A színház a homokozóm, itt vagyok itthon

 
 

Nyolcévesen már tudta, hogy felnőttként színésznő lesz. Színésznőként kollégái őszinteségéért, közvetlenségéért kedvelik. Rövid kitérőt leszámítva 1986-tól tagja a győri társulatnak. A Taps- és a Kisfaludy-díj, a kettő között a hat év előtti vidéki színházak fesztiválján elnyert legjobb női karakter alakítása után immár a Győri Nemzeti Színház örökös tagja címmel is büszkélkedhet.  

2024_06_13_Szinhazi-evadzaro-36-768x512.jpg

Fotó: Győr Plusz Média

A montmartre-i ibolya operettben mozdult meg először édesanyja, a Violetta Cavallinit alakító Egervári Klára primadonna hasában: innen kapta a Violetta keresztnevét. Édesapja, is színész, Puskás Tibor: miként lett Mézes a vezetékneve?

Jók az információi. Édesanyám hasában, a színpadon mozdultam meg először, és anyu eldöntötte, ha kislány lesz, Violetta lesz a neve. Az orvos, amikor meglátta, hogy kislány, azt mondta, megszületett a kis primadonna. Apukám gyerek színészként kezdett el filmekben játszani, és fölvette imádott nevelőapja nevét. Ez volt a művészneve, de hivatalosan Mézes maradt. Éppen most kaptam meg egy filmjét, ami sokáig tiltólistán volt. Jaj, nagyon helyes benne a huszonkét éves Pusi! Érdemes megnézni, a címe Dr. Kovács István, Páger Antal a főszereplő.


Színházközelben nőtt fel, gyermekszerepeket játszott, tudatosan készült a pályára. Győriként harmincegy évesen tért vissza szülővárosába, mi történt addig?

Pontosítok, színházban nőttem fel. Az öltözőben írtam a leckét, ott csibészkedtünk a többi színész gyerekkel. Nem készültem tudatosan színésznek, de meg sem fordult a fejemben, hogy más értelmes élet is létezhet, mint vidéki színésznek lenni. Nem végeztem főiskolát, a Nemzeti Színház stúdiójába jártam, majd az akkor még létező Déryné Színházhoz szerződtem, mert ott lehetett diploma nélkül is szerepekhez jutni. Békéscsaba, Kecskemét következett, Kecskeméten Illés István rendezővel nagyon jól dolgoztunk együtt, mikor ő Győrbe jött, jöttünk vele, a férjemmel.

 

Hogyan sikerült beilleszkednie az akkori Kisfaludy Színház Bor József vezette közösségébe?

Nagyon könnyen. Egy perc alatt befogadott minket a társulat, tényleg egy nagy család voltunk, Bor Jóska meg igazi apuka. Szidott, jutalmazott, büntetett, de mindezt szeretettel, ránk figyeléssel. Nyaranta is Győrben maradtunk. Sátoroztunk, eveztünk a kis-Dunán, túráztunk, kocsmáztunk. Együtt voltunk, csuda jó volt…

 

Akadt egy kritikus időszaka 2011 és 2012 között, amikor Székesfehérvárra váltott. Mi idézte elő?

Az akkor újonnan kinevezett igazgató kijelentette, nem tud nekem szerepet adni. Magyarul kirúgott. Nem csak a színházamat, de az otthonomat, a lelkem egy darabját is elvette. Én nagyon sok helyen jártam iskolába. Ahová az anyu szerződött, oda mentem vele. Akkor ez természetes vidéki színészi lét volt. Pár év után a színészek, akiket hívtak, jobb szerepért, több fizetésért- várost váltottak. Az anyut meg mindig hívták. Na, amikor Győrbe szerződtünk a férjemmel, anyu azt mondta: Vivikém hazaértél. Hát erre nem elküld innen ez az ember? Szerencsére csak két évig volt igazgató. Ahogy értesültem a távozásáról, hívtam Forgács Pétert, hogy akár tetszik, akár nem, jövök! Sok kollégáról tudok, akik odamentek Péterhez, hogy akkor jön vissza a Vivi, ugye? Nem is tehetett mást, minthogy vissza szerződtet. Emlékszem, vártak a kollégák a büfében, amikor jöttem Székesfehérvárról a szerződtetési tárgyalásra. Ha erre gondolok, most is meghatódom. Amúgy nagyon jókat játszottam Fehérváron, de nem voltam otthon egy percig sem.

 

Repertoárjában drámai és vígjátéki, prózai és zenés szerepek egyaránt megtalálhatók. Melyiket miért kedveli, illetve melyik a legkedvesebb műfaj?

Teljesen mindegy. A vígjáték megengedi, hogy látványosan, felnagyítva mutassuk meg, ami bennünk van, indulatainkat, érzelmeinket, gyarló megnyilvánulásainkat, s ez már önmagában is vicces, Ez persze csak úgy igaz, ha nagyon mélyen érezzük annak a figurának a lelkét, akit játszunk. Drámában ugyanez van, csak az eszközök sokkal finomabbak, és az önirónia sem lehet hangsúlyos. Akkor a legjobb, ha az ember ezt is, azt is játszhat.

 

Kiváló karakterszínészi képességei leginkább talán komédiabeli alakításaiban érhetők tetten, mint a Primadonnákban, vagy A hőstenorban. Egyetért a megállapítással?

Szeretjük a Primadonnákat. Ez a előadás már sehová sem sorolható, külön műfajjá alakult. A műfaj neve: Primadonnák. Az ilyen teljesen elmebeteg karaktereket, mint Florence néni, egyenesen imádom! Kilenc éve élek együtt Florence nénivel, de még mindig elhiszem neki, hogy ennyire hülye, közben meg nem is az. És mi minden történt velünk, a kilenc évvel ezelőtti bemutató óta! Az életünk része lett a Primadonnák.

 

Szívesen vállal részt az ifjúságot megszólító előadásokban. Mit jelentenek színészileg ezek a kirándulások?

Mindig hangsúlyozzuk, hogy a gyerek közönségnek ugyanolyan komolyan kell játszani, mint a felnőtteknek. Ez így is van, így is csináljuk,meg kell mondjam, néha még nehezebb is. Mégis, ahogy elkezdek próbálni egy gyerek darabot, legyen az bármilyen szerep, a lelkem hatévessé válik, és hatéves lélekkel alakítom, nagyon komolyan.

 

Ötvös Csöpi három Zsaruvér és Csigavér filmjében volt Bujtor István partnere, de a  tavalyi, sok részt megélt Hazatalálsz című tévésorozatban is feltűnt Zsófi néni epizódszerepében. Bírja a forgatások terhelését?

Amikor a Bujtor-filmeket forgattuk, fiatal voltam, persze hogy bírtam, nagy öröm volt, ha hívott. Az a veszély most nem áll fenn, hogy elfáradnék egy forgatáson, mert nem hívnak. De nagyon őszintén mondom, nem is vágyom rá. A színház az én homokozóm, itt vagyok itthon.

 

Lehet, nem könnyű a válasz, de megnevezné, melyik három szerepe áll a legközelebb a szívéhez?

Ez tényleg nem könnyű. Hál' Isten sokszor mehettem be úgy előadásra, hogy ünnep volt bennem, mert kitűnő szerepet játszhattam. De talán egyet mondanék: Szabó Magda Régimódi történetének Gizelláját. Gizella okos, talpraesett, őszinte. Mindig szerettem volna olyan lenni. Végül is lehettem…

 

Hogy érzi, mivel szolgált rá az örökös tagság elismerésére?

Szó sincs róla, hogy bármire is rászolgáltam volna. Egy év kényszerű kihagyással 1986 óta a győri Kisfaludy, illetve a Nemzeti Színház tagja vagyok. Én már rég örökös tagként tekintettem magamra, nagy titokban, mélyen legbelül. De hogy ez most formát kapott, és most már az egész világ tudja, ez valami megfogalmazhatatlan érzés számomra. Nagyon sokat jelent nekem. Köszönöm!

 

Milyen munkák várják az új évadban?

Polcz Alaine: Asszony a fronton című könyvéből ír Móczár Bence darabot. Bence remekül ír, dramatizál és rendez, garantáltan jó lesz. A Padlásszínházban fogjuk bemutatni, aztán utazunk vele. Régen úgy mondtuk, hogy tájolunk. Ebben játszom, az idősebb Polcz Alaine-t. A másik szerepem az évadban az Egy magyar nábobban lesz. Nem tudom pontosan mi, de biztos jó lesz…


Mohay Gábor

2024. június 25.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Lapozza át online műsorfüzetünket!
    Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
     
    2024. május 08.
    • Bevezető kép
    HOBO - Vadászat 40
    A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
    2024. május 03.