönyvvel és zenével, a dalokat is a szöveg alapján választottam. Utóbbi színpadképessé tételében Kertes Annának, a rendezésben Ungvári Istvánnak tartozom sok-sok köszönettel. Öt éve játszom, a Covid időszakában ugyan szünetelt, de két éve a Padlásszínházban újra szerepel. Úgy érzem, szereti a győri közönség is a nehéz körülmények között felnövő szegény, hiányos műveltségű lány történetét a múlt század harmincas éveiből, akit kitörési vágyai közepette megrág és kiköp az élet. A prágai előadások jellemzője volt részünkről az együvé tartozás, szinte családként dolgoztunk együtt, a közönség pedig a szereteten túl jól érezhető megbecsülésben részesített bennünket. És ezen túlmenően hálásak vagyunk Ungvári Istvánnak, aki kitalálta és megszervezte ezt az egészet úgy, hogy nekünk „csak” annyi volt a feladatunk, hogy a lehető legjobbak legyünk a színpadon.”

396984553 729637059196922 1933626719245604068 n

Érdekes a története Jáger András Istennel kapcsolatos álmainak is: „Még egy korábbi győri Öt templom fesztivál keretein belül került először közönség elé ez az önálló estem. Mint gitárral, felszereléssel együtt fellépő utcazenész, aki magyar költők és írók szerzeményeire építi műsorát, ifjúkora meghatározó zenei produktumaival. Ungvári István meghívta az előadást az Irodalmi Kávéházba, a Kozi Drink bár bensőséges hangulatú rendezvényeinek egyikére, és a közönség tetszése alapján került be a prágai műsorba is, ezzel téve kompletté az estét. A Csehországban élő és a Szlovákiából is átlátogató magyar nézők fogadtatása - ahogy úgymond szinte jöttek velünk a nézők -, mondatja velem, hogy nekem ez volt a húszból az eddigi legsikeresebb Álmom az Isten. Egyszerűen kár lett volna kimaradni ebből a sikeres turnéból. 

Végezetül a társulatvezető Ungvári István reményei, a jövőt illetően: „Csodálatos élményekben volt részünk, és ami a legfontosabb, magyar barátaink szívesen várnak vissza újabb előadásokra. Sőt, a jelek szerint egyéb európai, sőt, nem európai városokkal is kialakulóban van kapcsolat a vendégszereplésre. Büszkeséggel tölt el, hogy két ilyen előadás létrejöttében segíthettem, s bízunk abban, hogy a Győri Nemzeti Színház a későbbiekben még sok külföldi vendégjátékban vehet részt.”

Mohay Gábor

Galéria: 

 

Podcast:

Támogatóink:

Támogatók.png

2023. november 09.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus